www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2017-11-02 13:43:00

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,621
Windows 7Firefox 56.0

Kuchnia tajska

Kurczak z Ananasem w Sosie Curry


SKŁADNIKI :


300 g piersi z kurczaka

1 łyżka oleju ryżowego

1 łyżka przyprawy 5 smaków

Pół łyżeczki imbiru drobno posiekanego

500 ml mleczka kokosowego

2 łyżki czerwonej pasty curry

100 g ananasa pokrojonego w kostkę

6 kukurydz mini

8 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół

1 łyżeczka cukru palmowego

1 łyżka sosu rybnego

szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. Pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski. Następnie marynujemy przyprawą 5 smaków, imbirem, olejem ryżowym oraz szczyptą soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut. Następnie smażymy na patelni wok i odstawiamy. Później będziemy dodawali do potrawy.

2. Do woka dodajemy 4/5 mleka kokosowego oraz czerwoną pastę curry. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia pasty curry i zredukowania mleczka kokosowego.

3. Po około 10 minutach wlewamy pozostałą część mleczka kokosowego. Dodajemy ananasa, kukurydze, cukier palmowy oraz sos rybny. Gotujemy około 5 minut.

4. Na sam koniec dodajemy pomidorki koktajlowe oraz wcześniej usmażonego kurczaka. Całość gotujemy około 2 min i doprawiamy solą. Potrawę podajemy z ryżem jaśminowym lub chlebkami naan. Smacznego [dblpt])

http://www.chinskieprzepisy.pl/kuchnia- … ie-curry-2


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum