Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: Poprzednia 1 2
Początki powstawania winorośli w winnicy Słowik. Samodzielnie zbudowałem ukorzeniarkę w której umieściłem sztobry:
Po miesiącu ogrzewania korzeni w temperaturze 28 stopni moim oczom ukazał się taki oto widok:
Po wcześniejszym ogrzaniu ziemi ( ponad miesiąc ) sztobry powędrowały pod czarną folię:
cdn..
Ostatnio edytowany przez TomSki (2017-12-03 11:46:07)
Pięknie się ukorzeniły..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Po jakimś czasie wszystkie sztobry zaczęły budzić się dożycia, tak jak już pisałem przymrozki majowe zrobiły swoje i spora część sztobrów nie wybiła wcale a część wybiła od korzenia:
Po mimo okrywania agro, posadzonych sztobrów w czarnej folii, na niewiele się to zdało, przemarznięte i wystrzelone pąki musiałem szybko obrywać, co spowodowało znaczne opóźnienie w rozwoju roślin.
cdn..
No, nie jestem pewny, czy rzeczywiście "nic nie dało"...
Gdybyś nie zastosował folii i ogrzewania ziemi - mogłoby być jeszcze gorzej.
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
Dałem setkę agro na sztobry z pierwszego wysadu z wiadra, w nocy było -7... i spory wiatr... sztobry zbrązowiały, kilka się odbiło i dopiero 2 wiadro dało materiał na sadzonki.
Agro nie może dotykać do zielonego. Musi być wolna przestrzeń. Inaczej przemarznie.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Wiem, tak też zrobiłem i po mimo to wyszło jak opisałem.
Jakby tak na takie sztobry nałożyć plastikowe butelki bez dna? Przed majowym przymrozkiem róże okrywałem np. wiadrami itp..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Znalazłem jeszcze dwa zdjęcia, odmiana Marechal Foch jest niesamowicie plenna, nawet w ukorzeniaczu wyprzedziła inne odmiany:
Solarisa chyba najbardziej mi szkoda, ze sporej ilości sztobrów tej odmiany posadziłem zaledwie 6 sadzonek...
Ostatnio edytowany przez TomSki (2017-12-03 18:05:34)
Strony: Poprzednia 1 2
[ Wygenerowano w 0.033 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 905.34 kB (Maksimum: 1.03 MB) ]