www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2017-11-20 13:11:12

wiseguy
Świeżak
Dołączył: 2017-11-14
Liczba postów: 18
Windows 7Chrome 62.0.3202.94

Pierwszy miod

A wiec, w Sobote zaczelem zabawe z miodami.
Troche to dlugo zajelo....bo trza bylo sie najesc, napic, na spacer z psem wyjsc, itd. Ale chyba udalo sie.


Jak narazie to wyglada to tak:
- 2.2L miodu wielokwiatowego (tutaj w Kanadzie nazywa sie wildflower)
- 1.0L miodu gryczanego
- 12.0L wody
- 0.5g Lalvin Ec-1118 (drozdze)


Wymieszalem miod z 4L wody w garnku i troszesczke podgrzalem wode aby sie miod mogl dobrze zmieszac. Razem z miodem w garnku mialem 8L.
Wystudzielm i wlalem do gasiora...dodalem nastepne 8L wody i wymieszalem.
Osobno nawodnilem drozdze....jak sie zaczely bawic to je wzucilem do gasiora i zatkalem.


Sp. Gr = 1.080
Balling = 20
ABV = 11%
Temperatura gasiora = 22C


Nastepnie dzisiaj (za jakies 6 godz) bede dodawal pozywke do drozdzy. Zanim wyszlem dzisiaj rano to zauwazylem ze drozdze chyba ruszyly w gasiorze...bo pojawily sie pare takich bialawych kropek na miodzie...tak jak by plesn wiec chyba sa gotowe na pozywke.


Jak myslice, jak narazie to dobrze?


Zdjecia tutaj....(powinno dzialac)
https://imgur.com/a/gsd0R

Ostatnio edytowany przez wiseguy (2017-11-20 13:13:39)

Offline

#2 2017-11-20 13:15:39

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
Windows 7Firefox 57.0

Odp: Pierwszy miod

Fajny opis, fotki można zobaczyć. Czekam na dalszy ciąg..


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#3 2017-11-20 13:17:57

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Pierwszy miod

Drożdże 0,5g, czy coś źle napisałeś ?, blg jak na czwórniaka to trochę za niski, powinno być około 26-27.
http://www.klubwiniarzy.pl/index.php/mi … cji-miodow, jeśli nie czytałeś to dobrze żebyś to zrobił, naprawdę warto.

Offline

#4 2017-11-20 13:23:55

wiseguy
Świeżak
Dołączył: 2017-11-14
Liczba postów: 18
Windows 7Chrome 62.0.3202.94

Odp: Pierwszy miod

kuba napisał/a:

Drożdże 0,5g, czy coś źle napisałeś ?, blg jak na czwórniaka to trochę za niski, powinno być około 26-27.
http://www.klubwiniarzy.pl/index.php/mi … cji-miodow, jeśli nie czytałeś to dobrze żebyś to zrobił, naprawdę warto.

Przepraszam....
Jedna paczuszka weszla...5g. Chyba mialem na mysli 0.05kg. [dblpt])
Pisalo ze jedna paczuszka dobra do 23L fermentacji.

A co do blg...to nie wiem. Moze jakosc miodow tutaj? Nic innego w tym nie ma...

Ostatnio edytowany przez wiseguy (2017-11-20 13:26:23)

Offline

#5 2017-11-20 13:43:44

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Pierwszy miod

Moim zdaniem trochę za mało powinieneś dać 2 x po 5g , łatwiej by się im pracowało. to są Bayanusy ale w miodzie powinno ich być więcej niż w winie, ja w tym roku robiłem jednego czwórniaka korzennego ala martini bianco i startowałem z 27,5*blg i zeszło do 0, bardzo wytrawne ale bardzo dobre, schłodzone z oliwką - super, drożdże te same ale w ilości 10g na 9l nastawu.
Na twoim miejscu domiodził bym do 26 blg, miodem nie cukrem.

