Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
BIANCA
Rodzice SV 12375 x Bouvier
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 120-350 g
Rozmiary jagód 15-20 mm
Masa jagód 2,5 g
smak słodko-kwaskowaty (winny)
SAT 2600-2650
GDDC 1090-1120
Termin dojrzewania 8 dni po Chasselas Dore
Mrozoodporność -25 °C
Kolor gron żółto-zielone
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie ogólne
Zawartość cukrów 21,6 °Bx
Zawartość kwasów 8,5 g/l
Opis
Grona średniej wielkości , do dużch, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowate, przeważnie średnio zwarte lub luźne. Na glebach cięższych, bardziej wilgotnych i żyznych grona mogą być silnie zwarte. Jagody są średniej wielkości, kulisto-owalne, o mocnej skórce zrośniętej z miąższem. Miąższ średnio zwarty, mięsisto-soczysty, słodki -- owoce pozostawione dłużej na krzewach groamadzą znaczne ilości cukru (do 20%). Atrakcyjna, odmiana zarówno ze względu na smak owoców jak również ze względu na możliwość otrzymania w polskim klimacie dobrego wina. Mrozoodporność i odporność na choroby - dobre. [1]
Krzew rośnie bardzo silnie, ma sztywne wzniesione pędy. Owocuje bardzo obficie i regularnie. Liście ciemnozielone, 3-5 klapowe, grubo ząbkowane, z długim ogonkiem.Smak owoców i aromat wina neutralny, choć mocny i dobrze zrównoważny. Jagody o późnej porze dojrzewania.
Źle zawiązuje owoce przy chłodnej i mokrej pogodzie w czasie kwitnienia. Źle plonuje na suchych glebach. Wymaga nieco opóźnionych zbiorów celem zmniejszenia kwasowości moszczu
Na Mazowszu(północnym) dojrzewa pod koniec września jako deserowa. Na wino pierwsza dekada października. Jedna z najpóżniej startujących wiosną odmian (pękanie i rozwój pąków) i dlatego często udaje się jej uniknąć wiosennych kwietniowych przymrozków. Wydajność moszczu nieco mniejsza niż u innych odmian.
Wg publikacji J.Lisek (jak w rozdziale choroby)
Za okres 2005-2009
dojrzewanie śr.2.10 ; ciężar gron śr.124,8g ; ciężar jagody śr.2,19g ; obciążenie krzewu śr. 2,11kg ; ekstrakt śr. 19,1%
Genealogia
BIANCA = EGER 2 X BOUVIER
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
Bianca = 78,09% V.vinifera +1,56% V.labrusca +14,58% V.rupestris +3,13% V.berlandieri +2,64% V.lincencumii
Choroby
Odmiana odporna na mączniaka rzekomego i prawdziwego, ale dość wrażliwa na nekrozę korową. .[1]
Wg "Plonowanie i zdrowotność wybranych odmian winorośli w centralnej Polsce, 27.10.2010" doc. J.Lisek,ISK Skierniewice
w skali 1-5; 1-b.odporne, 5-podatne
Bianca : m.rz -1,5 ; m.pr. - 2,5 ; sz.pl. - 1,3
dla porównania
MF : m.rz.-1,2 ; m.pr. - 1,2 ; sz.pl. -1,1
Regent: m.rz. - 1,3 ; m.pr. 1,5 ; sz.pl. - 1,1
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – zarówno owoce jak i liście są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, W skali 1 do 9 - wynik 3/3{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. W sprzyjających warunkach nie wymaga zabiegów przeciw oidium. Przy presji choroby praktycznie wystarczają 1-2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium.
Wg badań na Uniwersytecie w Brnie za okres 1996-2003 w uprawie polowej i naturalnych warunkach, wykazuje bardzo dużą odporność na mączniaka rzekomego (Plasmopara viticola). W skali 1-9 odporność wynosi 7,13 pkt . Dla porównania : Riesling 2,5 pkt , a Seyve Villard 12-375 ma odporność 8,75 pkt. W sprzyjających warunkach nie wymaga zabiegów przeciw Plasmopara viticola
Wg badań szwajcarskich (Swiss Dz Vitic. Arboric. Hortic. Cz. 37 (1): 71-75 2005) odmiana bardzo wrażliwa na mokrą i chłodną pogodę w czasie kwitnienia - opadanie kwiatostanów/drobnienie owoców ( Coulure/ millerandage ). Silny wzrost krzewów w tym czasie intensyfikuje dodatkowo jeszcze to zjawisko.
Cięcie
Krzew nie ma specjalnych wymagań co do rodzaju formy i cięcia. Aby otrzymać owoce dobrej jakości , a więc aromatyczne i o odpowiedniej zawartości ekstraktu, pędy zaleca się ciąć na krótkie 3-5-oczkowe czopy. [1]
Na Węgrzech zalecane formy prowadzenia krzewów to guyot i parasol.
Parametry
Wino
Lekkie owocowe aromaty, przy zachowaniu niskich temperatur fermentacji. Owoce wymagają szybkiego przetwarzania tak aby nie dopuścić do utlenienia moszczu.
możliwe jest otrzymanie bardzo wysokiej jakości wina z dojrzałych owoców ,przy zachowaniu odpowiedniego reżimu technologicznego winifikacji.
złota bianka
Bianca 2012 (89pkt) srebro na PIWI Weinpreis 2012; BIOcharakterystyka wina ; (punktacja - patrz wina z odmiany Regent)
Bianca 2009 Winnica Spotkaniówka, ,charakterystyka i ocena 79 pkt
Bianca 2013 (87pkt) - 13,5%vol' cukier 4g/l, kwasy 5,9g/l (PIWI 2014)
Synonimy
E.Cs.40, Egri Csillagok 40 , Bianka
Za winogrona org.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Strony: 1
[ Wygenerowano w 0.018 sekund, wykonano 10 zapytań - Pamięć użyta: 697.36 kB (Maksimum: 825.55 kB) ]