Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1


Wódka orzechowa (przepis z jakiejś starej książki!?)
10 zielonych jeszcze zupełnie orzechów poprzekrawać na 4 części i zaraz kłaść do kwarty najlepszego spirytusu we flaszkę z szerokim otworem; dlatego zaraz kłaść, bo inaczej czernieją. Włożyć kawałek cynamonu długości 3 cale i 2 gwoździki, nie więcej. Gdy to postoi w cieniu, co jest zasadą wszelkich wódek, 4 do 5 dni najwyżej, przecedzić przez gęsty muślin lub jedwabne sito, zrobić syropu z 40 deka lub, jeżeli kto lubi wódkę słodszą, z 60 deka cukru i pół kwarty wody, zagotować raz i gorący rozbierać przecedzonym spirytusem, wymieszać, ostudzoną przefiltrować w butelki przez bibułę i choć na trzy miesiące zostawić w spokoju, nie używając jej wcale.
 
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Wódka kawówka:
Składniki
    1 l. spirytusu
    5 dag kawy
    1/2 kg cukru
    1/2 l. wody
    1/2 laski wanilii
    1/4 l. rumu
Przygotowanie
Zaparzyć 1/4 l. kawy. Zagotować cukier z rumem. Zmieszać spirytus, kawę, rum, ugotowany syrop i wanilię przeciętą wzdłuż, wlać do karafki, dobrze zamknąć. Po miesiącu wyjąć wanilię, a wódkę pozlewać do małych flaszek i zakorkować.
Przepis kulinarny pochodzi z książki kucharskiej
Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa
Maria Disslowa
Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu
1931 r.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Wódka Vespetro
Składniki:
    15 dag korzenia dzięgiela
    3 dag kolendry
    szczypta nasienia kopru
    szczypta anyżu
    2 cytryny
    1 kg cukru
    1 l. wody
    2 1 spirytusu
Przygotowanie
Zagotować cukier z wodą, ostudzić, wlać do dużej karafki, dodać spirytus. Korzenie związać luźno w płócienko, wpuścić do karafki, dodać sok z 2 cytryn i cienko pokrajaną skórkę, zatkać, pozostawić na miesiąc. Przefiltrować wódkę przez białą bibułę, pozlewać do butelek i zakorkować.
Przepis kulinarny pochodzi z książki kucharskiej
Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa
Maria Disslowa
Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu
1931 r.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Wódka pomarańczówka z korzeniami
Składniki
    2 1. spirytusu
    1 1/2 kg cukru
    10 pomarańcz
    2 cytryny
    laska wanilii i cynamonu
    10 goździków
    1 1/4 l. wody
    1 1/2 kg cukru
Przygotowanie
Wlać do dużej karafki z szeroką szyjką spirytus, włożyć pokrajane pomarańcze i cytryny, korzenie, wlać 1/2 l. wody, dobrze zakorkować, odstawić na 2 tygodnie. Zlać czysty spirytus, pomarańcze wycisnąć przez płótno. Zagotować cukier z 3/4 1 wody, zmieszać ze spirytusem pomarańczowym, pozlewać do butelek i odstawić na kilka miesięcy. Będzie 3 1/2 l. mocnej wódki.
Przepis kulinarny pochodzi z książki kucharskiej
Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa
Maria Disslowa
Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu
1931 r.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Wódka wiśniówka
 Wziąć 1 1/2 litra soku z dojrzałych tłuczonych z pestkami wiśni, przecedzić przez płócienny worek, żeby sok był zupełnie klarowny i zagotować raz z kilo cukru. Po wystudzeniu przecedzić go jeszcze raz przez bibułę i następnie zmieszać z 2 litrami czyszczonego żytniego spirytusu i następującą esencją: 7 gr. cynamonu, 50 gr. goździków przetłuc grubo, namoczyć w 1/4 litra spirytusu i pozostawić na 24 godziny w ciepłym miejscu; na drugi dzień przecedzić przez bibułę, dolać do wódki, zmieszać razem i pozlewać w butelki lub gąsiorki, popieczętować i zachować. Im wódka starsza tym będzie lepsza.
 
