Nie jesteś zalogowany na forum.
Wino z mniszka lekarskiego..
Dobre wino, ja kwiaty na wino zalewam nie wrzątkiem, tylko ciepłą wodą na 24 godziny. Pod przykryciem. Na 5 litrowy nastaw dodaję sok z jednej cytryny, lub pomarańczy. Do tego matka drożdżowa, cukier (trochę ponad kilogram dodawany na raty..) Nie ubite kwiaty zajmują około 5 litrów, inaczej - trzeba około 2000 sztuk. Wina kwiatowe robimy na drożdżach o niskiej tolerancji na alkohol, drożdżach do win białych. Najlepiej jak takie wino ma 12-13%.
Tu przepis kolegi Malinowego Nosa na filmiku
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Nastawiam takowe. Tyle, że jednak potraktowałem kwiaty wrzątkiem. Na razie nastaw 5 litrowy. Jakie jest najlepsze, wytrawne, półwytrawne? Może jednak półsłodkie?
Półsłodkie/półwytrawne. Dodaj soku i skórki pomarańczowej.
Już dodałem, 19 brix plus drożdże aktywne więc na pewno będzie wytrawne.
Jak nie chcesz wytrawnego wiesz co robić. Po jakim czasie zlałeś płyn z mniszka?
Po ok 40 godzinach. Zastanawiam się czy jak dłużej postoi, czy nie zatraci tego posmaku pomarańczy.
U mnie nie traciło. Bardzo fajne wino na upały, z takim cytrusowym aromatem. Soku z pomarańczy dałeś dużo? Jaki duży masz nastaw? 5 litrowy o ile dobrze doczytałem.
Na razie 5 litrów, wycisnąłem 1 cytrynę. Potem to samo zrobiłem z 1 pomarańczą. Dodałem też skórkę z niej.
Wiadomość dodana po 01 min 06 s:
Jutro rano zrobię następny nastaw 5 litrowy.
Też mniszek? Spróbuj dać więcej pomarańczy, potem zrobisz porównanie.
Miałem zrobić ale trafił się pilny wyjazd i nie zrobiłem. Ten nastaw ma ostry zapach pomarańczy, ile trzymać w nim tą skórkę?
Ja długo trzymałem, bo skórki były drobno otarte. Wyrzuciłem przy okazji zlewania znad osadu, chyba po miesiącu, albo 3 tygodniach. Aromat się fajnie ułoży. Mnie on bardzo pasuje.
Bardzo szybko zaczęło się klarować. Żałuję, że zrobiłem tak mało.
Wiadomość dodana po 10 min 32 s:
Jeśli chodzi o rodzynkowe wg przepisu z internetu (10 litrów wody i 2 kg rodzynek), to uznałem, że nie jest ono perspektywiczne (w smaku jest puste) więc zostało zmieszane z innym rodzynkowym, a raczej rodzynkowo figowo daktylowym.
Mniszkowe z cytrusem Ci smakuje? Zrób wino z kwiatów czarnego bzu z cytrusami, też fajne wychodzi tylko cz,bez ma bardzo intensywny smak.
Cytrusy i w rodzynkowym pewnie by pomogły.
No smakuję i to bardzo, dlatego żałuję, że tak mało go zrobiłem. Tzn ono będzie spożywane tak mniej więcej za rok, to dopiero wtedy się zobaczy jakie wyjdzie. Na razie jest oryginalne i smaczne. Wyszło wytrawne.
Czy cytrusy by rodzynkowym pomogły? -pewnie tak. Na razie nie będę ich dodawał. Zmodyfikowałem przepis na rodzynkowe poprzez dołożenie fig i daktyli. Nastawiłem ok 45 litrów. W tym tygodniu pewnie zrobię pierwsze zlanie. Mam już przygotowana butlę szklana o takiej pojemności.
W tym roku nastawie i z czarnego bzu. Planuje zrobić duży zapas, gdyż na przestrzeni ostatniego roku poszło mi ok 150 litrów. Wyszło smaczne więc amatorzy się znaleźli.
