Nie jesteś zalogowany na forum.
Pamięta ktoś datę kwitnienia u siebie podbiału. Dla mnie to ważne, bo od tego terminu można w miarę dokładnie określić kwitnienie wszystkich roślin miododajnych.
U mnie kwitnie od około tygodnia, może dłużej.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Od wczoraj kwitną jabłonie, dzisiaj oczekuję, że dołączą do nich czereśnie. Susza niemiłosierna. Radio Wrocław zapowiada na dziś burze i deszcz, a weekend już piękny i słoneczny. Przyroda czeka na deszcz. Nasze stare, stuletnie kasztanowce.
Ostatnio edytowany przez Dolnoślonzok (2018-04-13 05:28:53)
Dokupiłem dzisiaj 1 różę bo jedna nie przeżyła zimy. Dziwne była okopcowana i miała już z 8 lat.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Dzisiaj posadziłem żyworódkę, którą dostałem od sąsiada. Będzie z przeznaczeniem na nalewki. Już poczyniłem takową i muszę przyznać, że wyszła mi całkiem niepijalna . Ale nie bacząć się w tył, dalej będę próbować. Albowiem nabyłem małą książkę o tej zbożnej roślince, z której poczynić można nie tylko nalewki ale i maści i inne produkty z bożej apteki
Dzisiaj posadziłem żyworódkę, którą dostałem od sąsiada. Będzie z przeznaczeniem na nalewki. Już poczyniłem takową i muszę przyznać, że wyszła mi całkiem niepijalna .
A może to była jaszczurka żyworóka?
Z jaszczurki dałoby się wypić..
Jaszczurek ci u mnie dostatek jednakowoż z nimi nic nie robię ani z nich tym bardziej. Zostanę przy roślinkach
Jaszczurki są piękne i nierób im krzywdy Rochu bo przyjadę no i coś ci zrobię, a na wino i nalewki to się nie nadają bo parchów można dostać .
Dokupiłem dzisiaj 1 różę bo jedna nie przeżyła zimy. Dziwne była okopcowana i miała już z 8 lat.
A w jakim stanie były korzenie, Krzysztofie ?
Raczej mocno rozbudowane nie były. Raczej było ich mało.
Może to była przyczyna, Krzysztofie ? Jakieś niedobory ? Zresztą, co ja Tobie będę prawił.
Wczoraj wzeszła rzodkiewka, groch, sałata .
Obok rośnie siedem innych i jest ok.
U mnie wreszcie zakwitła magnolia.
U mnie już przekwita . A szykuje się grusza :
Jak to jest ? Winorośl ruszyła wcześniej, czereśnie zakwitły w niedzielę opóźnione parę dni, a na polach z kolei od soboty kwitnie rzepak ozimy, czyli dokładnie jak co roku. Wegetacja rośliny nie równa wegetacji rośliny.
Ostatnio edytowany przez Dolnoślonzok (2018-04-17 05:32:16)
Musiałem się wreszcie wziąć za borówki. Zachwaściły się. A ponieważ pokazują się już pąki kwiatowe to trzeba odchwaścić i dać nawozu.
Tulipany w pełni kwitnienia.
Ja moje podsypałem torfem..
Sam torf to za mało. Trzeba dostarczyć składników.
Nawóz jest osobno, torfem z lasu chciałem dokwasić glebę, przy okazji będzie dłużej trzymała wodę.
Krzysztofie, ładne tulipany. U mnie już mizera z nimi. Kwitną za to rododendrony. Mamy ich pięć sztuk, ale walczymy z grzybami, które je atakują każdego roku. Każdego roku objeżdżamy z żoną ogrody z kwitnącymi rododendronami i azaliami. Zaczynamy od arboretum w Lipnie koło Niemodlina, później odwiedzamy zamek w Mosznej i Książu, no i na końcu arboretum w Wojsławicach.
Dziwne z tymi grzybami. U mnie rosną od północnej strony i nigdy nie miałem problemu. Na razie jeszcze nie kwitną. Myślę, że to kwestia tygodnia, dwóch.
To szpaki już się cieszą.
U mnie pąki na rododendronach właśnie się otwierają.
Barwinek cały okrył się kwiatami już kilka dni temu, konwalie już całkowicie wyszły z ziemi, ale dopiero budują pąki kwiatowe.
Zakwitł cytryniec chiński, funkie / hosty wyszły z ziemi - i pięknie rozwijają listki....
Bratki w pełnej krasie, pigwowiec też w pełni rozkwitu, wczesna czereśnia zrzuciła już kwiaty i cieszą oczy piękne zawiązki owoców...
Lato - już niedaleko.
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
[ Wygenerowano w 0.069 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 1.33 MB (Maksimum: 1.59 MB) ]