Nie jesteś zalogowany na forum.
Wino z zielonej herbaty z dodatkiem żurawiny i mandarynki. (25.11.2017)
Byłem dziś rano w biedronce, ceno za kg wielkich mandarynek 3,99 więc skoro mam robić wino z zielonej herbaty to mogą być ciekawym dodatkiem..
Po kolei: Nastaw na 10 litrów ale w balonie 15-tce, żeby mieć większe pole manewru na ewentualne modyfikacje..
- Zielona herbata BIC ACTIVE ze skórką pomarańczową i nagietkiem - 120 gram
- suszona żurawina 0,302 g
- sok z dwóch dużych mandarynek - 150 ml, do tego otarta wierzchnia skórka
- na razie 3,0 kg cukru.
- ponieważ dałem mandarynki na razie kwasku nie dodawałem.
- świeża żurawina, drobna - 20 dag.
- 10 goździków
- 3 szklanki DR, mrożona, gnieciona (dodano 07.12.2017)
- kwasek 10 gram (10.12.2017), 5 gram 25.12.17
Zieloną herbatę zaparzyłem, odczekałem kilknaście minut, zlałem płyn i zaparzyłem ponownie.
W gorącej zielonej herbacie rozpuściłem 1 kg cukru, dodałem zimnej wody i wlałem do balonu. Podobnie zlałem płyn z drugi raz zalanej zielonej herbaty, dodałem trochę zimnej wody wlałem do balonu.
Suszoną żurawinę przepłukałem obficie wrzątkiem n plastikowym durszlaku, a potem jeszcze przepłukałem zimną woda, potem ją pokroiłem nożem..
W wyciskarce ręcznej wycisnąłem sok z dwóch dużych mandarynek, w sumie było go około 150 ml, otarłem z nich zewnętrzna pomarańczową skórkę..
MD oparta na osadzie z wina z DR na bayanusach..
Planuje że żurawina będzie w nastawie z 5 tygodni..
Jeśli smak będzie mizerny mogę dodać zielonej herbaty, czy czegoś innego. W zamrażalniku mam nawet kilka litrów DR..Miejsce w baniaczku jest..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Mandarynki w tej chwili to jeszcze straszny kwasior.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
No vanKlomp ma rację jak na razie ciężko kupić dobre mandarynki. Bliżej Świąt będą lepsze. Swoją drogą wyobrażacie sobie Święta Bożego Narodzenia bez zapachu mandarynek i pomarańczy. Trochę dziwne, bo toć to nie nasze rodzime owoce.
Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!
Offline
Smaku nie próbowałem, na pewno zamiast kwasku dadzą radę..Mieszam co jakiś czas nastawem, w zasadzie jeszcze nie pracuje. Dałem go blisko grzejnika..
Takiego wina jeszcze nie robiłem więc lista ewentualnych dodatków nie jest zamknięta. Może np. trzeba będzie dodać mocnego roztworu zielonej herbaty, albo żurawiny? Zobaczymy..
Kolejne dodatki będę z datą dodawać do pierwszego postu żeby były w jednym miejscu.
W tej chwili kolor nastawu żółty, część żurawiny pływa u góry. W zapachu dominuje mandarynka..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Może nie mogą przebić się przez kwas?
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Raczej trwa ich namnażanie, MD ma kilka godzin..Zobaczymy jutro. Jestem pewien że jutro będzie ok..To normalka przy tych drożdżach..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
A co nie robisz na aktywnych.
Offline
Zbyszek lubi się nerwicować i dodatkowo napracować.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
A co nie robisz na aktywnych.
Robię, to przecież bayanusy..Nawet one potrzebują trochę czasu w 10-cio litrowym nastawie.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
To wino jest na bayanusach? To czy będzie pijalne (jak dociągnie do 18%)?
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
To eksperyment, jeśli będzie mało wyczuwalny smak - dodam czegoś by go wzmocnić. Jeżyna, DR, czy głóg na bayanusach smakuje bardzo fajnie a specjalnie tej mocy w DR i głogu nie czuć. Podejrzewam że jak kwasów w nastawie za wiele nie ma i pożywki, to dociągają do 16-17%..W wytrawnych może być jeszcze mniej..
Zielona herbata kto wie czy też nie będzie wytrawna..To wszystko wyniknie przy badaniu smaku. Cukier dodaję zwykle kilka razy..Kwasek, czy sok z cytrusów też..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Zielona herbata raczej powinna być wytrawna.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Ja też się na taką nastawiam, ewentualnie lekko półwytrawną..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Zgodnie z planem wino zaczyna pracować..Co do mandarynek to bardzo dobre, słodkie..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
To Ci się trafiło.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Dlaczego, tak miało być. Robiłem tak wiele razy. Oczywiście w tej chwili to jeszcze nie jest burzliwa fermentacja..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Nie mówię o drozdżach tylko o mandarynkach, że słodkie.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Tak, te wyglądały bardzo dobrze, był rabat. Wziąłem 10..Netto kosztują 3,99. Zero pestek. Z 2 sztuk miałem około 150 ml soku. Np .żona zjadła wczoraj kilka..
Bardzo mocno wybarwione, soczyste..W biedronce owoce wybieram bardzo starannie.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
To z Biedronki były?
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Tak z biedronki. Do biedronki mam 300 metrów.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Ehh, ja mam do biedronki, lidla, netto 25 jak coś zabraknie to kicha .
Offline
Do biedronki mam 0,3 km, do netto 3 km, do lidla ze 20 km..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Więc do biedry na piechotę, a do netto to lekka przebieżka:D.
Offline
Do netto autobusem, ale w zasadzie to samo jest w biedrze..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Kupiłem dziś na targu 20 dag swieżej żurawiny, opłukałem, pogniotłem i dałem do nastawu.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
[ Wygenerowano w 0.025 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 1.21 MB (Maksimum: 1.44 MB) ]