Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Riesling – biała odmiana winorośli pochodząca z doliny Renu w Niemczech. Jest aromatycznym gatunkiem winorośli o kwiatowym, niemal perfumowanym bukiecie i wysokiej kwasowości. Wykorzystywany jest do produkcji win wytrawnych, półsłodkich i musujących. Rieslingi zazwyczaj są czyste odmianowo i nie są poddawane dojrzewaniu w dębowych beczkach. W roku 2004 oszacowano, że riesling jest dwudziestą najczęściej uprawianą odmianą winorośli (łączny areał 48,7 tys. hektarów z tendencją rosnącą), jednak pod względem ważności wśród białych win gatunkowych plasuje się zazwyczaj w obrębie pierwszej trójki razem z odmianami chardonnay i sauvignon blanc. Riesling cechuje się wysoką ekspresją terroir, co oznacza, że na właściwości rieslingów wyraźnie wpływa miejsce, z którego pochodzą owoce.
Riesling, z wynikiem 20,8% i 21 tys. ha, był najpowszechniej uprawianą winoroślą w Niemczech w roku 2006[3], jak również we francuskiej Alzacji, gdzie stanowił 21,9% upraw, zajmujących 3 350 hektarów. Rejony upraw o znacznej powierzchni znajdują się także w Austrii, Czechach, Luksemburgu, północnych Włoszech, Australii, Nowej Zelandii, regionie Finger Lakes w USA, w Kanadzie, RPA, Chinach i na Ukrainie. Miejscami uprawy rieslinga są głównie chłodne regiony i lokalizacje.
Pochodzenie
Niegdyś można było spotkać się z przekonaniem, że riesling wywodzi się od dzikich odmian winorośli znad Renu, brakowało jednak dowodów, by uznać je za fakt. Niedawne badania DNA przeprowadzone przez Ferdinanda Regnera wykazały, że jednym ze źródeł powstania rieslinga jest gouais blanc, odmiana znana w Niemczech pod nazwą weißer heunisch, obecnie rzadko spotykana, jednak w czasie średniowiecza uprawiana na szeroką skalę przez francuskie i niemieckie włościaństwo. Drugim źródłem jest krzyżówka traminera z dziką odmianą winorośli. Ze względu na długą, udokumentowaną historię niemieckich upraw gouais blanc, zwanego również heunishem, jak i traminera, przyjmuje się, że korzenie rieslinga znajdują się w dolinie Renu, każda z tych odmian przybyła z innej strony Adriatyku. Skrzyżowanie mogło nastąpić jeszcze w trakcie podróży.
Pojawiały się również niepoparte dowodami sugestie, że poprzednikiem powszechnego „białego” rieslinga jest jego czerwona wersja[11]. Minimalne różnice genetyczne pomiędzy białym i czerwonym rieslingiem są najprawdopodobniej analogiczne do różnic między odmianami pinot noir i pinot gris.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Posiadam trzynaście krzewów Rieslinga - 10 z rocznika 2014, 2 szt. z lat 2013 i 2015 oraz najstarszy z 2010 r. Cięte na dwa , trzy oczka owocują każdego roku. W dobrym roku, jak sezon 2015 Riesling już w ostatnim tygodniu września zebrał cukier na poziomie 21 Brix, po czym został zjedzony przez szpaki, w gorszym, jak tegoroczny sezon, 21 Brix osiągnął dopiero 16 października, a kwasy na poziomie 9,5 g/l. Grona wisiały jeszcze do 24 października, jednak tuż przed kolejnym pomiarem zostały zjedzone przez szpaki.
Riesling 2010
Riesling 2014
Ostatnio edytowany przez Dolnoślonzok (2017-12-09 06:34:01)
Offline
Co do moich rieslingowych planów, to daję sobie jeszcze może dwa lata na sprawdzenie przy ekologicznej ochronie jak będą kształtować się parametry moich kilkunastu krzewów. Rosną na glinie w większości, a kilka na piaszczysto-gliniastej, gdzie w obydwu miejscach jest jednak głębiej, poniżej 0,8-1m, piach rzeczny. Uprawa jest tu zacieniona nawet latem już ok. godz.16.
Zestawienie moich Rieslingów z ostatnich lat:
Kościerzyce, pod Brzegiem - 25 września 2016 r. : 21 Brix
Oldrzyszowice pod Brzegiem - 15 października 2017 r. - 21 Brix, 9,5- 10 g/l (22 października 2017 r. - 20 Brix),
Oldrzyszowice pod Brzegiem - 3 września 2018 r. - 22,5 Brix, 8,5 g/l - 9 g/l. Zbiór 14 września w czwartek po weekendowym deszczu - moszcz 20 Brix i 7 g/l . Jagody z zacienionych miejsc w środkach krzewów nieco zaniżyły parametry, ale i spadł kwas. Najstarsze krzewy z lat 2010-2013 przetrzymane testowo dały 13 października 2018 r. 24,4 Brix. Większość badanych jagód jednak w granicach 23,6-23,8 Brix).
31 sierpnia 2019 r., na tydzień przed zbiorem, Riesling miał 18 Brix. Zbiór 7 września już bez pomiarów. Stracony miesiąc w czerwcu i lipcu na regenerację krzewów po poparzeniu węglanem potasu.
Zdecydowanie muszę dopracować ochronę ekologiczną przed patogenami, co pozwoli na poprawę parametrów, a także bardziej śmiało prześwietlać krzewy w końcowej fazie dojrzewania, by odsłonić grona z zacienionych miejsc krzewów.
Jeżeli kolejny rok, dwa lata będą korzystne dla Rieslinga, przygotuję pod uprawę na rok 2021 lub 2022 wybrane miejsce na glebie piaszczystej na południe od domu (gdzie zakładam wiosną uprawę przerobową). Mam u siebie miejsce na 50-100 krzewów (w zależności od przyjętej gęstości nasadzenia), gdzie jest przewiewnie i słonecznie do godz. 18 w ostatnich dniach października. Kusi mnie Riesling uzyskanym już aromatem podczas pierwszej winifikacji rok temu. Należy tylko dopracować cały proces. Pisałem już, że Riesling lubi piach, o czym świadczą aromatyczne wina z tej odmiany wyrabiane w Palatynacie, zatem właśnie tu upatruję szansę dla moich Rieslingów. I jeszcze jedno. Od 2016 r. wegetacja rusza wcześniej o blisko miesiąc niż we wcześniejszych latach, zatem przy wyeliminowaniu zagrożenia patogenami da to szansę na zbiór Rieslinga z dobrymi parametrami już w drugiej połowie września (z pewnością w początku trzeciej dekady miesiąca), a jeżeli uda się przetrzymać owoce na krzewach do października to wygląda to bardzo obiecująco.
P.S.
Jeżeli jednak nie uda się z Rieslingiem, to z pewnością z Veltlinerem lub Elblingiem, z których ten pierwszy staje się u mnie odmianą deserową ze swoją słodyczą owoców.
Offline
Ile w tym roku będziesz miał wina z tej odmiany?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Zibi, poszedł do cuvee z paroma innymi odmianami. Parę litrów moszczu. Plon słaby , a raczej uratowany z wiadomych względów.
Offline
Za kilka lat to cuvee przypomni Ci o tegorocznych perypetiach.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Strony: 1