Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Wino a zdrowie
WINO: rodzaje i właściwości. Wpływ wina na zdrowie
WINO: rodzaje i właściwości. Wpływ wina na zdrowie
Autor: Justyna Nowicka - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"
miesięcznik "Zdrowie"
Choć wino towarzyszy ludzkości od wieków, dopiero od niedawna wiadomo, jak korzystnie wpływa na zdrowie, szczególnie nerki i serce. Możliwe, że chroni nas także przed nowotworami i niektórymi bakteriami. Oczywiście pite z umiarem i najlepiej czerwone. Sprawdź, jakie właściwości prozdrowotne ma wino.
Właściwości prozdrowotne wina zostały dobrze udokumentowane. W trakcie badań trwających aż 40 lat (od 1960 do 2000 r.) naukowcy z holenderskiego uniwersytetu Wageningen przebadali 1400 mężczyzn. Okazało się, że alkohol w dawce 2 g dziennie wydłużają życie średnio o 2 lata. Zauważono, że ci, którzy pili wino, żyli średnio 5 lat dłużej niż całkowici abstynenci. Oczywiście przekroczenie dziennej dawki skraca życie.
Z czego składa się wino?
Na wino składa się ponad 100 różnych składników, głównym jest woda – jej zawartość dochodzi do 90 proc. Do ważniejszych należy etanol (alkohol etylowy), jest go od 9 do 18 proc. W winie są też kwasy organiczne, aldehydy, estry, garbniki, cukry. Jako że napój ten powstaje z winogron, są w nim te same makro- i mikroelementy: fosfor, żelazo, śladowe ilości cynku, miedzi i selenu. Dzięki zawartości potasu, wapnia, magnezu i sodu wino ma działanie zasadotwórcze. Są w nim witaminy A, z grupy B, C, H i PP.
Jak powstaje wino białe, czerwone, różowe?
Ze względu na zawartość cukru wina dzielą się na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Wino wytrawne to takie, w którym drożdże przefermentowały cały cukier z winogron. Ze względu na barwę mamy wina białe, różowe i czerwone. Ale barwa wcale nie zależy od koloru winogron – białe wino może powstać też z ciemnych gron, byleby tylko przed maceracją skórki zostały oddzielone od miąższu owoców. Wino białe produkuje się bowiem tylko z wyciśniętego ze świeżych winogron soku. Gdy winogrona gniecione są razem ze skórką, powstaje wino czerwone lub różowe. Kilkugodzinna maceracja powoduje różowe zabarwienie wina, a kilkutygodniowa – czerwone. Właśnie skórka kryje najcenniejsze składniki winogron, dlatego wino czerwone jest lepsze pod względem walorów zdrowotnych niż białe.
Zawarte w winie polifenole obniżają poziom złego cholesterolu
Naukowców od lat nurtował tzw. francuski paradoks. Okazuje się bowiem, że Francuzi, którzy piją wyjątkowo dużo wina, rzadziej umierają na chorobę wieńcową niż ich sąsiedzi. Statystyki są szczególnie korzystne dla mieszkańców południowej Francji – jedzących dużo ryb, oliwy, warzyw i pijących miejscowe wina. Badania potwierdziły dobroczynne dla serca działanie polifenoli – przeciwutleniaczy, które nie dopuszczają do tworzenia się złogów cholesterolu na ściankach naczyń, mają zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu. Przeciwdziałają zlepianiu się płytek krwi, podobnie jak zawarty w winie kwas salicylowy, co chroni przed tworzeniem się zakrzepów. Zawarty w winie alkohol rozszerza naczynia krwionośne, zwiększając przepływ krwi. Większa przepuszczalność i elastyczność ścian naczyń zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu.
Czerwone wino poprawia trawienie
Wino poprawia apetyt i wzmaga wydzielanie enzymów trawiennych. Pomaga w trawieniu tłustych potraw, dlatego doskonale pasuje np. do kaczki, gęsi, pieczeni wieprzowej. Osoby z nadkwasotą powinny pić wino zawierające więcej garbników, które osłaniają błonę śluzową żołądka i nie dopuszczają do wzmożonego wydzielania kwasu solnego.
Wino wspomaga działanie antynowotworowe
Wchodzące w skład wina garbniki, głównie antocyjany, katechiny oraz pochodne kwasu kawowego, mają działanie antynowotworowe. Najwięcej garbników ma wino czerwone, ok. 2 g w litrze. Zawarte w winie flawonoidy zwalczają wolne rodniki – cząsteczki oskarżane o działanie nowotworowe. Winne flawonoidy są znacznie bardziej trwałe niż przeciwutleniacze obecne w owocach i warzywach! Odkryciem ostatnich lat jest antyrakowy resweratrol – organiczny składnik chemiczny, którego szczególnie dużo znajduje się w skórce winogron.
Wino polepsza pracę nerek
Wino pobudza pracę trzustki, nadnerczy, tarczycy i gruczołów płciowych, co powoduje wzrost energii. Wpływa na lepszą przemianę białek, cukrów i tłuszczów. U osób regularnie pijących wino rzadziej występuje kamica żółciowa i nerkowa. Systematyczne picie ok. 200 ml wina dziennie zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych aż o ok. 40 proc. Dzięki moczopędnemu działaniu wino zwiększa wydalanie produktów rozkładu białka, jak mocznik, amoniak, kwasy i sole mineralne.