Offline

#6 2017-11-20 15:03:41

wiseguy
Świeżak
Dołączył: 2017-11-14
Liczba postów: 18
Windows 7Chrome 62.0.3202.94

Odp: Pierwszy miod

kuba napisał/a:

Moim zdaniem trochę za mało powinieneś dać 2 x po 5g , łatwiej by się im pracowało. to są Bayanusy ale w miodzie powinno ich być więcej niż w winie, ja w tym roku robiłem jednego czwórniaka korzennego ala martini bianco i startowałem z 27,5*blg i zeszło do 0, bardzo wytrawne ale bardzo dobre, schłodzone z oliwką - super, drożdże te same ale w ilości 10g na 9l nastawu.
Na twoim miejscu domiodził bym do 26 blg, miodem nie cukrem.

Czyli myslisz ze powinienem dodac miodu do tego? Nie bedzie on wtedy trojniak i zajmie dluzej zanim bedzie gotowy?
I dodac jeszcze jedno opakowanie 5g drozdzy?

Hrmmm..... moze tak sie zrobi.

Offline

#7 2017-11-20 16:22:01

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Pierwszy miod

Miód pitny, określa się przez widełki w blg nie wiem jakim cudem Twój czwórniak ma takie niskie, a może cukromierz jest felerny, w każdym razie jak domiodzisz do 26 to dalej będzie czwórniak, trójniak ma około 34-36, w tym linku który Ci podałem, wszystko dokładnie jest opisane [dblpt]D.

Offline

#8 2017-11-20 16:50:32

wiseguy
Świeżak
Dołączył: 2017-11-14
Liczba postów: 18
Windows 7Chrome 62.0.3202.94

Odp: Pierwszy miod

kuba napisał/a:

Miód pitny, określa się przez widełki w blg nie wiem jakim cudem Twój czwórniak ma takie niskie, a może cukromierz jest felerny, w każdym razie jak domiodzisz do 26 to dalej będzie czwórniak, trójniak ma około 34-36, w tym linku który Ci podałem, wszystko dokładnie jest opisane [dblpt]D.

Dzieki Kuba....jestem nowy i nie wiem co robie...
Czytalem ten link...pare razy. Niestety link nie mowi mi wszystkiego.

1. W przepise mowi sie o pozywkach, mam fosforan dwuamonowy ale tych drugich Activit czy Kombi to tutaj nie ma.
Na 16L...ile mam pozywki dodac teraz....i pozniej po tym jak piana ruszyla?

2. Dlaczego mam domiodzic zeby blg bylo w okolicy 27. Co by sie stalo jesli zostawie a uzyje miod pozniej przed butelkowaniem by go doslodzic?

3. Jaka temperatura powinna byc gasiora.


No ale z tymi drozdzami to tak zrobie...i dodam jeszcze 5g.

Offline

#9 2017-11-20 18:16:10

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Pierwszy miod

1- do czwórniaka jeszcze ta pożywka wystarczy, jednak do trójniaka musi być też pożywka organiczna jeżeli chcesz aby odfermentowało poniżej 10*blg, daj 6g na pierwszy raz i 5 na dokładkę później.
Ja do swojego czwórniaka dodałem na 9l 4g activitu i 3 DAP
2- jeżeli domiodzisz przed butelkowaniem to granaty murowane, fermentacja ruszy na pewno
3- ja trzymam raczej w niższej 16 i niżej, drożdżom zimno i na rozgrzewkę wsuwają cukier, a tak na poważnie wytwarzają mniej estrów wpływających na smak, te drożdże dobrze sobie radzą nawet przy 10*C

Offline

#10 2018-01-16 23:21:01

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Pierwszy miod

@ wiseguy - i jak tam z tym Twoim czwórniakiem, co się z nim dzieje, a może już wypity  [dblpt]).

Offline

#11 2018-01-18 20:58:45

wiseguy
Świeżak
Dołączył: 2017-11-14
Liczba postów: 18
Windows 7Chrome 62.0.3202.94

Odp: Pierwszy miod

No ten czworniak....jednak zostal piatakiem. Bo tez takie byly podzialy.
A wiec...

