Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Nalewka - skład:
- mleko 3,2 - 1 lit
- cukier demarare - 0,7 kg
- spirytus 95% - 1 litr
- żurawina bagienna, rozmrożona, pognieciona - 1kg
Wlano mleko do słoja i dodano cukier, mieszanie aż do rozpuszczenia cukru, następnie dodano spirytus i na końcu pogniecioną żurawinę, codzienne mieszanie i tak przez miesiąc.
02.01.2018
Nalewka została przefiltrowana, uzyskano 1,8 l
Odstawiono do dojrzewania.
Co to za cukier - demarare?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Ha ha, cukier trzcinowy jasny:).
Aha, a to musi być taki? Może tylko zalecany?
Nie nie musi, w podobnych przepisach używany jest cukier biały.
Ja miałem taki pomysł, zobaczymy co wyjdzie.
Lechu to się szarpnąłeś na trzcinowy.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
A tę śmietanówkę z oleska ktoś pił lub robił swoją wersję?
Ja nie piłem.
Ja tyż niie, ale zobaczymy czym się to je:)
Nalewka została przefiltrowana kolorek śliczny, filtrowało się dwa dni, ale efekt jest obiecujący i teraz tylko czas coby się przegryzła, moim zdaniem jest zdecydowanie łagodniejsza w smaku od takiej którą robiłem bez mleka metodą tradycyjną najpierw słodkość a następnie %.
Witam
Takich cudów ja już robić nie będę. Na mleku nalewka. Co wy jeszcze nie wymyślicie. Cukier trzcinowy jest, bo go kupuję.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
KOGUCIK to żaden wymysł, wszystkie nalewki które w nazwie ma 'farmaceutyka' właśnie są robione na mleku lub śmietanie i jest ich cała masa i z różnych owoców.
Nie robiłem jeszcze a, w dodatku wczoraj pierwszy raz to czytałem. J nie mam pojęcia jakie one są w smaku?
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Nalewka na mleku to chyba dla gimnazjalistów i młodszych.
Oj Zibi, to że na mleku/śmietanie to nie znaczy że % brakuje, choć w smaku są dużo łagodniejsze, niż takie same o takim samym % na tych samych owocach ale bez mleka lub śmietany, wiem bo przećwiczyłem na żurawinie, i jej już dawno nie ma a pozostałe na żurawinie jeszcze się uchowały.
Farmaceutyków są strasznie zdradliwe, pijesz i pijesz i nie pamiętasz czy pijesz .
To dla Kuby takie nalewki, lub niech pośle do Wysowej nagrodę dostanie. Za mleczne nalewki.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Hm KOGUCIK, a robiłeś że się wypowiadasz, poczytaj sobie na tamtym forum o tych nalewkach, są bardzo fajne, warte spróbowania .
Na razie wstrzymałem się z nalewkami. Chwyciłem się za zioła, są lepsze. Nie gniewaj se kuba
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Ja się nie gniewam ino próbuje Ci wytłumaczyć że tego rodzaju nalewki są naprawdę dobre. .
Strony: 1