Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1


Miód pitny - Trójniak
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Ogólny przepis na wyrób 20 l Trójniaka:
Ilość miodu               - 6,7l (9,4kg) 
Woda                       - 13,3 l
Gęstość brzeczki       - 34-36 st Bllg
Drożdże winiarskie    - Tokaj, Malaga, Samos oraz drożdże aktywne
Fosforan amonowy    - 8 g
Kwasek cytrynowy    - 27 - 40 g
Przy szczepieniu dodaje się 1 litr matki drożdżowej http://www.domowawinnica.4ra.pl/viewtopic.php?id=70
Fermentacja burzliwa trwa około 10 dni.
Czas dojrzewania 2-3 lata
Najlepszy po 6-8 latach
Offline


Właściwie robię tylko trójniaki, trochę już jest, niedawno zrobiłem czwórniaka ala Martini Bianco - moim zdaniem wyszedł dobry (schłodzony  i z oliwką   
  ).
Po ocenie przez eksperta zdam relację z jego produkcji.
Lubię trójniaki nie za słodkie.
Ostatnio edytowany przez kuba (2017-11-28 08:54:26)
Offline


Trójniaki są neutralne. Czwórniaki to już woda,
a ogólnie to co to za miodki, które nie są słodkie ![[dblpt]D](http://www.domowawinnica.4ra.pl/upload/4ra_pl/domowawinnica/smilies/[dblpt]D.png)
Offline


Kurcze ja nie Gucio ani Miś Uszatek 
, więc ja tak steruję żeby blg było między 6 - 8 
.
Offline
Strony: 1