Nie jesteś zalogowany na forum.
Trzy kępy tulipanów:
Porzeczki na pniu, a pod nimi mięta czekoladowa, rukiew wodna oraz kolendra
Pomidory w szklarni + sadzonki sałaty rzymskiej, sałaty dębowej i bok choy:
Pigwa:
Świdośliwa:
Winorośle:
Dereń jadalny:
Eksperymentalna kosztela formowana na palmetę. Cała w mszycach i 3 biedronkach:
Zagajnik ziołowy, mięta marokańska, melisa, rukola, cebule na szczypiorek duże i małe a na końcu sałata bok choy.
Na mszyce oprysk z mleka i wody.
Używam czosnkowego mydła potasowego.
Słyszałem o samym czosnku. Takie mydło to dla mnie nowość. Chociaż kiedyś nie wiedziałem też, że istnieje coś takiego jak mydło siarkowe i to niby dobre na jakieś problemy skórne.
Ładnie to wygląda Rochu, ale nie widzę pączków na pigwie, czyżby nie chciała kwitnąć.
Fajne te obrzeża przy drzewkach, drewniane czy plastikowe , gdzie je kupowałeś.
Fajny patent.
Miło, że zamieściłeś linki.
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
Rano nazbierałem 5 litrów młodych pędów sosny na syrop, potem byłem na meczu, potem skosiłem trawniki..Starczy.
Pędy sosny zasypujesz cukrem czy spirytusem lub wódką.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Pędy sosny zasypuje się cukrem lub miodem, ja do otrzymanego syropu nie daję spirytusu.
Zibi napisał/a:Rano nazbierałem 5 litrów młodych pędów sosny na syrop, potem byłem na meczu, potem skosiłem trawniki..Starczy.
Pędy sosny zasypujesz cukrem czy spirytusem lub wódką.
Cukrem. W jednym przypadku dałem pędy do słoika po miodzie, z resztkami miodu. Potem zlewam syrop i dodaję wódki dla lepszego przechowywania.
Pewnie można zalać pędy wódką ale to będzie za mocne na syrop, zwłaszcza dla nieletnich.
Smak syropu wspaniały, no i działa leczniczo.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
A wczoraj mieliśmy pierwsze zbiory w ogrodzie, czyli rabarbar jedzony na surowo i do ciasta.
Młody, pokrojony w kostkę dobry do ciasta.
Pozlewałem syrop, dodałem troszkę wódki i mam pół litra gotowego syropu. Pędy się uleżały i musiałem dorwać kolejne 1,5 litra. W sumie pewnie uda się zrobić z litr syropu sosnowego.
Młody, pokrojony w kostkę dobry do ciasta.
Pozlewałem syrop, dodałem troszkę wódki i mam pół litra gotowego syropu. Pędy się uleżały i musiałem dorwać kolejne 1,5 litra. W sumie pewnie uda się zrobić z litr syropu sosnowego.
Wlewam go do takich butelek o poj. 0,5 litra.
Ładnie to wygląda Rochu, ale nie widzę pączków na pigwie, czyżby nie chciała kwitnąć.
Fajne te obrzeża przy drzewkach, drewniane czy plastikowe , gdzie je kupowałeś.
Obrzeża są plastikowe. Widziałem takie w Liroyu, ale kupowałem w jakimś ogrodniczym, bo były o połowę tańsze.
Bez u mnie już kwitnie, a także na jesieni posadzony suchodrzew tatarski.
Te plotki mi się bardzo podobają muszę ich poszukać.
Pigwy, jabłkowa i gruszkowa mają wyraźną ochotę kwitnąć
Bez taki bardzo ciemny już prawie kwitnie
Suchodrzew tatarski na jesieni posadzony już kwitnie i ładnie się rozrasta
To funkie od sąsiadki, naprawdę okazałe, to piękne rośliny w zacienionych miejscach
Witam
U mnie też kwitnie bez czerwony i, biały który kupiłem w zeszłym roku. Wysoki jest na 1,20 m. kwitnie na biało, prawie cały bieli jest. Tylko on jest strzepiony.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
A u mnie połowa owoców agrestów spleśniała .
Przez deszcze..U mnie nie patrzyłem.
Tak, mączniak amerykański.
Pięknie zakwitła mi tawuła vanHutta, posadzona jesienią 2017, ślicznie pachnie, delikatnie.
A poniżej lawenda.
Rzepak ozimy przekwitł, a zaczynają kwitnąć róże. Deszcz ustal wczoraj do południa, a dzisiaj do rana słonecznie. Kuba, jaką masz odmianę lawendy ? Nasza lawenda zapewne zakwitnie również nieco wcześniej.
Zdjęcie z wczorajszego poranka:
U mnie dopiero zaczynają kwitnąć rododendrony.
Ana winnicy czeremcha kwitnie jak nigdy.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
U mnie rododendrony już gubią kwiaty.
W szczycie rozkwitu - deszcze wszystko zmyły...
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
Ale jak pięknie pachną akacje kwitnące od tygodnia. Wspaniale. Uwielbiam maj z tą zielenią soczystą, gdy jeszcze obmyją ją z kurzu deszcze.
U nas akacja dopiero zaczyna kwitnienie: na razie zakwitły pojedyncze drzewa, sporo ma drobne pąki kwiatowe, wiele nadal nie ruszyło z miejsca... jeszcze 3-4 dni do pełnego rozpędu.
Dobrze, że popadało.
Deszcz jest bardzo potrzebny o tej porze roku.
Sucha wiosna to tragedia:
ani prac ogrodowych, ani wzrostu, ani nektarowania roślin.
U mnie nawet odkłady, które właśnie mają najgorszy populacyjnie tydzień (bo do wylęgu pierwszej młodej pszczoły jeszcze 7 dni), nanosiły sobie po ramkę nakropu, albo i więcej. Wreszcie podlało trochę pszczółki.
[ Wygenerowano w 0.043 sekund, wykonano 10 zapytań - Pamięć użyta: 1.36 MB (Maksimum: 1.63 MB) ]