Nie jesteś zalogowany na forum.
Vitis amurensis jest niezwykle oryginalnym gatunkiem winorośli. Przez wielu uprawiana głównie ze względu na walory dekoracyjne. Imponujące swoim rozmiarem, mięsiste liście wyróżniają się różnorodną, pięcio- lub trójklapową budową. Zawieszone na wspinających się po podporach pędach tworzą atrakcyjną, naturalną osłonę murów, ścian czy też ogrodzeń. Jesienią pnącze przeistacza się w artystyczną, wielobarwną mozaikę. Liście o tej porze roku przybierają bowiem fantazyjne kolory, począwszy od żółtego, poprzez pomarańczowy, szkarłatny, a kończąc na brązowym.
Dekoracyjność winorośli amurskiej często powoduje, że nie zauważa się jej innych walorów. Pojawiające się jesienią owoce nie są zbyt imponujące. Ale te drobne, granatowe winogrona o kwaskowatym smaku świetnie nadają się do produkcji lub podbarwiania wina. Z kolei liście winorośli amurskiej są doskonałym dodatkiem do sałatek. Z uwagi na ich wielkość wykorzystywane są również do przygotowywania tradycyjnej potrawy - gołąbków.
SZCZEGÓŁOWY OPIS
Rodzaj rośliny: pnącze, roślina okrytonasienna, należy do rodziny winoroślowatych, rząd winoroślowce.
Zastosowanie: w naszym kraju głównie jako pnącze dekoracyjne ze względu na przepiękne przebarwienia liści jesienią. Polecane jako roślina osłonowa na duże i mniejsze powierzchnie, typu ściany, mury, altany, ogrodzenia. Trochę niedoceniane jeśli chodzi o wykorzystanie kulinarne. Drobne i kwaśne owoce niechętnie spożywane są na surowo, ale rewelacyjnie spisują się w przetwórstwie (dżemy, soki, galaretki). Dodają również należnego kolorytu winu. W gastronomii z powodzeniem można wykorzystać również duże i zdrowe liście winorośli amurskiej. Liście można faszerować nadzieniem i przyrządzać niczym tradycyjne gołąbki.
Wielkość: vitis amurensis osiąga około 15 m.
Kwiaty: drobne, o zielonej barwie, zebrane w grona.
Kwitnienie: maj - czerwiec.
Owoce: odmiana wczesna, owocowanie wrzesień-październik, dekoracyjne grona złożone z licznych drobnych, kulistych jagód. Pojedyncza kiść osiąga około 25 cm długości i wagę około 250 g. Czarna lub ciemnofioletowa skórka owoców jest stosunkowo gruba. Owoce są jadalne, aczkolwiek ich miąższ jest dość kwaśny. Z tego powodu owoce wykorzystywane są głównie do produkcji lub podbarwiania wina.
Liście: sezonowe, wyjątkowo dekoracyjne, różnorodne pod względem budowy - owalne pojedyncze, trójklapowe lub pięcioklapowe. Gatunek wyróżnia się rozmiarem liści, mogą osiągać do 25 cm długości. O ciemnozielonej barwie, grube i pomarszczone. Jesienią pięknie się wybarwiają osiągając szkarłatną barwę.
Pokrój: pnącze.
Stanowisko: od stanowisk słonecznych do półcienistych, w słońcu lepiej owocuje.
Warunki glebowe: małe wymagania co do jakości gleby, preferuje gleby kwaśne, ewentualnie obojętne, wilgotne.
Odporność na warunki zimowe: roślina niezwykle odporna na mróz.
DODATKOWE WIADOMOŚCI
Winorośl amurska jest pnączem szybko rosnącym. Roczny przyrost pędów wynosi 2-2,5 m.
Jedną z największych zalet winorośli amurskiej jest jej bardzo duża odporność na mróz. Pnącze z powodzeniem uprawiane może być nawet w północnej Rosji, która znana jest ze swojego srogiego klimatu. Bardzo często gatunek ten wykorzystywany jest do krzyżówek z innymi gatunkami winorośli, w szczególności winorośli właściwej, celem tworzenia mocnych i odpornych na mróz odmian.
Faszerowane liście winogron to przysmak kuchni tureckiej. Oryginalna nazwa potrawy to sarma, inne, często spotykane nazwy dla tego niezwykle smacznego dania to yaprak lub dolma.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Tą miałem, wykończyła mi kilka drzew..Uwielbiają ją szpaki..Bardzo obficie owocuje. Robiłem wina. Dla złagodnienia kwasów i smaku dodawałem rodzynki..
Najlepiej ją posadzić w polu..Niezbyt blisko domu.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
[ Wygenerowano w 0.012 sekund, wykonano 9 zapytań - Pamięć użyta: 725.12 kB (Maksimum: 853.9 kB) ]