www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2017-11-03 13:42:19

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 3,650
Windows 7Firefox 56.0

Podział win

Podział win ze względu na ilość cukru:


Ze względu na zawartość cukru zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (WE) Nr 607/2009 z dn. 14 lipca 2009 wina niemusujące można podzielić na:

-wytrawne (dry, sec)      - zawartość cukru nie przekracza 4 g/l lub 9 g/l pod warunkiem, że całkowita kwasowość wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 2 g poniżej zawartości cukru resztkowego

-półwytrawne (medium dry, demi-sec) -     zawartość cukru przekracza maksymalne ilości określone powyżej, ale nie przekracza 12 g/l lub 18 g/l pod warunkiem, że całkowita kwasowość wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 10 g poniżej zawartości cukru resztkowego

-półsłodkie (medium sweet, moelleux)     - zawartość cukru przekracza maksymalne ilości określone powyżej, ale wynosi nie więcej niż 45 g/l

słodkie (sweet, doux)     - zawartość cukru wynosi co najmniej 45 g/l

Dla win musujących podział ze względu na zawartość cukru jest następujący:

brut nature     - zawartość cukru poniżej 3 g/l, bez dodatku cukru po wtórnej fermentacji

ekstra wytrawne (extra brut)     - zawartość cukru 0–6 g/l

bardzo wytrawne (brut)     - zawartość cukru poniżej 12 g/l

wytrawne (extra dry, extra sec) -     zawartość cukru 12–17 g/l

półwytrawne (dry, sec)     - zawartość cukru 17–32 g/l

półsłodkie (medium dry, demi-sec)     - zawartość cukru 32–50 g/l

słodkie (sweet, doux)     - zawartość cukru powyżej 50 g/l



Inny podział win

Słodkie wina deserowe spożywa się do lub zamiast deseru. Często mają dużą kwasowość jako przeciwwaga dla sporej słodyczy. Należą tu m.in. wina lodowe[20] i niektóre wina wzmacniane jak np. porto. Wina na aperitif mają za zadanie zaostrzyć apetyt przed posiłkiem. Mogą do tego celu służyć wytrawne wina wzmacniane jak sherry fino, wytrawne wermuty czy też szampan.

Wino odmianowe to wino opisane nazwą głównej odmiany winorośli, z której zostało wyprodukowane. Niektóre wina odmianowe powstają wyłącznie z jednej odmiany, inne są mieszanką, w której jedna dominuje. Procentowa zawartość dominującej odmiany jest określona przez prawo, np. w Kalifornii jest to 75%, w Australii i krajach Unii Europejskiej – 85%. Wina takie produkuje się m.in. w Alzacji.

Wino rocznikowe to wino wyprodukowane z winogron zebranych w danym roczniku (według regulacji UE przynajmniej w 85%). Dany rocznik może być postrzegany jako zły lub dobry, co przekłada się na jakość wina. Na rocznikowe i nierocznikowe często dzieli się szampany.

Vin primeur lub nouveau to młode wino przeznaczone do spożycia w przeciągu roku od wyprodukowania. Jest zazwyczaj lekko zbudowane, o niskiej zawartości alkoholu. Znanym przykładem jest beaujolais nouveau.

Styl win z Nowego Świata jest zwykle kojarzony z wyższym poziomem alkoholu i aromatem owocowym, nierzadko z charakterem przejrzałych owoców. Styl win Starego Świata kojarzony jest z winami, których charakter determinowany jest przez dojrzewanie, a poziom alkoholu wynosi około 12,5%

https://pl.wikipedia.org/wiki/Wino


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Online

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] CCBot
http://www.domowawinnica.4ra.pl/forums.php

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
kiss - dakishiyu - intersections - queryrpg - uroczysko2