Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: Poprzednia 1 2
17 miesięcy, to długo. Ale drożdże mogą cały czas czuwać.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Nie czuwają .Absolutnie stoi wino grzecznie. Czyściutkie w butli stało 4 miesiące. Piękny kolor jest i bardzo dobre. Lekko słodkie.
Pozdrawiam Gliwice +4 km
Może ma za chłodno żeby ruszyć?
Wino powinno stać w chłodnym miejscu. Jak w ciepły miejscu , to nie wino jest , tylko kompot.
Jeśli ma jeszcze pracować to powinno stać w ciepłym. Jeśli fermentacja skończona to z chłodnym.
Wczoraj zlałem z nad osadu wino gronowe i dosłodziłem 1 kg cukru. Strasznie kwaśne było . To na 15 litrów.
POZDR.
Teraz jest pewnie półsłodkie. Ruszyło?
No na 15 litrów to już 3 raz dosładzałem . Przecież słodki był jak zrywałem winogron. Wczoraj spróbowałem to kwaśnica była . Teraz chodzi spokojnie sobie . Stoi przy grzejniku. Nawet 4 butle mam przy grzejnikach. Trzy sztuki po 25 litrów i 1 szt. 15 winogronowa. Razem przeszło 90 litrów wina. A ponad 100 litrów , jedne leżą drugie stoją butelki.
Pozd Eug
Gliwice.
Aha, myślałem ze to z tegorocznych zbiorów.
Tak , z tegorocznych zbiorów mam 15 litrów gronowego .
Jak dałeś 1 kg na 15 litrów to niemal ulep zrobiłeś. Jak jest gronowe (a nie winogronowe) wystarczyło zostawić na 2-3 miesiące. Powinno się ładnie ułożyć. Chociaż z drugiej strony co tam kto lubi. A tak z ciekawości, to ile masz krzaków tego solaria?
3 krzaki rośnie w miejscu , na działce tylko tyki postawiam , a dwa zaś koło szopy się pną
Dziesięć litrów już wypiłem gronowego wina . Z solaris.winogron. Jeszcze mam go z 5 litrów.
W tym roku mało go będzie owocu.
Pozdrawiam
Eugeniusz P.
Strony: Poprzednia 1 2
[ Wygenerowano w 0.025 sekund, wykonano 13 zapytań - Pamięć użyta: 932.64 kB (Maksimum: 1.06 MB) ]