Nie jesteś zalogowany na forum.
W nastawie ląduje kolejny kilogram cukru..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Dla poprawy smaku i ekstraktywnosci zdecydowałem na dodanie do nastawu 3 szklanek mrożonej róży canina, owoce były miękkie, mocno czerwone, przed wsypaniem do balonu zostały umyte, obrane końcówki i zgniecione. Do nastawu dodałem szczyptę kwasku.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Dziś kupiłem balingometr z Biowinu więc wypadało zrobić jakieś pomiary. W nastawie jest 2,18 kg cukru, blg pokazało 7.. Poczekam aż spadnie do 2-3 i dodam szklankę cukru..
Dziwne że badałem też blg II nastawu DR, pokazało 4, a wino w smaku wydaje się półsłodkie. Wy też tak czasem macie?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Jaką temperaturę miała woda do parzenia herbaty zielonej, bo taką herbatę do picia parzy się w temp, trochę powyżej 70*C, i nie dłużej jak 3 min, a później można robić jeszcze drugi i trzeci nalew.
Offline
Nie mierzyłem temperatury bo nie mam takiego termometru, ale wrzątek to nie był..Robiłem dwa nalewy, ale po dłużej niż 3 minuty..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Wczoraj (25.12) mierzyłem blg wynosiło 3, dodałem 360 gram cukru i odrobinę kwasku..Ach jak się drożdże cieszyły. Wino w smaku nie wydawało się wytrawne..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Jak smakuje takie wino finalnie?
Offline
Takie robię pierwszy raz. Na razie jest niezłe, pięknie pachnie, alkohol lekko wyczuwalny. Będę robił na alkohol max, blg około 4-5..Teraz po dodaniu cukru blg około 6-6,5. Mocno pracuje. Kolor jasno pomarańczowy.
Kiedyś robiłem podobne - zielona herbata do tego rodzynki i suszona żurawina i bardzo mi smakowało.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Pomiar blg 1, dodaję 180 gram cukru..Wino dosć mocno pracuje.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Dziś po ponad 6 tygodniach odrzuciłem owoce po wcześniejszym mocnym wyciśnięciu przez ściereczkę. Pomiar blg -1..Ponieważ wino jeszcze lekko pracowało dodałem 280 gram cukru, rozpuszczając go w nastawie. Smak dobry, ale nie chcę aby było bardziej wytrawne. Bardzo mętne, kolor oranżowy., rudawy.
Zapach bardzo fajny, alkohol wyczuwalny. Wina jest ponad 11 litrów, na razie zostaje w 15-tce..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Pomiar blg -1..Ponieważ wino jeszcze lekko pracowało dodałem 280 gram cukru, rozpuszczając go w nastawie. Smak dobry, ale nie chcę aby było bardziej wytrawne. Bardzo mętne, kolor oranżowy., rudawy.
Zapach bardzo fajny, alkohol wyczuwalny. Wina jest ponad 11 litrów, na razie zostaje w 15-tce..
Czemu nie przerwiesz fermentacji? Dosładzając wino, fermentacja przedłuży się i ten cukier wpłynie na smak na chwilę bo za kilka dni zostanie zjedzony i znowu wino będzie kwaśne... takie wino nie będzie się klarować. Wino jest i będzie mętne, drożdże buszują po całym nastawie aż miło Masz spory balon powietrza, za duży, w balonie 15l mieści się o 2 l więcej czyli 17...z takim zapasem powietrza wino nie zasiarkowane ma sporo szans na infekcję.
Offline
Wino zlalem dzis znad osadu, blg niecale 3. Od tygodnia prawie nie spadło. Kolor metno różowy. Smak mi odpowiada. Licze ze teraz zacznie sie klarowac. W sumie bylo conajmniej 3,6 kg cukru. Jest go prawie pelna 15 tka.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Wino przelałem do butli o poj.5 i 2,5 litrowych. Jest go 14 litrów. Było trochę osadu..Blg 2,5 i w zasadzie nie zmienia się. Wychodzi że wino ma około 15%. Jest na bayanusach..Straszna moc bayanusów to mit..Wino bardzo dobre, ale mętne..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witam
Po ile u was żurawina za 1 kg. U nas na handlu 32 zł drogo według mnie.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Muszę sprawdzić na targu.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline