Nie jesteś zalogowany na forum.
Tak obżerają tylko wyjątkowo słodkie owoce.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
No, u mnie też ta niemiła działalność os i pszczół występuje -
- nie czynią jednak aż takich zniszczeń.
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
Offline
Krzysztofie, mam podobnie. Osy słychać, że latają wśród krzewów, a mrówek w gronach pełno.
Offline
Zmierzyłem kwasowość Osceoli w przygotowywanym nastawie i wyszło 8. Myślę że optymalnie.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Musiałem dzisiaj awaryjnie zebrać Rondo zmasakrowane przez zagłodzone pszczoły sąsiadów. Wystarczyło kilka dni jak nie zajrzałem na winnicę.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Duże straty?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Krzysztofie, czytałem, że w Niemczech i Francji jest zakaz zabijania os, podobnie jak pszczół. Jedynie alergicy mogą eksterminować te owady. Ciekaw jestem, jak można radzić sobie z ich szkodliwą działalnością w winnicy ?
Offline
Teraz prawie każdy ma na coś alergie więc osę można...
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Krzysztofie, czytałem, że w Niemczech i Francji jest zakaz zabijania os, podobnie jak pszczół. Jedynie alergicy mogą eksterminować te owady. Ciekaw jestem, jak można radzić sobie z ich szkodliwą działalnością w winnicy ?
Dolnoślonzoku - czyżbyś miał alergię na osy w winnicy...?
Można spróbować odciągnąć osy/szerszenie/pszczoły atrakcyjniejszym i łatwiej dostępnym dla nich źródłem cukru.
Np w jakiejś misce umieścić wytłoki winogronowe lub pogniecione słodkie owoce zalane wodą i posypane cukrem.
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
Offline
Grzywna może wynosić nawet 50 tyś €..
Offline
Zrobiłem pomiary Ronda przed nastawem: 20,5brix kwasy 7,5. Można rzec prawie idealnie. Już bulka w wiadrze.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
A dużo go masz, tego rondla .
Offline
Akurat tego nie. Fermentuje w wiadrze 10l.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Zebrałem dzisiaj Marquette. cukier 24 brix. Część jagód zrodzynkowała. Będzie czerwony tokay. Spory przymrozek był na winnicy wszystkie liście zważone.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
A tego winogrona ile zebralest, wyjdzie chociaż jedną flaszka .
Offline
Krzysztofie, jaki kwas był ?
Offline
Było tego ok 30kg. Kwasy zmierzę po odszypułkowaniu.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
A to trochę wina będzie, trzeba będzie się załapać na nie .
Offline
A, ok.
Offline
Zmierzyłem kwasy w Marquette. Wyszło 8,9. Poszły drożdże Mycoferm IT Fruity Flavour.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Nie wiem czy nie za długo trzymałem na krzewach. Takich parametrów nigdy nie miałem.
Johanniter 22,5 brix
Regent 24 brix
Dorsa 27 brix!
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Ale to chyba Cię nie martwi , Krzystzofie ? Czy obawasz sie niskich kwasów ?
Offline
Kwasy to jedno ale martwi mnie Dorsa. Lubię wina max półwytrawne a tu albo słodkie albo mózgotrzep.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
To dasz komuś w prezencie . Spójrz na to z innej strony i ciesz się, że rok pozwolił na takie parametry .
Offline
Zebrałem dzisiaj Johannitera.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
[ Wygenerowano w 0.035 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 1.21 MB (Maksimum: 1.43 MB) ]