Nie jesteś zalogowany na forum.
No, po rajdzie do ogroda zez sekatorem - mojego bukszpana coś znikło w 80-ciu %-ach.
Stan na chwilę obecną:
gąsienice ćmy bukszpanowej - galanto zgrillowane, a sam nasz pan bukszpan osobiście wybrał się na bicze wodne, niczym w jakimś Lądku Zdroju....
Teraz, odświeżony i wykąpany - mam nadzieję, że już będzie miewał się dobrze.
vanKlomp:
U mnie tego roku poległa nowo nasadzona czereśnia "Vanda".
Posadzona w tym samym dniu i pochodząca z tego samego źródła jabłonka "Pyros" -
- przyjęła się bez najmniejszych problemów.
Ogólnie, ten rok jest dla nas miły - wiele drzewek po raz pierwszy zaowocowało.
Oby tak dalej - to nie będzie źle.
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
Mnie też padła brzoskwinia zakupiona przez żonę w biedronce, za to przyjęły się róże które przyniosłem z pola 1 maja i około 1 czerwca.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
A jakąż to różę złowiłeś na Dzikich Polach, Zibi?
Caninę? Carpatię?
Brzoskwinie wyhodowane z pestki przez zakolegowanego Działkowca
i wręczone nam jako młode sadzonki - tego roku doprawdy dały ognia.
Pierwszy rok owocowania - a gałęzie uginają się pod ciężarem owoców.
Szok.
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
To jakaś bardziej szlachetna, kwiaty pełne różowe, kolcy prawie brak. Liście nieco podobne do rugosy. Karpatia u nas nie rośnie.
U mnie miłe wydarzenie: po długiej nieobecności, do ogrodu powróciły jeże.
Może teraz żmija się wyniesie...
Tu mamy źródłosłów nazwy gatunkowej jeża:
https://etymologicznamenazeria.wordpres … racz-zmij/
Dziś widziałem przejechanego jeża. Do mnie do ogródka czasem zachodzi duży jeż. Jest w zgodzie z kotami.
U mnie jeż jest stałym gościem. Tylko jakiś dziwny jest łazi w dzień zamiast w nocy.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Może w nocy ma stracha? U nas wczoraj trochę padało.
U mnie padało dziś rano 5 minut co by droga się nie kurzyła.
Armageddonu bukszpanowego ciąg dalszy...
Żywopłot - niestety idzie do kasacji.
Przykre to Smoku, ale z drugiej strony zwalnia Ci się miejsce pod irgę błyszczącą ( miododajna)
U mnie teraz burza, ale taka umiarkowana, w nocy też padało, ziemia łapie trochę wilgoci
Ewo, galanta to myśl, ale jo bych mioł 15 mb do obsadzenia to Irgo...
...skund jom brać, ach skund?
Stąd co i ja na jesieni
Nie da się ukąsić. U nas kolczaka nie widziałem, tygrzyków pełno w jeżynach.
Dzięki . Postaram się, a zaczynam dwa razy oglądać krzew winorośli zanim do niego podejdę . Susza trwa nadal. Pogoda burzowa, ale grunt suchy. Żniwa w pełni. Już po rzepaku, a znikają z pól inne zboża. Walczę z szarą pleśnią w gronach. Pogoda nie sprzyja.
Dolnoślonzok, a można by Tobie podesłać do profesjonalnej diagnostyki kultywara N-N?
Smoku, napisz, proszę, co to, gdzie to, jakie grona, liście ? Nie jestem ampelografem, lecz amatorem, ale dziękuję za uznanie. Czy mógłbym zaprosić do współpracy Grzegorza (kt70) ?
Michał Grzegorz jest pełnoprawnym członkiem tego forum.
Dziękuję za zaproszenie, Dolnoślonzoku.
Sfotografuję liście tego okazu i podeślę na prv.
Gron na zdjęciach niestety nie będzie -
ponieważ osobnik ten jest pozostałością po nieistniejącej już posesji i aktualnie mieszka na trawniku komunalnym,
gdzie toczy nierówną walkę z kosiarkami Zieleni Miejskiej.
Mam nadzieję, że uda mi się to zrobić w najbliższych dniach.
Krzysztofie, ano .
Smoku, zatem czekam i będziemy coś próbować .
Przyroda jest mądra i jeden gatunek spotyka wkrótce inny jako przeciwnika. W ogrodzie pojawiła się modliszka zwyczajna. Na forum ogrodniczym wrzucam zdjęcia za chwilę zdjęcia samicy ( dł. z głową ca. 6-7 cm). No, kolczak musi uważać.
Kolczak w pajęczynie da jej radę.
Zibi, kolczak nie robi pajęczyn. Poluje na ofiarę, atakując ją z zaskoczenia.
Aha, czyli buduje tylko kokon na gniazdo. U nas ich nie spotkałem.
Zgadza się. Samica jest w takim kokonie do czasu rozrodu i wylinki. Samiec opiekuje się nią. Kolczaki polują jak gryziele zachodnie, rzucając się na ofiarę. No, nasz gryziel to daleki kuzyn ptasznika przecież .;)
W Polsce są jakieś małe gryziele.
[ Wygenerowano w 0.050 sekund, wykonano 10 zapytań - Pamięć użyta: 1.21 MB (Maksimum: 1.43 MB) ]