Fermentacja odbyla sie dobrze. Zaczelem Listopad 19....zakonczylo sie Grudzien 31. Mialem troszke ponizej 16L.
Przelalem to do 4-litrowych gasiorow.

Do jednego nic nie dodalem.
Do drugiego dolalem miodu (tylze ze zaduzo, prawie Litr) i mi stanal.
Do trzeciego dolalem miodu i wody...fermentacja sie odnowila. Jak narazie to leci skoskem.
Do czwartego dalem jakies 120g czarnej porzeczki na 3 dni...i potem wyciagnelem. Teraz stoji i sie dokancza.

Z tym co mi stana...to zmieszam go z pierwszym...i bede musial dolac troszke wody aby wznowic fermentacje i nie zepsuc miodu. Wiec bede mial jakies 8 litrow dobrego "trojniaka"....mam nadzieje. [dblpt])

Pogubilem sie czytajac Polskie i Kanadyjskie zrodla. Jedni uzywaja BLG, inni "Ciezaru Wlasciwego"?  Jedni mowia zeby uzywac DAP, inni ze nie....
Ale jak na pierwszy raz to mi idzie......juz zakupione zostaly 3 inne gasiory i nastepne miodziki bede krecil za pare tygodni.

Ostatnio edytowany przez wiseguy (2018-01-18 21:00:22)

Offline

#12 2018-01-19 10:29:19

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Pierwszy miod

A, to czekamy na dalsze relacje, jednak w Polsce stosuje się raczej blg, chyba możesz cukromierz (ze skalą w blg) pozyskać drogą kupna, a do piwa i wina czasami używa się brix ale wtedy trzeba mieć refraktometr i na winie z procentqmi pomiar jest zafałszowany, choć podobno są jakieś tabele które ten błąd niwelują.
A co planujesz za miodek.

Offline

#13 2018-01-19 13:02:12

wiseguy
Świeżak
Dołączył: 2017-11-14
Liczba postów: 18
Windows 7Chrome 62.0.3202.94

Odp: Pierwszy miod

Moj cukromierz ma blg & brix. Wiec dlateog sie pogubilem...dwie miarki....dwa inne style (Polska/Kanada) robienia miodow.
Narazie eksperymentuje...zobaczymy co wyjdzie. Wiem tylko tyle ze smakuje! haha.

A w planie...normaly trojniak. Miod zakupiony, gasior jest....tylke jeszcze teraz pozywki. Chyba bede go robil wedlug przepisu TOSNA.

Offline

#14 2018-01-19 13:22:40

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Pierwszy miod

A co to za przepis.
Jak ma blg to OK, po prostu tylko sobie odnotowuj te wyniki, bo na polskich forach i tu też posługujemy się tą skalą.
Do blg wiadomo jakie poprawki przyjmować, na % i na niecukry, choć jeżeli chodzi o miodki trójniaki to ja właściwie sprawdzam początkową wartość  a wartość końcowa jest właściwie pod smak, bo jak na przykład zejdzie za głęboko to domiadzam, mnie smakują takie z końcowym blg 6-8*.

Offline

#15 2018-01-19 14:10:07

wiseguy
Świeżak
Dołączył: 2017-11-14
Liczba postów: 18
Windows 7Chrome 62.0.3202.94

Odp: Pierwszy miod

Tutaj jest przepis (http://www.meadmaderight.com/recipe-guide.html)
Troszke inaczej na temat drozdzy i pozywki niz do tej pory czytam na Polskich forach.

Offline

#16 2018-01-19 14:39:10

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Pierwszy miod

Nie wiem czy znasz ten link http://www.klubwiniarzy.pl/index.php/mi … cji-miodow , bo jednak tu jest bardzo kwintesencja informacji o produkcji miodów, sprawdzona i warta zastosowania, na innych forach winarsko/miodowych bardzo polecane.
Jeżeli nie czytałeś to polecam, warto zastosować się do nich, gdzieś czytałem że nasze miody na konkursach w Hameryce wysokie miejsca osiągają.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] claudebot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
nordiccitylife - mcbr - naszaklasa6 - miamistories - oudeenrkb