Czarny bez kwiat możesz jeść. Wystarczy go zanurzyć w gęstym cieście naleśnikowym i opiec krótko z obydwy stron. Ciasto raczej na słodko, z cynamonem jak kto lubi. Podobnie kwiat akacji (grochodrzewu). W cieście chyba jeszcze lepszy od kwiatu cz. bzu.
Miałem zrywać cz.b ale ktoś życzliwy poinformował mnie że to jest bez tzw. hebd, który z czarnym nie ma nic wspólnego. Odpuszczam wino z kwiatów cz.b, bo nawet jak namierzę, to już są przekwitłe
Niedługo będą wiśnie, czarna porzeczka. Potem maliny, jeżyny. Z kwiatów dobre jest z chabra bławatka. Tylko trzeba mieć go gdzie zebrać. W lipcu będzie kwiat lipy...
No właśnie, jeśli chodzi o lipę, to w przypadku kwiatów suszonych, to jakie byś proporcję wziął na nastaw 5 litrowy. Nie mam w pobliżu lipy, ale że względów, że tak powiem zdrowotnych spróbował bym na suszonych.
Ja robiłem tylko z kwiatów świeżo urwanych, z suszonych nie próbowałem. Suszone są chyba bardziej esencjonalne. Ile czasu trzymasz kwiaty w nastawie? Rwanie kwiatów lipy to ciekawe doświadczenie bo dokoła pełno owadów, pszczół, os itp. Człowiek boi się ze go w końcu użądlą a one raczej są na lipowym haju i nie mają takiego zamiaru. Uważać trzeba by z kwiatami nie urwać osy, czy pszczoły.
Jeśli masz chabry albo dziewanny to z nich jest dobre wino. To z dziewanny mocno ciemnieje, bardzo dobre na drogi oddechowe. Rwiesz kwiatu i większe pączki kwiatów...Wina z chabra bławatka ma fajny smak i piękny różowy kolor.
Niestety nie mam żadnych kwiatów. Robiłem tylko z mniszka wg twojego przepisu. Zastanawiam się nad suszonymi kwiatami, bo są w sprzedaży.
Niedługo będzie mnóstwo wszelkich owoców, jak nie masz kwiatów w okolicy to się wstrzymaj. Będziesz miał dostęp do owoców? Np. wiśni, malin, czarnej porzeczki?
Mam tak: 1 wiśnia, 3 czeremchy, 1 jabłoń. Mam też kilka krzaków malin, wiem gdzie rośnie dzika róża - tak namierzyłem 12 krzaków.
Jak by tej czeremchy i wiśni było więcej, to było by super, a tak jest wszystko max 30 kg.
Wiadomość dodana po 08 min 36 s:
Wiem gdzie rośnie dziko aronia, ale jakiś świń mnie wyprzedza
Najwyżej kupię ją bo jest tania w sezonie.
Ostatnio edytowany przez Misiek (2022-06-09 18:51:42)
No to będziesz miał surowiec na wino.
Malina? A jaki to surowiec? Nie żartuj, chyba na jakiś mix. Jakoś źle ja kojarzę. Dzisiaj mam, że tak powiem zapewnienie, że jak będzie urodzaj na winogrono to "zamoczę dziób w melasie", ale to dopiero na jesień. A ty Zibi jakie masz tegoroczne plany, bo ja nie ukrywam, mam dość ambitne.
W tym roku skromne. Na pewno wiśnie, bo te w polu już dojrzewają. Jak starczy czarnej porzeczki to też. Jak będą jeżyny to obowiązkowo. Wrzesień październik moje winogrona, kilka odmian, chyba z każdej osobno jak będzie na tyle owoców. W październiku dzika róża. Wino z jeżyn robię co roku jakieś 30 lat...
Może jeszcze zrobię aronię, ma na krzaku jest trochę owoców. Może w lipcu mały nastaw wina z kwiatów lipy.
[ Wygenerowano w 0.022 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 1.24 MB (Maksimum: 1.47 MB) ]