Nie jesteś zalogowany na forum.
Róże wspaniale kwitną w tym roku. Piękne, pełne kwiaty. U mnie kwitną Dame de Cour, Flammentanz, czeskie Błażeje i inne historyczne odmiany. Doprawdy są wspaniałe.
Tak, róże w tym roku są niesamowite.
Aż oczu nie można oderwać...
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
Mam dwa Flammentanz, ta druga z sadzonki tej pierwszej. Olbrzymy..Dame de Cour też kwitnie i wiele innych. Tylko Picadilly ma problemy.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
A oto Kapselek w konwaliach .
Jeden ze sposobów na mszyce:
https://www.youtube.com/watch?v=KRvAo8pSrXQ
Kapselek fajny jest!
U mnie na jednym krzaku róż szaleństwo pszczół. Cały buczy.
A jaka to róża?
U mnie natomiast ciekawostka na piwonii:
pszczoły bardzo skrupulatnie oblatują jeszcze nie rozwinięte pąki tego kwiatu.
Pąki wypacają drobne kropelki jakiegoś płynu - może to ich soki a może mszyce w tym im dopomogły, trudno powiedzieć, bo akurat na tych roślinach mszyc nie zauważyłem....
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
Nie wiem dlaczego u mnie piwonie nie chcą kwitnąć.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Będę musiał wypróbować ten sposób na mszyce. Dobrze się ogląda, aż tu nagle gostek wyskakuje z klątwą...
Często spotyka się biedronki w żółtych kwiatach, np w kwiatach Mniszka Lekarskiego.
Jeśli rzeczywiście żółta barwa wabi biedronki, to patent jest bardzo dobry.
Zdjęcie Kapsla w konwaliach jest świetne. Widać, że mu to miejsce pasuje
Piwonie potrzebują dokarmiania (najlepiej obornik) i dobrych stosunków wodnych, jeśli rosną w piaszczystej ziemi to trzeba dorzucić im gliny.
Rzeczywiście wydzielają jakiś lepki sok, może nawet słodki, który przywabia mrówki - pszczół nie widziałam
A pszczelarze to się chyba cieszą z inwazji mszyc - mają miód spadziowy
Piękne róże.
Piwonie potrzebują dokarmiania (najlepiej obornik) i dobrych stosunków wodnych, jeśli rosną w piaszczystej ziemi to trzeba dorzucić im gliny.
Rzeczywiście wydzielają jakiś lepki sok, może nawet słodki, który przywabia mrówki - pszczół nie widziałam
A pszczelarze to się chyba cieszą z inwazji mszyc - mają miód spadziowy
Hej, Ewo.
U mnie, ziemia o ile wymaga dorzucenia czegoś - to raczej właśnie piasku, bo generalnie - sama glina...
Co do mszyc i spadzi - kapryśne są... nie zgadniesz, co rok przyniesie.
Miód spadziowy jest uważany za gorszy do zimowania pszczół - ciężej stawny dla nich.
Mi też umiarkowanie podchodzi... najbardziej smakuje mi wielokwiatowy, pomimo, że od zawsze uważany był za "taki zwyczajny" - ja jednak uważam, że ma najbogatszy smak spośród wszystkich rodzajów miodu.
A z ogrodowych nowinek - od kilku dni bajecznie kwitnie Żylistek -
i pszczółkom już się w nim baaaardzo spodobało.
Piękne róże.
To tylko niektóre. Rządzi chyba rugosa.
Rajsko masz w swoim ogrodzie, Zibi.
Widać, że dużo serca w to wkładasz.
Malutki ten ogródek, z 200 metrów kwadratowych góra. Z braku miejsca pomiędzy różami mam truskawki, widać je na fotce 1 i 3 od góry..
Niektóre róże już przekwitły, a ja od razu obrywam takie przekwitnięte kwiaty.
Moje ogórki:
Wypalony słońcem trawnik przed działką:
Fajna, duża działka.
Nieźle przypiekło ten trawnik Ale u Ciebie Rochu wszystko jak od sznurka:)
Kuba, jak twoje krynie?
Kanny pięknie rosną, zaczynają być wielkie, z 15 posadzonych wylazło 13, czyli będzie ciekawie.
Krynie też wylazły z ziemi, są cztery, dwie z jednej strony i dwie z drugiej.
Wypalony słońcem trawnik przed działką:
Rochu to zobacz mój trawnik
Trawnik, jak w Mediolanie...
Dlaczego w Mediolanie? To raczej Sycylia.
[ Wygenerowano w 0.042 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 1.32 MB (Maksimum: 1.58 MB) ]