Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Bazując na przepisie na podpiwek postanowiłem zrobić coś na wzór piwa.
Składniki na 5 litrów:
10 czubatych łyżek kawy zbożowej Kujawianka (zawiera słód jęczmienny)
2 czubate łyżki szyszek chmielu (rozdrobnione) kupione w sklepie zielarskim
cukier 560 gram
kwasek cytrynowy około 10 gram
Kawę zbożową i chmiel wsypuję do 5 litrów wrzątku, gotuję 15 minut..Kiedy przestanie się gotować dodaje cukier, mieszam aby się rozpuścił..Kiedy wszystko ostygnie dodaję kwasek i MD (ja dałem drożdży winnych)..Wszystko wlewam do balonu szklanego o poj. 5 litrów. Kiedy fermentacja zwolniła przelałem wszystko do kilku butelek plastikowych po wodzie mineralnej. Napełniłem je w 2/3, butelki zgniotłem aby się nagazowały..Po 2 tygodniach cukier do reszty jest zjedzony a płyn jest bardzo mocno nagazowany.
Dobre to zwłaszcza na letnie upały..Smakuje lekko kawa zbożową, a później wybija się goryczka z chmielu.
W butelkach jest bardzo dużo gazu i trzeba uważać przy wlewaniu do szklanki..
Przepis cały czas modyfikuję..Robiłem podobny płyn ale bez chmielu, z chmielem jest lepszy.
-----------------------------------------
Kolejny przepis
Składniki na 5 litrów:
14 czubatych łyżek kawy zbożowej Kujawianka (zawiera słód jęczmienny)
4 czubate łyżki szyszek chmielu (rozdrobnione) kupione w sklepie zielarskim
cukier 800 gram
kwasek cytrynowy około 20 gram
Reszta jak w przepisie powyżej.
Odczucia.
W smaku kawa dominuje, chmiel daleko w tle. Jak ktoś lubi kawę zbożową to zwłaszcza w upały będzie zadowolony z tego płynu. Alkohol nadal niewyczuwalny..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Kolejny eksperyment, na 5 litrów..(16.12.2017)
8 czubatych łyżek kawy zbożowej Kujawianka
8 czubatych łyżek szyszek chmielu
540 gram cukru
20 gram kwasku cytrynowego
MD - bayanusy po winie z DR..
To będzie mniej kawowe, a bardziej gorzkie od chmielu.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Strony: 1