Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Langosz
Składniki:
– 2 ugotowane ziemniaki
– 30 g drożdży
– 1 łyżeczka cukru
– 400 ml ciepłego mleka
– 400 g mąki
– 3 łyżeczki oleju
– sól
– olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Wsypać mąkę do miski w jej środku zrobić zagłębienie, do którego wlać rozpuszczone drożdże z 100 ml ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 min. Po tym czasie dodać ziemniaki, olej i wyrobić ciasto, dolewając po trochu mleka. Odrobinę posolić, jeszcze raz wyrobić, po czym posypać mąką i owinąć w ściereczkę. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie. Łączymy 1/2 kostki masła, przeciśniętego przez praskę, czosnek, natkę, szałwię. Można masło skomponować wg własnego uznania. Na patelnię wylać olej na wysokość ok. 6 cm. Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku i formować ręcznie cienkie placki. Smażyć je z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Podawać gorące, posmarowane masełkiem czosnkowym, posypane tartym żółtym serem lub gulaszem warzywnym.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Gulyasleves
Składniki:
– 40 dag (łącznie) wołowiny i wieprzowiny od szynki
– 6 średnich ziemniaków
– 1 cebula
– 2-3 łyżki oleju
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki w proszku
– 1 ząbek czosnku
– pół łyżeczki kminku
– ewentualnie 1 czuszka
– pomidor
– zielona papryka
Przygotowanie:
Cebulę drobno pokroić. Mięso pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, podsmażyć, przykryć i dusić, aż będzie miękka i złota. Garnek zdjąć z ognia, posypać cebulę słodką papryką, wymieszać. Zwiększyć płomień, wrzucić mięso i mieszając obsmażyć. Posolić, trochę popieprzyć, znów zmniejszyć płomień i dusić mięso pod przykryciem we własnym sosie, podlewając odrobinką wody, gdyby robiło się go zbyt mało. Gdy mięso jest prawie miękkie, dolać tyle wody, ile chcemy i dorzucić ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewkę pokrojoną w plasterki oraz pietruszkę w całości, kminek i czosnek. Gdy jarzyny są miękkie, wyjąć pietruszkę, paprykę i pomidora i podawać. Można dorzucić zieloną lub/i czerwoną czuszkę pokrojoną w cienkie plasterki.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Ja zupę gulaszową robię trochę inaczej Jest to raczej danie jednogarnkowe nie zupa. Taki Bogracs. przepis dostałem ok 30 lat temu od węgrów na puszcie.
Składniki
800 g wołowiny bez kości
50 g wędzonej słoniny
2 duże cebule
2-3 łyżki słodkiej papryki w proszku
4 czerwone papryki
2 duże pomidory
600 g ziemniaków
1 suszona papryczka czereśniowa lub czuszka
sól
1 szklanka mąki i 1 jajo na kluski z mąki i jaj nazywane "csipetke"
Przygotowanie:
Słoninę najlepiej wytopić w rondelku, podobnie jeśli używamy smalcu. Do rondla dorzucić drobno posiekaną cebulę, smażyć aż się zeszkli. Rondelek zdjąć z ognia, do cebuli wsypać paprykę i dokładnie ze sobą wymieszać. Dorzucić pokrojoną w kostkę wołowinę. Wszystko dusić pod przykryciem przez około 2 minuty (uwaga, papryka nie może się przypalić). Do tak podduszonego mięsa dolać szklankę wody, wrzucić pokrojoną paprykę, pomidora. Wszystko dusić na małym ogniu, w razie potrzeby dolewając trochę wody. Ale uwaga, wody nie może być zbyt dużo. Gdy mięso będzie miękkie wrzucić ziemniaki i dolać tyle wody aby całość miała konsystencję zupy. Gotować, aż ziemniaki będą na pół miękkie.
Z mąki i jajka robimy ciasto na kluseczki nazywane "csipetke" (słowackie haluszki). Czyli kluski kładzione łyżką lub przecierane przez specjalne sito.
Gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku. Np pastą Eros pista. Dostępną w węgierskim sklepie internetowym.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
LECSO (leczo)
2 kg papryki
4 duże pomidory lub całe z puszki
3 duże cebule
30 dkg kiełbasy najlepsza wiejska czosnkowa.
Eros pista lub inna pasta paprykowa ostra do smaku. W ostateczności może być papryka mielona.
Cebulę kroimy na talarki i podduszamy w łyżce oleju i odrobinie wody. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojona paprykę i całość dusimy pod przykryciem w małej ilości wody. Gdy papryka zaczyna się robić miękka dodajemy pomidory i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Gotujemy do miękkości.
Pod koniec doprawiamy do smaku.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Kurcze vanKlomp - tu dobra była by harrisa, jadłem w Tunezji ostra jak chol...ra, ale dla mnie wspaniała, szkoda że u nas nie można jej dostać, mówią że ona piecze dwa razy jak się ją je, no i drugi raz kiedy opuszcza organizm .
Offline
W centrach handlowych są sklepy z żywnością orientalną. Tam można harrisę kupić
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Muszę poszukać w Szczecinie .
Offline
Zobacz bo w Łodzi jest.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Strony: 1
[ Wygenerowano w 0.022 sekund, wykonano 9 zapytań - Pamięć użyta: 868.59 kB (Maksimum: 1010.98 kB) ]