Nie jesteś zalogowany na forum.
Wino z jeżyn na drożdżach dzikich, bez dodatku wody.
Jeżyny muszą być bardzo dojrzałe, słodkie. Takie które rosną w pełnym słońcu..
Balon 5 litrowy napełniamy świeżymi, dopiero co zerwanymi jeżynami w 3/4. Jeżyn nie myjemy. Zasypujemy pół kilogramem cukru. Balon zatykamy rurką fermentacyjną.
Balon trzymamy w ciepłym miejscu. Fermentacja rusza prawie natychmiast, przez tydzień jest bardzo gwałtowna, z rurki może wychodzić piana, potem wszystko się uspokaja. Po tygodniu dodajemy około 300 gram cukru..
Owoce fermentujemy w miazdze około miesiąca, potem wszystko zlewamy, przecedzamy przez ściereczkę, wino ewentualnie dosładzamy. Wino szybko zaczyna się klarować..
Owoce przy odciskaniu można przepłukać malutką ilością wody. Najlepsze jest chyba wino półsłodkie, kiedy się sklaruje i fermentacja ustanie wino przelewamy do butelek. Do każdej dolewamy kieliszek wódki, które podniesie trwałość wina i zabije resztki dzikich drożdży..
Podobnie robimy wino z malin.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
[ Wygenerowano w 0.010 sekund, wykonano 10 zapytań - Pamięć użyta: 691.28 kB (Maksimum: 816.55 kB) ]