Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Nero
Opis
Jedna z najatrakcyjniejszych odmian deserowych dla polskich warunków klimatycznych. Duże grona, smaczne, duże, ładnie wybarwione jagody w połączeniu z dość wysoką mrozoodpornością i wczesną porą dojrzewania owoców sprawiają, że odmiana ta chętnie jest uprawiana przez profesjonalistów jak też w nasadzeniach amatorskich.
Jagody:owalne,w kolorze niebieskim z woskowym nalotem, najczęściej 2 stosunkowo duże pestki
Miąźsz: mięsisty, chrupki, aromatyczny
Coraz częściej pojawiają się informacje na temat wyrobu wina także z tej odmiany. Pochodzenie(geny) tej odmiany wskazuje na taką możliwość.
Do sprawdzenia i oceny w polskich warunkach. Według źródeł węgierskich daje wina intensywnie zabarwione.
Dojrzewanie
Skierniewice za lata 2006-2008 - zbiory 6.09; masa gron 254g; masa jagód 3,18g; plon 1,93kg/krzew; ekstrakt 17,3(%) [1]
Skierniewice 2011 - Zbiór 9.09; masa gron 162 g; masa jagód 3,54g; ekstrakt 16,4%
Winnica VICTORIA 2011
Skierniewice 2012 - Zbiór : 8/09; plon: 0,6 kg/krzew; masa GRON: 149 g; masa jagód: 2,38 g; ekstrakt: 22,4%
Genealogia
Nero = SV 12375 X GARDONYI GEZA (MEDOC NOIR X CSABA GYOENGYE)
CSABA GYOENGYE = Perła Czabańska(polska nazwa)
Nero → 78,1%V.vinifera +1,56%V.labrusca +14,58%V.rupestris
+3,12%V.berlandieri +2,64%V.lincecumii
Ochrona prawna odmiany
Zarejestrowana i chroniona prawem UE (zakaz rozmnażania bez zgody właściciela)
Nr rejestru 1760 - zarejestrowany 03/03/1997 – ochrona do 01/02/2024
Hodowca odmiany: Forschungsinstitut Weinbau und Kellerwirtschaft HU - 6001 Kisfai WĘGRY
Właściciel licencji:
Jörg WOLF Dürkheimer ALTER WEG 7 DE - 67098 Bad Dürkheim NIEMCY +49 6322 632 37
Choroby
Odmiana dosyć odporna na oba mączniaki, jednak wrażliwa na szarą pleśń, przez co nie zaleca się długiego przetrzymywania gron na krzewach.
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – zarówno owoce jak i liście są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, W skali 1 do 9 - wynik 3/3{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. Praktycznie wystarczają 1-2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium.
Wino
1 Francis Füzesi -Nero 2009, półwytrawne, czerwone-Konkurs Wina County Csongrád 2010-brąz-16,94pkt (na 20)
2. Michael Medvegy-Nero 2009-czerwone-konkurs win organicznych w Pusztai 2010-srebro-79.43pkt(na 100)
3. Peary-Nero 2009-Konkurs win regionu Eger 2010-srebro-85pkt(na 100)
Cięcie
średnio-długie na 6-12 pąków, można także ciąć krótko już 2 pąk jest płodny
Synonimy
BG-16; Bornemissza Gergely 15
Opinie
wg D.Pospisilova : z 23 badanych odmian Nero posiadał najwyższą zawartośc resweratrolu (substancja uważana za jedną z najlepszych przeciwutleniaczy)
Rodzice SV 12375 x (Medoc Noir x Csaba Gyoengye)
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 230-300 g
Rozmiary jagód 22x17 mm
Masa jagód 3,3-5 g
smak pikantny
SAT 2300-2450
Termin dojrzewania 5-15.09
Ilość dni dojrzewania 125
Mrozoodporność -24 °C
Kolor gron granatowe
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie ogólne
Zawartość cukrów 21 °Bx
Zawartość kwasów 6 g/l
Za winogrona org.
Mam tę odmianę, dobra w smaku. Mnie zalatuje czarną porzeczką.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Strony: 1
[ Wygenerowano w 0.018 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 693.75 kB (Maksimum: 815.86 kB) ]