www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2017-11-25 12:41:06

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Wino ryżowe z żurawiną

Wino żurawinowe - (wpis stopniowo uzupełniany)
Wino to robię po raz pierwszy, co wyjdzie z czasem opiszę wszystkie etapy, oraz efekt końcowy.
Skład:
Ryż 3 kg
Żurawina  0,9 kg (żurawina suszona)
Woda 13l + 2 l na dolewki z cukrem
Cukier 2 kg + ile , hmm ,to się zobaczy:D
Sok z jednej cytryny
Drożdże Lalvin 71B 15 g
Pektoenzym w proszku cała saszetka
Pożywka Activit 4g + DAP 4g

Sposób postępowania:
Żurawina sparzona 3 razy bo ma jakieś olej i zostawiona do jutra aby nasiąknęła.
Następnego dnia ryżu wypłukano kilkanaście razy i wsypano do fermentora, dodano żurawinę oraz pektoenzym i pożywki, dodano syrop cukrowy i wodę, gdy całość miała temp. ~25*C dodano drożdże wcześniej uwodnione.
Fermentacja ruszyła bez zbędnego ociągania
C.d. relacji nastąpi  [dblpt]) .

Ostatnio edytowany przez kuba (2017-11-25 12:42:21)

Offline

#2 2017-11-25 14:41:49

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
Windows 8.1Chrome 62.0.3202.94

Odp: Wino ryżowe z żurawiną

Baniak 20 litrowy?


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#3 2017-11-25 16:44:52

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Wino ryżowe z żurawiną

Fermentor 30l [dblpt]).

Wiadomość dodana po 18 h 56 min 34 s:
Żurawina ładnie się uwodniła, ryż wypłukany kilkanaście razy, syropek zrobiony, pektoenzym dodany, pożywki też, no i drożdże się uwadniają i zaraz je dodam.
Cd nastąpi [dblpt]D

Offline

#4 2017-11-26 11:57:19

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
Windows 8.1Chrome 62.0.3202.94

Odp: Wino ryżowe z żurawiną

Lalvin to nie bayanusy?


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#5 2017-11-26 12:04:16

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Wino ryżowe z żurawiną

Nie to kwasożercy, blg startowe 14,5*

Offline

#6 2017-11-26 13:11:27

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
Windows 8.1Chrome 62.0.3202.94

Odp: Wino ryżowe z żurawiną

14,5 spokojnie..Ja nie mam czym zmierzyć ale pewnie jest jeszcze niższe..


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#7 2017-11-26 13:33:51

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Wino ryżowe z żurawiną

Zwykle z podobnego startuję max 16*, wydaje mi się że drożdże akceptują lepiej niskie początkowe i lepiej osiągają swój potencjał [dblpt]).

Offline

#8 2017-11-26 15:50:38

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
Windows 8.1Chrome 62.0.3202.94

Odp: Wino ryżowe z żurawiną

Tak, potrzebują mniej wysiłku do startowania. Szybciej zachodzi burzliwa fermentacja. Takie mam obserwacje.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#9 2017-11-26 17:55:13

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Wino ryżowe z żurawiną

No i już bulka [dblpt])

Offline

#10 2017-11-26 18:04:14

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
Windows 8.1Chrome 62.0.3202.94

Odp: Wino ryżowe z żurawiną

Moje wczorajsze bulka co 11 sekund..Startowało z osadów dennych..


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#11 2017-11-26 18:08:12

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Wino ryżowe z żurawiną

Tak ale twoje to bayanusy a moje to cerevity. coś tam i mają pracować do max 16%

Offline

#12 2017-11-28 06:54:52

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
Windows 7Firefox 57.0

Odp: Wino ryżowe z żurawiną

Nawet bayanusy w trudnych warunkach nie poszaleją..Dlatego nie robiłem nowej MD..Zobaczymy jak im pójdzie..


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#13 2017-11-28 07:28:14

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 57.0

Odp: Wino ryżowe z żurawiną

Bayanusy zawsze dają radę.


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#14 2017-11-28 08:24:25

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
Windows 7Firefox 57.0

Odp: Wino ryżowe z żurawiną

Ja jestem z nich bardzo zadowolony, wyciągają z owoców maksimum dobra, pracują szybko, wino dobrze się klaruje.
Moc w stosunku do Zamoyskich których używałem wcześniej tylko ciuteczkę większa i nie przeszkadza.

Do win kwiatowych wybiorę drożdże Zamoyscy..


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#15 2017-11-28 08:39:32

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Wino ryżowe z żurawiną

Wcześniej używałem bayanusy częściej, teraz staram się dobierać do zakładanego % - jest sporo drożdży aktywnych na rynku i na prawdę można dobrać.
Bayanusy - G9995 lub Lalvin EC1118 - używam do miodów i tam spisują się bardzo dobrze, trójniaki schodzą nawet te najbardziej oporne do 8 lub niżej.

