www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2017-11-02 13:39:54

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 56.0

Kuchnia węgierska

Langosz

Składniki:

– 2 ugotowane ziemniaki
– 30 g drożdży
– 1 łyżeczka cukru
– 400 ml ciepłego mleka
– 400 g mąki
– 3 łyżeczki oleju
– sól
– olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Wsypać mąkę do miski w jej środku zrobić zagłębienie, do którego wlać rozpuszczone drożdże z 100 ml ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 min. Po tym czasie dodać ziemniaki, olej i wyrobić ciasto, dolewając po trochu mleka. Odrobinę posolić, jeszcze raz wyrobić, po czym posypać mąką i owinąć w ściereczkę. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie. Łączymy 1/2 kostki masła, przeciśniętego przez praskę, czosnek, natkę, szałwię. Można masło skomponować wg własnego uznania. Na patelnię wylać olej na wysokość ok. 6 cm. Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku i formować ręcznie cienkie placki. Smażyć je z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Podawać gorące, posmarowane masełkiem czosnkowym, posypane tartym żółtym serem lub gulaszem warzywnym.

https://urodaizdrowie.pl/gotowanie-w-ko … -wegierska


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#2 2017-11-02 13:40:44

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 56.0

Odp: Kuchnia węgierska

Gulyasleves

Składniki:

– 40 dag (łącznie) wołowiny i wieprzowiny od szynki
– 6 średnich ziemniaków
– 1 cebula
– 2-3 łyżki oleju
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki w proszku
– 1 ząbek czosnku
– pół łyżeczki kminku
– ewentualnie 1 czuszka
– pomidor
– zielona papryka

Przygotowanie:

Cebulę drobno pokroić. Mięso pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, podsmażyć, przykryć i dusić, aż będzie miękka i złota. Garnek zdjąć z ognia, posypać cebulę słodką papryką, wymieszać. Zwiększyć płomień, wrzucić mięso i mieszając obsmażyć. Posolić, trochę popieprzyć, znów zmniejszyć płomień i dusić mięso pod przykryciem we własnym sosie, podlewając odrobinką wody, gdyby robiło się go zbyt mało. Gdy mięso jest prawie miękkie, dolać tyle wody, ile chcemy i dorzucić ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewkę pokrojoną w plasterki oraz pietruszkę w całości, kminek i czosnek. Gdy jarzyny są miękkie, wyjąć pietruszkę, paprykę i pomidora i podawać. Można dorzucić zieloną lub/i czerwoną czuszkę pokrojoną w cienkie plasterki.

https://urodaizdrowie.pl/gotowanie-w-ko … -wegierska


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#3 2017-11-03 13:10:05

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 56.0

Odp: Kuchnia węgierska

Ja zupę gulaszową robię trochę inaczej Jest to raczej danie jednogarnkowe nie zupa. Taki Bogracs. przepis dostałem ok 30 lat temu od węgrów na puszcie.
Składniki

800 g wołowiny bez kości

50 g wędzonej słoniny

2 duże cebule

2-3 łyżki słodkiej papryki w proszku

4 czerwone papryki

2 duże pomidory

600 g ziemniaków

1 suszona papryczka czereśniowa lub czuszka

sól

1 szklanka mąki i 1 jajo na kluski z mąki i jaj nazywane "csipetke"


Przygotowanie:

Słoninę najlepiej wytopić w rondelku, podobnie jeśli używamy smalcu. Do rondla dorzucić drobno posiekaną cebulę, smażyć aż się zeszkli. Rondelek zdjąć z ognia, do cebuli wsypać paprykę i dokładnie ze sobą wymieszać. Dorzucić pokrojoną w kostkę wołowinę. Wszystko dusić pod przykryciem przez około 2 minuty (uwaga, papryka nie może się przypalić). Do tak podduszonego mięsa dolać szklankę wody, wrzucić pokrojoną paprykę, pomidora. Wszystko dusić na małym ogniu, w razie potrzeby dolewając trochę wody. Ale uwaga, wody nie może być zbyt dużo. Gdy mięso będzie miękkie wrzucić ziemniaki i dolać tyle wody aby całość miała konsystencję zupy. Gotować, aż ziemniaki będą  na pół miękkie.   
Z mąki i jajka robimy ciasto na kluseczki nazywane "csipetke" (słowackie haluszki). Czyli kluski kładzione łyżką lub przecierane przez specjalne sito.
Gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku. Np pastą Eros pista. Dostępną w węgierskim sklepie internetowym.


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#4 2017-11-28 13:07:40

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 57.0

Odp: Kuchnia węgierska

LECSO (leczo)
2 kg papryki
4 duże pomidory lub całe z puszki
3 duże cebule
30 dkg kiełbasy najlepsza wiejska czosnkowa.
Eros pista lub inna pasta paprykowa ostra do smaku. W ostateczności może być papryka mielona.
Cebulę kroimy na talarki i podduszamy w łyżce oleju i odrobinie wody. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojona paprykę i całość dusimy pod przykryciem w małej ilości wody. Gdy papryka zaczyna się robić miękka dodajemy pomidory i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Gotujemy do miękkości.
Pod koniec doprawiamy do smaku.


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#5 2017-11-28 16:17:17

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Kuchnia węgierska

Kurcze vanKlomp - tu dobra była by harrisa, jadłem w Tunezji ostra jak chol...ra, ale dla mnie wspaniała, szkoda że u nas nie można jej dostać, mówią że ona piecze dwa razy jak się ją je, no i drugi raz kiedy opuszcza organizm [dblpt]D.

Offline

#6 2017-11-28 21:29:44

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 57.0

Odp: Kuchnia węgierska

W centrach handlowych są sklepy z żywnością orientalną. Tam można harrisę kupić


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#7 2017-11-28 23:03:32

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Kuchnia węgierska

Muszę poszukać w Szczecinie [dblpt]).

Offline

#8 2017-11-29 08:03:06

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 57.0

Odp: Kuchnia węgierska

Zobacz bo w Łodzi jest.


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
krakers - bettingpolonia - chiny - latinoloca - therivals