Nie jesteś zalogowany na forum.
No to widzę że miasto Kraków znacznie lepiej się postarało i w nadchodzący weekend -
- ku Powszechnemu Relaxowi -
- obiecuje zapewnić miejscowej Florze, Faunie oraz tu zamieszkałym Obywatelom pierwszorzędny, 100 %-owo mokry deszcz:
http://www.meteo.pl/php/meteorogram_lis … e=Krak%F3w
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
We Wrocławiu weekendowe deszcze podobno już odwołano.
Radio Wrocław podało właśnie w wiadomościach o godz. 6, że wieczorem jedynie na zachodnich krańcach Dolnego Śląska możliwe są przelotne, niewielkie opady. Ech... Zatem nici z nocnego deszczu. Idę po konewki i czas podlewać o poranku. W lawendzie, na piachu schną niektóre chwasty i żółknie trawa, a w ogrodzie na madzie rzecznej skorupa suchej gliny.
U mnie kolczaki zbrojne, a w Legnicy owady, czyli migracja z południa trwa:
https://www.radiowroclaw.pl/articles/vi … powe-owady
Nie myślałeś żeby kolczaki wynieść poza winnicę?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Grzeje porządnie +29. Znowu wieczorem podlewanie. Żadnego roku tak wcześnie nie lałem tyle wody.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
U nas w ub roku Zieleń Miejska podlewała już w kwietniu.
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
Zibi, kolczaki są i na piachu i na madzie , wśród winorośli. Są już w całym ogrodzie.
Wczoraj było +29,+30 st. C, jednak późnym popołudniem znad Czech nadeszły chmury. Niestety nie pada. Wszystkie odmiany mają już liście. Jeżeli pogoda pozwoli, wykonam dzisiaj oprysk siarkolem w fazie 4-5 liścia. Kwiatostany mają już Merlot, Triumf Alzacki, Chasselas, Austriacka Rosa i Juliamsrebe.
Drzewa już prawie wszystkie przekwitły, na niektórych tylko widać resztki kwiatów. Czereśnia Późna Schneidera i mirabelki zawiązały owoce. Pola są żółte od kwitnącego intensywnie rzepaku. Koty przychodzą do domu, jak pszczoły, oblepione od pyłku rzepakowego. Kwitną kasztanowce, maliny i aronie.
Wreszcie w nocy spadł deszcz. Pewnie dlatego że zostawiłem na podwórku rozciągnięty wąż do podlewania i zawstydziłem niebo.
A u mnie w dalszym ciągu deszczu brak. Pustynia za trochę będzie.
Koty przychodzą do domu, jak pszczoły, oblepione od pyłku rzepakowego.
Nektar też noszą?
Dolnoślonzok napisał/a:Koty przychodzą do domu, jak pszczoły, oblepione od pyłku rzepakowego.
Nektar też noszą?
Tak, można nektar z takiego kota odwirować w pralce. Pralka Frania się nadaje.
Dolnoślonzok napisał/a:Koty przychodzą do domu, jak pszczoły, oblepione od pyłku rzepakowego.
Nektar też noszą?
Przecież .
U mnie wczoraj lekko padało, ale raczej tylko tyle, by zwilżyć liście. Sobota pochmurna, niedziela identyczna już od rana. Ma padać dzisiaj. Oby.
U nas pada, 10 stopni.
W sobotę było pochmurno, ale deszczu tyle, co ksiądz kropidłem, nawet mniej. Ale za to dzisiaj od rana leje, pada i mży, z przewagą pada
Wczoraj pracowałam w ogrodzie i musiałam wykopać kilka krzaków czarnego bzu. Co ja mówię wykopać! Te mniejsze wyrwałam, a właściwie wyjęłam z ziemi jedną ręką. Te większe musiałam ze dwa razy szarpnąć. Do tego jedno sporą (ponad 3 m ) siewkę ałyczy, która bardzo marnie puszczała liście, mimo starannego przycięcia wiosną. I dwie spore siewki DR.
Jeszcze jedna jagoda kamczacka też się kwalifikuje, ale już nie zdążyłam wczoraj jej usunąć.
Jak się łatwo domyślić kolejne ofiary nornic i karczowników. Wszystko prawie bez, albo z takimi objedzonymi resztkami korzeni.
Postanowiłam od razu sprawdzić, jak się mają zakopane pod ziemią kanny, bo może nornice tam też dotarły i koniec eksperymentu. Odkopałam kłącza na głębokości ok 60 cm i wygląda na to, że mają się bardzo dobrze. Niektóre już wypuszczają kiełki - chyba pora sadzić.
Jakby ktoś chciał wykorzystać ten sposób to warto dobrze zaznaczyć miejsce, bo ja trochę zaniedbałam ten aspekt i prawie pół wału rozkopałam, zanim trafiłam na te kłącza.
Pół godziny temu zaczęło kropić. w takim tempie to pół roku musi padać. Na przyszły weekend pogadują o przymrozkach. Żeby się nie sprawdziło bo klapa będzie.
Ja już ma posadzone, dalie i mieczyki tydzień temu, natomiast kanny i krynie wczoraj, w sumie kilkanaście sztuk, każda inna, teraz tylko wyrywanie chwastów i czekanie aż wylezą .
Konwalie zaczynają kwitnąć.
U mnie zaczęło padać lekką mżawką wczoraj po południu. Przed północą zaczął padać silny deszcz, który trwał do godzina porannych. Teraz również pada ponownie. Ostrzeżenia IMGW o intensywnym deszczu obowiązują dzisiaj dla woj. opolskiego i woj. dolnośląskiego do godz. 18.
No to popadało. Całe 6mm.
Może jeszcze dojdzie do Ciebie, poczekaj....
U mnie padało wczoraj do godzin popołudniowych, później nieco przerwało, a przed północą ponownie lunęło z nieba. Teraz, o poranku, już nie pada. Wieczorem, gdzieś z kierunku płd. od strony Prudnika-Nysy błysnęło mocniej raz, czy dwa. To zapowiadane na wieczór w Radiu Wrocław burze, które przechodziły na Przedgórzu Sudeckim od województwa dolnośląskiego przez opolskie.
U nas nie pada, trawa strasznie podrosła i tych ślimaków mnóstwo.
U mnie solidnie podlało. Po południu było już słonecznie z przelotnym deszczem, a teraz mamy piękny, słoneczny poranek. Święto nie święto, ale dzisiaj motyka i trójząb w rękę i plewienie ogrodu winoroślowego .
Rano nazbierałem 5 litrów młodych pędów sosny na syrop, potem byłem na meczu, potem skosiłem trawniki..Starczy.
Wieje zimny północny wiatr. Nie chce się nic robić. U mnie Ventusky najzimniej 5cm nad ziemią prognozuje o 5 z niedzieli na poniedziałek. Ma być 0. Może się uda.
Zero nad gruntem to nic, byle nie było na minusie.
[ Wygenerowano w 0.062 sekund, wykonano 9 zapytań - Pamięć użyta: 1.29 MB (Maksimum: 1.54 MB) ]