www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#26 2022-11-24 03:13:54

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 107.0.5304.107

Odp: Leon millot

Zlałeś? Próbowałeś smak?


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#27 2022-11-24 12:54:37

Misiek
User
Dołączył: 2018-11-26
Liczba postów: 490
AndroidChrome 107.0.0.0

Odp: Leon millot

Tak, mocno wytrawne. Po zalaniu od razu przestało pracować. Odczekam kilka miesięcy i delikatnie będę dosładzać.

Wiadomość dodana po 4 h 11 min 42 s:
Zastanawiam się, czy nie dodać tak 1-1,5 litra czystego aroniowego.
Pewnie z 10 litrów zostawię tak jak jest.  Resztę chyba dosłodzone ale tak na półwytrawne.

Offline

#28 2022-11-24 18:04:59

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 107.0.5304.107

Odp: Leon millot

Ja bym teraz dosłodził. Z aroniowym bym nie mieszał.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#29 2022-11-24 18:42:40

Misiek
User
Dołączył: 2018-11-26
Liczba postów: 490
AndroidChrome 107.0.0.0

Odp: Leon millot

Z tym mieszaniem to było by ok 3 procent w stosunku do całości, chodzi mi o kolor i o mocną ekstrakcje aroniowego. Natomiast jeśli chodzi o dosłodzone, dlaczego uważasz, że teraz, a jak znowu ruszy?

Offline

#30 2022-11-25 02:26:43

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 107.0.5304.107

Odp: Leon millot

Niech ruszy. W końcu stanie na dobre. Niech drożdże padną z przejedzenia a wino niech się zaczyna klarować.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#31 2022-11-26 18:51:21

Misiek
User
Dołączył: 2018-11-26
Liczba postów: 490
AndroidChrome 107.0.0.0

Odp: Leon millot

Dzisiaj zlałem i podzieliłem. 10 litrów odlałem tak jak jest bo lubię wytrawne, resztę  (ok 18 litrów) dosłodziłem 300 gram. Jeśli tak by zostało to było by gut.

Offline

#32 2022-11-27 03:15:25

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 107.0.5304.107

Odp: Leon millot

Trzymasz go w cieple czy w chłodnym miejscu?


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#33 2022-11-27 04:12:17

Misiek
User
Dołączył: 2018-11-26
Liczba postów: 490
AndroidChrome 107.0.0.0

Odp: Leon millot

Zarówno fermentacja i przetrzymywanie piwnica.

Offline

#34 2022-11-27 05:47:31

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 107.0.5304.107

Odp: Leon millot

To w piwnicy pewnie masz chłodno, do 10 stopni.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#35 2022-11-27 14:44:20

Misiek
User
Dołączył: 2018-11-26
Liczba postów: 490
AndroidChrome 107.0.0.0

Odp: Leon millot

Nie wiem, kiedyś mierzyłem w środku zimy, nie było mniej niż 13. Zresztą tam jest kilka pomieszczeń. W jednym jest kotłownia, to nie ma tam zimna. W pomieszczeniach obok niej też nie jest zimno.

Offline

#36 2022-11-27 18:09:14

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 107.0.0.0

Odp: Leon millot

To masz ciepłą piwnicę.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#37 2022-11-27 19:44:05

Misiek
User
Dołączył: 2018-11-26
Liczba postów: 490
AndroidChrome 107.0.0.0

Odp: Leon millot

Ludziom biednym to wiatr zawsze w oczy....

Offline

#38 2022-11-29 16:14:00

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 107.0.0.0

Odp: Leon millot

Ciepła piwnica to często zaleta,nie wada.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#39 2022-11-29 20:07:52

Misiek
User
Dołączył: 2018-11-26
Liczba postów: 490
AndroidChrome 107.0.0.0

Odp: Leon millot

Tą część co zostawiłem na wytrawne niedługo będę butelkował, natomiast te dosłodzone to niby już też nie pracuje ale pewnie jeszcze za wcześnie. Butelki przygotowałem, myślę, że do połowy stycznia temat ogarnę

Offline

#40 2022-11-30 03:32:27

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 107.0.5304.107

Odp: Leon millot

Ja też już zabutelkowałem 5 litrowe nastawy Venus i Bianca. Na razie mam je w pokoju w szafce, ale niedługo zniosę je do piwnicy.
W sumie chyba z 10 butelek.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#41 2022-12-22 19:08:03

Misiek
User
Dołączył: 2018-11-26
Liczba postów: 490
AndroidChrome 108.0.0.0

Odp: Leon millot

Pomimo wcześniejszych planów, nie zdecydowałem się na butelkowanie. Od czasu do czasu zabulgocze.

Offline

#42 2022-12-23 00:35:57

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 108.0.5359.125

Odp: Leon millot

A klarowny?


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#43 2022-12-23 01:15:49

Misiek
User
Dołączył: 2018-11-26
Liczba postów: 490
AndroidChrome 108.0.0.0

Odp: Leon millot

Tak, nie tylko, że klarowny ale wprost piękny kolor. Nie mam pojęcia o co temu winu chodzi. Zarówno to wytrawne jak i dosłodzone wykazują jakieś dosłownie końcowe resztki jakiejś pracy. Użyłem złego sformułowania, że bulgocze. To nie to, bo w sumie czegoś takiego nie widziałem. Po prostu nie ma równego ciśnienia na rurce fermentacyjnej. Jeszcze nie miałem okazji spróbować i ocenić co wyszło

Ostatnio edytowany przez Misiek (2022-12-23 01:16:22)

Offline

#44 2022-12-23 10:10:35

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 108.0.5359.125

Odp: Leon millot

No to spróbuj smak.
Mnie wino z Agatu Dońskiego który miał grubą skórę i średni smak, wyszło bardzo mocne w kolorze i dobre w smaku.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#45 2023-01-15 22:28:55

Misiek
User
Dołączył: 2018-11-26
Liczba postów: 490
AndroidChrome 108.0.0.0

Odp: Leon millot

Wczoraj mnie olśniło i zlałem wytrawne. Już wiem czego tak jakby pracowało. Osad na dnie zrobił robotę. Zapomina się czasem o tak elementarnej sprawie. Ale smak bardzo dobry.

Offline

#46 2023-01-16 01:39:27

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 108.0.5359.125

Odp: Leon millot

Tak, osad czasem udaje że wino pracuje. Najważniejsze że smak dobry. Zlałeś znad osadu?


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#47 2023-01-16 20:05:34

Misiek
User
Dołączył: 2018-11-26
Liczba postów: 490
AndroidChrome 108.0.0.0

Odp: Leon millot

No jak nie jak tak, od razu zlałem. Miałem dosładzać, ale jest naprawdę dobre. Nie czuć tej wytrawniści.

Offline

#48 2023-01-18 01:49:33

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 108.0.5359.125

Odp: Leon millot

Ile litrów go masz?


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#49 2023-01-18 18:02:47

Misiek
User
Dołączył: 2018-11-26
Liczba postów: 490
AndroidChrome 109.0.0.0

Odp: Leon millot

Wytrawnego z lm ok 10 litrów

Offline

#50 2023-01-24 12:03:31

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 108.0.5359.125

Odp: Leon millot

Jest trochę. Wody nie lałeś do nastawu?


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
spn - owm24555 - bcpl - pro-staty - archiwa