www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2017-11-25 22:32:47

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 8.1Chrome 62.0.3202.94

Wino z jeżyn na drożdżach dzikich, bez dodatku wody.

Wino z jeżyn na drożdżach dzikich, bez dodatku wody.



Jeżyny muszą być bardzo dojrzałe, słodkie. Takie które rosną w pełnym słońcu..

Balon 5 litrowy napełniamy świeżymi, dopiero co zerwanymi jeżynami w 3/4. Jeżyn nie myjemy. Zasypujemy pół kilogramem cukru. Balon zatykamy rurką fermentacyjną.
Balon trzymamy w ciepłym miejscu. Fermentacja rusza prawie natychmiast, przez tydzień jest bardzo gwałtowna, z rurki może wychodzić piana, potem wszystko się uspokaja. Po tygodniu dodajemy około 300 gram cukru..
Owoce fermentujemy w miazdze około miesiąca, potem wszystko zlewamy, przecedzamy przez ściereczkę, wino ewentualnie dosładzamy. Wino szybko zaczyna się klarować..
Owoce przy odciskaniu można przepłukać malutką ilością wody. Najlepsze jest chyba wino półsłodkie, kiedy się sklaruje i fermentacja ustanie wino przelewamy do butelek. Do każdej dolewamy kieliszek wódki, które podniesie trwałość wina i zabije resztki dzikich drożdży..

Podobnie robimy wino z malin.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
instictmta - starlife - zapytajka - informatykaahe2020 - kamilwojtun

[ Wygenerowano w 0.010 sekund, wykonano 10 zapytań - Pamięć użyta: 691.28 kB (Maksimum: 816.55 kB) ]