Offline

#16 2017-11-28 11:21:26

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 57.0

Odp: Wino ryżowe z żurawiną

Ja nie używam bayanusów w ogóle. Nie robię mózgotrzepów. A wytrawne o % wyższym jak 13 jest niepijalne.


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#17 2017-11-28 11:37:26

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
Windows 7Firefox 57.0

Odp: Wino ryżowe z żurawiną

Sporo ludzi robi wytrawne ryżowce z ziołami o dużej mocy, widocznie są pijalne. Myślę że smak to bardzo indywidualna sprawa..
Myślę że wytrawne wiśniowe, DR czy głóg jest niezłe nawet 17-18%..Moja półwytrawna jeżyna z goździkami doszła chyba do 20%, a jak smakuje, a jaka dobra by była na grzańce..
Na pewno wina kwiatowe, winogronowe dużej mocy tracą na smaku..Nie wiem ile % ma sake ale to wino z samego ryżu i chyba smakiem też nie powala. Z drugiej strony nigdy sake nie piłem a to tylko domysły.

Zawsze jak wino wyjdzie za mocne, można go pomieszać ze słabszym, doprawić itp..

Żona lubi słabsze wina, uwielbia jeżynę na dzikusach (taką jak opisuje w winach eko).., ale do tej mocnej jeżyny szybko się przekonała..


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#18 2017-11-28 11:44:26

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 57.0

Odp: Wino ryżowe z żurawiną

De gustibus non est disputandum
Ja nie lubię mocnych win. Gronowe wytrawne najlepsze są tak 12-13%.


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#19 2017-11-28 11:58:37

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
Windows 7Firefox 57.0

Odp: Wino ryżowe z żurawiną

Ja moje wina z deserówek też się starałem robić jako gronowe i cukru praktycznie nic nie dodałem, wody nic..One są słabe, też pewnie mają 11-12%..Wytrawne bo Zamoyscy wszystko zjedli i padli..Półwytrawne, albo półsłodkie byłyby lepsze w smaku, no ale chciałem mieć swoje wina gronowe..
W butelkach zrobił mi się pierwszy raz kamień winny..Kremowe kryształki na dnie..


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#20 2017-11-28 12:02:48

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 57.0

Odp: Wino ryżowe z żurawiną

Pewnie w zimnie trzymałeś


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#21 2017-11-28 12:36:30

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
Windows 7Firefox 57.0

Odp: Wino ryżowe z żurawiną

Tak, w piwnicy.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#22 2019-06-19 03:49:32

Misiek
User
Dołączył: 2018-11-26
Liczba postów: 486
AndroidChrome 75.0.3770.89

Odp: Wino ryżowe z żurawiną

kuba napisał/a:

C.d. relacji nastąpi  [dblpt]) .

czy długo mamy jeszcze czekać

Offline

#23 2019-06-19 09:50:30

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
Windows 7Firefox 67.0

Odp: Wino ryżowe z żurawiną

Żurawina i rodzynki są dobrym dodatkiem do wina z zielonej herbaty, które smakuje o niebo lepiej od win ryżowych.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#24 2019-06-19 10:59:47

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
AndroidChrome 57.0.2987.108

Odp: Wino ryżowe z żurawiną

Misiek napisał/a:
kuba napisał/a:

C.d. relacji nastąpi  [dblpt]) .

czy długo mamy jeszcze czekać

Łoj przeprasiam, zapomniało mi się [dblpt]D .
Wino zostało zabutelkowalem pod koniec roku 2018, blg końcowe 0, procent końcowy na pozionie 15, moim zdaniem wino wyszło super, mimo że poziom cukru wskazuje na wino półwytrawne to jednak czuć sznyt słodyczy, w saku delikatne ale wyraźnie czuć smak żurawiny, początkowo myślałem że będzie do wylania, bo smakowało jak brudna ściera [dblpt]D .

Offline

#25 2019-06-19 20:59:31

Misiek
User
Dołączył: 2018-11-26
Liczba postów: 486
AndroidChrome 75.0.3770.89

Odp: Wino ryżowe z żurawiną

Dlatego zapytałem, że na wino .org jest zbliżony przepis niejakiego winorobka. Tyle, że co niektórzy robiąc wg tego przepisu, byli trochę zawiedzeni. Wino było puste w smaku i generalnie niesmaczne.

Wiadomość dodana po 09 min 06 s:
Mała różnica do tamtego przepisu, dałeś 2 razy więcej żurawiny. Patrząc na przepisy na wino z samej żurawiny to ilość tego owocu jest zbliżona do ilości wody. Pytam dlatego, że fermentacja moich ryżowców dobiega końca i mam ochotę na tym samym ryżu nastawić jakiegoś wermuta a la skrzych oraz coś na żurawinie (już kupiłem rodzynek i żurawine)

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] claudebot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
krasnoludki-p87 - nordiccitylife - naszaklasa6 - trueskill - psycho-team