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Wódka jałowcówka
Składniki
    1 l. spirytusu
    1/2 kg cukru
    1/8 l. jałowca
    1/2 l. wody .
Przygotowanie
Utłuc jałowiec, namoczyć w spirytusie, dodać 1/4 l. wody, odstawić na tydzień. Zagotować cukier z 1/4 l. wody. Przesączyć jałowcówkę przez bibułkę, zmieszać z syropem. Przechowywać wódkę kilka miesięcy.
Przepis kulinarny pochodzi z książki kucharskiej
Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa
Maria Disslowa
Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu
1931 r.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Krupnik korzenny
Składniki
    1 l. spirytusu
    1/2 l. miodu
    1/2 l. wody
    szczypta gałki muszkatołowej
    kawałek cynamonu
    5 goździków
    5 ziaren pieprzu
    1/2 laski wanilii
    trochę skórki pomarańczowej
Przygotowanie
Miód przyrumienić w rondlu razem z korzeniami, oprócz skórki pomarańczowej wlać do miodu wodę, zagotować, odstawić z ognia. Wlać do miodu spirytus, nie gotować. Wlać do dużej
karafki, włożyć skórkę pomarańczową, zamknąć szczelnie, przechowywać do dnia następnego, zlać ostrożnie czysty krupnik do butelki, osad przesączyć przez bibułę. Podaje się krupnik grzany lub zimny.
Przepis kulinarny pochodzi z książki kucharskiej
Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa
Maria Disslowa
Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu
1931 r.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Ciekawe przepisy, ale wódki to nie moja bajka, z mocnych alkoholi to tylko "kusztyczek" nalewki 
.
Offline


Tak wrzuciłem jakby kto się chciał pobawić w zimie..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


No pewnie, wszystko trzeba wrzucać co się może komuś przydać.
Offline


Tak, zbierzemy tu wszystko na temat..Również eksperymenty mniej lub bardziej udane ku nauce..
Dlatego chciałbym żebyśmy tu wstawiali opisy naszych produkcji, krok po kroku..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Witam
Ja znów inaczej robię jałowcówkę, jak powyżej napisane jest. Bardziej prosty sposób a, wódka jest super.
Wódka 40%
20- do 30 sztuk jałowca rozgnieść palcem. Ładuje do wódki na 21 dni. Po tym czasie, przelewam przez sito- jałowiec wyrzucam ,a wsypuje do 1,5 łyżeczki cukru na 24h.
Jałowcówka gotowa do picia, piękna zielony kolor i, zapach aromat.Kto raz skosztuje będzie całe życie robił.
Pozdrawiam, 
Eug, Gliwice +4 km
Offline


Ciekawy i bardzo prosty przepis , trzeba spróbować.
Offline


KUBA
Próbuj nic cię to nie kosztuje. Jak raz zrobisz to całe życie będziesz robił.
Pozdrawiam, 
Eug, Gliwice +4 km
Offline


Wódka, orzechówka dobra jest na łuskach orzechowych włoskich i 1/3 laskowych dorzucić.
Offline


Łuski z orzechów laskowych? Te twarde skorupy?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Witej Zibii. Zgadza się, ze twarde są skorupy. dlatego trzymam je zalane wódką zbożową i dodatek spirytus, tak około 60% żeby było. Na 1 miesiąc. Po tym czasie skorupy wyrzucam, a dodaję miód lub cukier. Jak więcej dosłodzisz, to w smaku jest jak nalewka. Kolor lekki brązowy.
Nie mam Zibi PW..
Wiadomość dodana po 01 min 21 s:
Można dorzucić 2, 3 ziarnka anyżu i liść laurowy.
Wiadomość dodana po 1 h 29 min 35 s:
Nie wiem, co dalej mam zrobić Zibi?
Offline


PW nie masz?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Zrób coś, bo nie mam.
Witaj Zibi.
Offline


Na żadnym koncie, czy tylko na tym?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Spokojnego, dobrego dnia
Smacznego obiadu.
Nie przejmuj się rolą bo i, tak cię opierdolą...
Miłego dnia
Wiadomość dodana po 22 h 11 min 49 s:
Nowe konto jest, na razie. W razie potrzeby ziemię.
Offline


witej Zibi jestem , tutaj. Dobrej nocy.
Offline


Śpij.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Strony: 1