www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2017-10-31 09:39:53

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 56.0

Bianca

BIANCA

Rodzice     SV 12375 x Bouvier
Gatunek     Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia     Węgry
Masa grona     120-350 g
Rozmiary jagód     15-20 mm
Masa jagód     2,5 g
smak     słodko-kwaskowaty (winny)
SAT     2600-2650
GDDC     1090-1120
Termin dojrzewania     8 dni po Chasselas Dore
Mrozoodporność     -25 °C
Kolor gron     żółto-zielone
Zapylanie     własnopylna
Zastosowanie     ogólne
Zawartość cukrów     21,6 °Bx
Zawartość kwasów     8,5 g/l

56309631311730512144.jpg

Opis

Grona średniej wielkości , do dużch, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowate, przeważnie średnio zwarte lub luźne. Na glebach cięższych, bardziej wilgotnych i żyznych grona mogą być silnie zwarte. Jagody są średniej wielkości, kulisto-owalne, o mocnej skórce zrośniętej z miąższem. Miąższ średnio zwarty, mięsisto-soczysty, słodki -- owoce pozostawione dłużej na krzewach groamadzą znaczne ilości cukru (do 20%). Atrakcyjna, odmiana zarówno ze względu na smak owoców jak również ze względu na możliwość otrzymania w polskim klimacie dobrego wina. Mrozoodporność i odporność na choroby - dobre. [1]

Krzew rośnie bardzo silnie, ma sztywne wzniesione pędy. Owocuje bardzo obficie i regularnie. Liście ciemnozielone, 3-5 klapowe, grubo ząbkowane, z długim ogonkiem.Smak owoców i aromat wina neutralny, choć mocny i dobrze zrównoważny. Jagody o późnej porze dojrzewania.

Źle zawiązuje owoce przy chłodnej i mokrej pogodzie w czasie kwitnienia. Źle plonuje na suchych glebach. Wymaga nieco opóźnionych zbiorów celem zmniejszenia kwasowości moszczu

Na Mazowszu(północnym) dojrzewa pod koniec września jako deserowa. Na wino pierwsza dekada października. Jedna z najpóżniej startujących wiosną odmian (pękanie i rozwój pąków) i dlatego często udaje się jej uniknąć wiosennych kwietniowych przymrozków. Wydajność moszczu nieco mniejsza niż u innych odmian.

Wg publikacji J.Lisek (jak w rozdziale choroby)

Za okres 2005-2009

dojrzewanie śr.2.10 ; ciężar gron śr.124,8g ; ciężar jagody śr.2,19g ; obciążenie krzewu śr. 2,11kg ; ekstrakt śr. 19,1%
Genealogia

BIANCA = EGER 2 X BOUVIER

Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)

Bianca = 78,09% V.vinifera +1,56% V.labrusca +14,58% V.rupestris +3,13% V.berlandieri +2,64% V.lincencumii
Choroby

Odmiana odporna na mączniaka rzekomego i prawdziwego, ale dość wrażliwa na nekrozę korową. .[1]

Wg "Plonowanie i zdrowotność wybranych odmian winorośli w centralnej Polsce, 27.10.2010" doc. J.Lisek,ISK Skierniewice

w skali 1-5; 1-b.odporne, 5-podatne

Bianca : m.rz -1,5 ; m.pr. - 2,5 ; sz.pl. - 1,3

dla porównania

MF : m.rz.-1,2 ; m.pr. - 1,2 ; sz.pl. -1,1

Regent: m.rz. - 1,3 ; m.pr. 1,5 ; sz.pl. - 1,1

Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – zarówno owoce jak i liście są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, W skali 1 do 9 - wynik 3/3{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. W sprzyjających warunkach nie wymaga zabiegów przeciw oidium. Przy presji choroby praktycznie wystarczają 1-2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium.

Wg badań na Uniwersytecie w Brnie za okres 1996-2003 w uprawie polowej i naturalnych warunkach, wykazuje bardzo dużą odporność na mączniaka rzekomego (Plasmopara viticola). W skali 1-9 odporność wynosi 7,13 pkt . Dla porównania : Riesling 2,5 pkt , a Seyve Villard 12-375 ma odporność 8,75 pkt. W sprzyjających warunkach nie wymaga zabiegów przeciw Plasmopara viticola

Wg badań szwajcarskich (Swiss Dz Vitic. Arboric. Hortic. Cz. 37 (1): 71-75 2005) odmiana bardzo wrażliwa na mokrą i chłodną pogodę w czasie kwitnienia - opadanie kwiatostanów/drobnienie owoców ( Coulure/ millerandage ). Silny wzrost krzewów w tym czasie intensyfikuje dodatkowo jeszcze to zjawisko.
Cięcie

Krzew nie ma specjalnych wymagań co do rodzaju formy i cięcia. Aby otrzymać owoce dobrej jakości , a więc aromatyczne i o odpowiedniej zawartości ekstraktu, pędy zaleca się ciąć na krótkie 3-5-oczkowe czopy. [1]

Na Węgrzech zalecane formy prowadzenia krzewów to guyot i parasol.
Parametry


Wino

Lekkie owocowe aromaty, przy zachowaniu niskich temperatur fermentacji. Owoce wymagają szybkiego przetwarzania tak aby nie dopuścić do utlenienia moszczu.

możliwe jest otrzymanie bardzo wysokiej jakości wina z dojrzałych owoców ,przy zachowaniu odpowiedniego reżimu technologicznego winifikacji.

    złota bianka
    Bianca 2012 (89pkt) srebro na PIWI Weinpreis 2012; BIOcharakterystyka wina ; (punktacja - patrz wina z odmiany Regent)
    Bianca 2009 Winnica Spotkaniówka, ,charakterystyka i ocena 79 pkt
    Bianca 2013 (87pkt) - 13,5%vol' cukier 4g/l, kwasy 5,9g/l (PIWI 2014)

Synonimy

E.Cs.40, Egri Csillagok 40 , Bianka

Za winogrona org.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
zapytajka - boginiemilosci - lismc - thelandofdreams - informatykaahe2020

[ Wygenerowano w 0.018 sekund, wykonano 10 zapytań - Pamięć użyta: 697.36 kB (Maksimum: 825.55 kB) ]