Nie jesteś zalogowany na forum.
Wino białe, stołowe typu bordoskiego z książki Jana Cieślaka
Skład kupażu na 10 litrów wina:
1.Wino jabłkowe (z Renet)...............4,5 litra
2.Wino z białych porzeczek..............4 litry
3.Wino agrestowe...........................1 litr
4.Syrop cukrowy z 0,5 kg cukru.......0,5 litra
5.Karmel do właściwego koloru, zwykle 2-4 ml
6.Kwaśny siarczyn potasowy 1g
---------------------------------------------------
Razem..........................................10 litrów
1.Fermentacja moszczów na drożdżach nr 11 Sauturnes, na 12-13%.
Balling w winie 3-5
2.Kwasy 6,5-7,5
3.Wino jabłkowe najwyżej roczne, agrestowe 2-3 letnie.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Wino typ bordo ale nie z winogron tylko z innych owoców..
Ponieważ w piwnicy miałem ostatnie 0,5 litrowe wino z białej porzeczki oraz wina z jabłek i agrestu postanowiłem zrobić wino białe w typie Bordeaux.
Proporcje:
- wino jabłkowe 0,5 l
- wino z białej porzeczki 0,4 l
- wino agrestowe 0,1 l
- odrobina karmelu która i tak nie miała wpływu na kolor bo wino miało kolor karmelowy
Cukru nie dawałem bo wino jest półsłodkie. Wszystkie wina były z rocznika 2016.
Degustacja za jakiś czas. Mało tego wyszło, dwie półlitrówki.
Teraz po czasie muszę stwierdzić że ten miks jest lepszy od każdego z tych win spożywanych osobno, przynajmniej u mnie.
Jak się to ma do prawdziwego wina bordeaux nie powiem, bo nie piłem takowego.
Eksperyment uważam za ciekawy i udany.
Generalnie wina które uważamy za mniej udane w połączeniu z innym, czy kilkoma innymi, mogą być bardzo fajne.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Zbyszek Bordeaux jest czerwone.
Dlaczego karmelowe? Utleniło się?
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Zbyszek Bordeaux jest czerwone.
Dlaczego karmelowe? Utleniło się?
Wino typu bordoskiego przepis z książki Jana Cieślaka jest z win białych nie czerwonych..Taka ilość karmelu nie da wina czerwonego..Moje też czerwone nie jest. Zobacz jego przepis. Tylko agrestowe jest czerwone, lub różowe.
Zaletą jego przepisu to to że taki mix jest dobry w smaku, choć niekoniecznie przypomina wino bordeaux.
Przepis traktuję jako ciekawostkę, eksperyment..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Ja mówiłem o oryginale Bordeaux. Skrzych robił różne "wariacje" nadając im nazwy światowe.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
No właśnie, to fajnie brzmi, ale w sumie smak się przyjemnie komponuje więc na ten mix nie narzekam ani ja ani rodzinka. Wino z białej porzeczki jest kwaśne, zbyt kwaśne. W takim mixie daje radę..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Panowie, napiszcie może coś więcej kim był ten "Skrzych". Słyszałem, że już nie żyje. Warto więc przybliżyć jego sylwetkę Czytelnikom tego forum.
Offline
Zgadzam się z przedmówcą,
napiszcie coś o Skrzychu
Offline
W pierwszym poście był mój błąd, wino było z książki Jana Cieślaka, a nie przepisem wg. Skrzycha.
Co do tego ostatniego to coś znalazłem..
Dnia 22 grudnia 2010 r. w Kochanowie w woj. małopolskim zaginął Krzysztof Sąsiada - nasz forumowy Skrzych, administrator forum i wieloletni przyjaciel wielu z nas. Ma 43 lata, 178 cm wzrostu, zielone oczy. Jego znakiem szczególnym są dwie blizny na nadgarstku. W dniu zaginięcia ubrany był w szary polar, czarne spodnie jeansy, koszulę granatowo-czarną w kratkę, białe adidasy. Może potrzebować pilnej pomocy.
Ktokolwiek widział Krzysztofa Sąsiada lub ma jakiekolwiek informacje o jego losie proszony jest o kontakt z ITAKĄ - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych pod całodobowymi numerami: 0 801 24 70 70 oraz 022 654 70 70. Można również napisać w tej sprawie do ITAKI: itaka@zaginieni.pl Naszym informatorom gwarantujemy dyskrecję. Zdjęcia Krzysztofa Sąsiada oraz innych zaginionych: http://www.zaginieni.pl
Link: http://www.zaginieni.pl/baza-danych-oso ... 1303130323
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Minęło sporo czasu, co się wydarzyło?
Offline