www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2017-11-03 08:39:01

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 56.0

Balingometr, aerometr (winomierz)

Winomierz, inaczej aerometr jest przyrządem służącym do obliczania w sposób pośredni zawartości alkoholu w moszczach owocowych, miodach, winach i innych napojach.Działa w sposób pośredni, bowiem nie podaje nam stężenia alkoholu, a jedynie stężenie cukru wyrażone stopniami Ballinga (blg).
Jak policzyć poziom alkoholu?

Jeden stopień blg oznacza, że nasz roztwór ma 1 proc cukru, co oznacza, że na 1 kg (nie litr, a kilogram!) roztworu mamy 10 g cukru. Dostępny na rynku najpopularniejszy winomierz firmy Biowin wyposażony jest w tabele pomagającą zmierzyć stężenie alkoholu odpowiadające odczytanym przez nas stopniom ballinga. Jedyne co musimy zrobić to nalać do 2/3 probówki płyn, którego zawartość cukru chcemy zmierzyć, następnie włożyć do probówki winomierz i puścić go, aby pływał swobodnie. Podziałka wystająca ponad poziom płynu wskaże nam zawartość cukru w roztworze (patrz : rys. na górze strony)

Jak to działa w praktyce? Przypuśćmy, że winomierz wskazał nam 25 blg w roztworze przed fermentacją, co oznacza 12,5 proc., przed dodaniem kolejnej porcji cukru winomierz wskazał 5 blg co oznacza 1,5 proc alkoholu. Na tym etapie fermentacji wina ma więc moc 11 procent (12,5 proc  minus 1,5 proc.)Kolejnego pomiaru dokonujemy po każdym dodaniu cukru, dodając wyniki z poszczególnych etapów fermentacji. Z kolejnymi porcjami cukru postępujemy tak samo.

http://przefermentuj.to/jak-dziala-winomierz/

38945315530407082509.jpg

Skala Ballinga

Skala Ballinga – skala obrazująca zawartość cukru w roztworze.

1 stopień Ballinga (skrót: °Blg) = gęstość takiego roztworu cukru w temperaturze 20 °C, który zawiera 1% cukru (wagowo), czyli 10 g cukru na 1 kg roztworu. Skalę tę opracował w 1843 roku Carl Balling[1], niemiecki profesor chemii z Politechniki w Pradze.


W skali Ballinga wyskalowane są areometry Ballinga. W piwowarstwie stosuje się stopnie Ballinga do określenia gęstości brzeczki (ekstraktu), z której powstało piwo.

Skala Ballinga została udokładniona przez Adolfa Brixa, a następnie przez Fritza Plato. Skala Ballinga, skala Brixa (°Bx) i skala Plato (°P) są jednak bardzo zbliżone i różnią się na 5. i 6. miejscu dziesiętnym wyliczonej gęstości.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Ballinga


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#2 2017-11-05 14:11:57

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 8.1Chrome 61.0.3163.100

Odp: Balingometr, aerometr (winomierz)

Mierzenie mocy wina wg. ballingu..

https://www.brewersfriend.com/brix-converter/


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
zapytajka - boginiemilosci - informatykaahe2020 - thelandofdreams - instictmta

[ Wygenerowano w 0.011 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 736.54 kB (Maksimum: 865.8 kB) ]