www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2017-11-04 17:05:36

Roch
Pszczelarz-Miodosytnik
Dołączył: 2017-10-26
Liczba postów: 806
Windows XPOpera 36.0.2130.80

Pasteryzacja

Utrwalenie miodów pitnych można dokonać poprzez pasteryzację, czyli ogrzaniu w butelkach w temp 65-70 stopni przez 30 minut.
Tok postępowania:
- zakorkować butelkę
- zabezpieczyć korek poprzez obwiązanie drutem na tzw. węzeł aptekarski
- w garnek włożyć ściereczkę
- zalać zimną wodą
- poziom wody musi być powyżej płynu w butelkach
- do jednej butelki zamiast miodu wlewa się wodę i zanurza termometr umocowany w korku (dzięki czemu kontrolujemy temperaturę w środku butelek)
- garnek podgrzać i utrzymać 70 stopni przez 30 min
- odstawić z ognia i pozostawić do ostygnięcia
- wyjąć butelki
- zdjąć drut

i to wsjo

Offline

#2 2017-11-04 18:05:45

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 8.1Chrome 61.0.3163.100

Odp: Pasteryzacja

Pasteryzacja nie popsuje smaku miodu?


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#3 2017-11-04 18:14:48

Roch
Pszczelarz-Miodosytnik
Dołączył: 2017-10-26
Liczba postów: 806
Windows XPOpera 36.0.2130.80

Odp: Pasteryzacja

Ja nie pasteryzuję, bo właśnie obawiam się utraty smaku, koloru i aromatu. Ale muszę to sprawdzić.
Duże miodosytnie używają specjalnych wanien do pasteryzacji mieszczących jednorazowo po 500 butelek.

Offline

#4 2017-11-15 19:34:04

wiseguy
Świeżak
Dołączył: 2017-11-14
Liczba postów: 18
Windows 7Chrome 62.0.3202.94

Odp: Pasteryzacja

A czy trzeba "pasteryzowac" jesli chce sie dodac na przyklad jagod Jalowca, itp?
Czy sa inne metody na dodatek takich "owocow"?

Offline

#5 2017-11-15 19:57:47

Roch
Pszczelarz-Miodosytnik
Dołączył: 2017-10-26
Liczba postów: 806
Windows XPOpera 36.0.2130.80

Odp: Pasteryzacja

Nie pasteryzuj, pasteryzacja to tylko opcja hardcorowa.


Jałowiec dodaje się do miodów korzennych.
Jeśli idzie o miody korzenne, to w mojej opinii, powinno się je sycić (czyli gotować). Dodaje się wówczas do tego gotowania w woreczku przyprawy i gotuje z miodem i wodą przez 30 minut. Wyjmuje się woreczek, odstawia garnek z miodem i wodą (brzeczka miodowa) i czeka aż ostygnie do temperatury umożliwiającej dodanie drożdży.

Offline

#6 2017-11-15 20:03:06

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 8.1Chrome 61.0.3163.100

Odp: Pasteryzacja

Pasteryzowałem wino i jest różnica w smaku na niekorzyść..Wyraźna..

Co innego wymrażanie wina, zmniejsza kwasy i poprawia smak, tak było z moim winem agrestowym.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#7 2017-11-15 20:19:59

Roch
Pszczelarz-Miodosytnik
Dołączył: 2017-10-26
Liczba postów: 806
Windows XPOpera 36.0.2130.80

Odp: Pasteryzacja

Wymrażanie miodów pitnych to też jest o czym pisać.
Tylko ja leń i zamiast pisać to na czacie siedzę:)

Offline

#8 2017-11-15 20:22:23

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 8.1Chrome 61.0.3163.100

Odp: Pasteryzacja

Wymrażacie miody?


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#9 2017-11-15 20:25:39

Roch
Pszczelarz-Miodosytnik
Dołączył: 2017-10-26
Liczba postów: 806
Windows XPOpera 36.0.2130.80

Odp: Pasteryzacja

Ja nie, wolę miody słabsze.
Miody pitne wymraża się by osiągnąć powyżej 20 procent alkoholu.

Offline

#10 2017-11-15 20:27:50

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 8.1Chrome 61.0.3163.100

Odp: Pasteryzacja

Mój agrest po wymrożeniu też się wydawał mocniejszy, ale o ile to nie miałem czym zmierzyć..Wymrażanie robiłem w zamrażalniku w plastikowej butelce..


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
historymenerges - pandora - archiwa - pro-staty - polo6n6n2