Wino działa bakteriobójczo
Wino działa antyseptyczne i bakteriobójczo, i to skuteczniej niż mocniejsze alkohole. Doświadczenia wykazały, że bakterie tyfusu giną w obecności spirytusu 70 proc. po 30, a w słabym winie już po 15 minutach. Podczas innych prób okazało się, że w winie giną bakterie cholery, a E. coli przestają się rozmnażać już w 6 proc. alkoholu.
Włoscy naukowcy zbadali wpływ wina na Streptococcus mutans, bakterie atakujące zęby, i Streptococcus pyogenes powodujące infekcje gardła. Chcąc wyeliminować działanie alkoholu (ewidentnie bakteriobójcze), naukowcy usunęli etanol z wina i powtórzyli badanie. Okazało się, że wino bez alkoholu tak samo hamuje rozwój bakterii.
Za:
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Wyspa Ikaria, gdzie wino i długowieczność to jedno i to samo:
https://wiadomosci.wp.pl/ikaria-mieszka … 352921729a
a tymczasem u Francuzów:
https://www.msfera.pl/wino-zdrowie-rak.html
Offline
Zdrowe wino, zdrowe jedzenie, brak stressów i człowiek żyje i żyje..W końcu jak ma 120 lat to go rodzinka musi dobić bo strasznie zrzędzi..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witam
Czerwone wino jest najzdrowsze. Jak to mówią bycza krew.Wtedy wino musi być prawie niesłodkie.
Wino- czarnych porzeczek, wino jagodowe.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Zdrowe wino, zdrowe jedzenie, brak stressów i człowiek żyje i żyje..W końcu jak ma 120 lat to go rodzinka musi dobić bo strasznie zrzędzi..
E, tam...
System opieki zdrowotnej robi to szybciej i sprawniej, niż rodzinka....
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
Offline
Witam was.
Zibii... Chcesz czarnej porzeczki to ci dam z 10 kg,,, tylko musisz sobie urwać .. Mam jej od cholery/. Daj znać na pw..
Będę robił trochę wina pół na pół wiśnia i czarna porzeczka -- może tak być?//
Obrodziła mi"":jeżyna i to strasznie i, nie wiem co z owocem zrobić? Mam jej 2 gatunki wczesne małe owoce bardzo słodkie i soczyste, 2 gatunek to": duży owoc i, mniej słodki>.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Dzięki ale w tym roku wino z cz.p. odpuszczam. W polu zerwałem ponad 20 litrów dzikiej wiśni, mam dwa duze nastawy a wiśni nadal mnóstwo. Mnóstwo dzikich jabłek, jeżyny i DR.
Jest sporo ałyczy, mirabelki i damaski(lubaski), macie sprawdzony sposób na wino z tych owoców? Ja robiłem śliwy z tarniną. Same nie.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Zibi, o co chodzi z tą wiśnią? Dzika, dlatego, że rośnie w polu, czy dlatego, że ma jakieś inne owoce?
Na damaszki mam niezawodny sposób, mianowicie zjeść. To moje ukochane śliwki, szczególnie, jak są dobrze dojrzałe i prawie pomarszczone. A jaki dobry z nich dżem lub powidła
Koguciku, nie dałbyś rady zrobić sadzonek z tej małej i słodkiej jeżyny? Chętnie bym przytuliła u siebie
Offline
W polu zbieram, dlatego. A z damasek babcia robiła powidła. Dobre owoce tylko robaczywe. W polu znalazłem pierwsze dojrzałe owoce jeżyny popielicy. Dzikiej wiśni w tym roku zebrałem co najmniej 26 litrów.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
jak to jest, że u Ciebie rosną wiśnie w polu, do tego damaszki i jabłka? Zdziczałe sady, czy same się rozsiewają?
Pierwsze dojrzewające jeżyny popielice też znalazłam, ale jeszcze mało. Muszę sprawdzić miejscówki na DR, mam nadzieję, że nie pousychały.
Offline
Witaj.
Jeżeli chcesz tej jeżyny to muszę ukorzenić ją najprzód i, dopiero na jesieni mogę Ci wysłać jak liście opadną. Zgoda.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
jak to jest, że u Ciebie rosną wiśnie w polu, do tego damaszki i jabłka? Zdziczałe sady, czy same się rozsiewają?
Pierwsze dojrzewające jeżyny popielice też znalazłam, ale jeszcze mało. Muszę sprawdzić miejscówki na DR, mam nadzieję, że nie pousychały.
Tak, i jedno i drugie..Większość popielicy dopiero kwitnie. Rewelacyjna na wino.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
No kurcze, a czemu u mnie nie rosną, to niesprawiedliwe .
Offline
Koguciku, będę Ci niezmiernie wdzięczna
Offline
Damaszki, wszędzie nie rosną. U mnie też rosną, ale tu we wsi ich nie znają takich śliwek.Podziwiają że dobre są tylko pestek się trzymają. Właśnie, one uschną na drzewie i, wtedy one najlepiej smakują.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
A, jaki dobry z damaszek jest kompot . I z ziemniakami też . Tylko cebulki dużo daje do kartofli. W tym roku zrobiłem wino z nich 15 litrów ,już go nawet popijam.
Eug Gliwice.
Offline
Strony: 1