Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Ilość miodu: 13,3 (18,6)
Woda: 6,7
Gęstość brzeczki: 58-61
Fosforan amonowy: 6g
Kwas cytrynowy: 40-70g
Przygotowuje się na najlepszym miodzie.
Szczepi 2l matki drożdżowej (http://www.domowawinnica.4ra.pl/viewtopic.php?id=70)
Fermentuje powoli i długo.
Dojrzewa po 10 latach i z wiekiem staje się coraz lepszy
Offline
10 lat..Trzeba dobrze schować aby nie kusiło..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Niestety trzeba długo czekać. Ostatnio popijałem półtoraka po 2 latach
nawet ułożony był, a i kobietki zachwycone były
Offline
Po 10-ciu jest dużo lepszy?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Oczywiście, 2-niaki i 1,5-raki można trzymać w nieskończoność i z czasem są coraz lepsze. Znane są historie, że do II wojny światowej dotrwały miody pitne liczące niejednokrotnie po sto lat. Niestety, bracia ze wschodu przyszli i wszystko jak nie wypili to rozwalili. Przykładem może być miodosytnia Szaniawskich z Przegalin. W okresie międzywojennym sprzedawali roczniki liczące 70 lat, a przegalińskie miody były jednymi z lepszych. Nawet broszurkę z ich przepisami z 1884 sobie trzymam.
Offline
Jaki najstarszy miód piłeś?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Oczywiście paroletni,
Ja nie ma aż takiej cierpliwości
Offline
Strony: 1