www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2017-11-29 11:12:09

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 57.0

Kuchnia sródziemnomorska..

Kuchnia śródziemnomorska - tradycje kulinarne obszaru Morza Śródziemnego. Pomimo regionalnych i narodowych różnic kuchnia tego terenu wykazuje szereg cech wspólnych związanych z warunkami geograficznymi, klimatem, wzajemnymi wpływami historycznymi i wymianą handlową. Do typowych składników należą ryby i owoce morza, różne rodzaje warzyw i owoców, oliwa z oliwek wykorzystywana zarówno do smażenia i jako dressing(ang.). Mięso gra rolę drugoplanową, zazwyczaj jest grillowane. Podstawowym napojem towarzyszącym posiłkom jest wino.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_% … emnomorska


Śródziemnomorski sznycel z kurczaka

Składniki:

    pierś z kurczak 2 szt.
    bakłażan 1 szt.
    Fix Spaghetti 4
    sery z brokułami Knorr 1 opak.
    mleko 250 ml
    starty parmezan 0,5 szklanki
     pomidorki cherry 150 g
     cytryna 2 szt.
     jajko 1 szt.
     mąka 40 g
     bułka tarta 40 g
     olej do smażenia
    listki bazylii do dekoracji
   
Przygotowanie

    Krok 1
    Mięso pokrój w cienkie plastry. Następnie dopraw solą, pieprzem i panieruj kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
    Krok 2
    Opanierowane kotleciki usmaż po kilka minut z każdej strony.
    Krok 3
    Bakłażana pokrój na plastry i grilluj z każdej strony, aż będzie rumiany. Pomidorki przekrój na pół
    Krok 4
    Fix Knorr wymieszaj z mlekiem i zagotuj, aż powstanie gęsty sos.
    Krok 5
    Usmażone kotlety ułóż w szerokim naczyniu do pieczenia. Mięso nie powinno się stykać. Na każdym połóż dwa, trzy plastry bakłażana oraz kilka pomidorków.
    Krok 6
    Polej każdą porcję sosem serowym, posyp parmezanem, skrop sokiem z cytryny i zapiekaj w rozgrzanym do 220 °C piekarniku przez ok. 10 minut. Podawaj udekorowane listkami bazylii.



https://www.przepisy.pl/przepis/srodzie … emnomorska


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
kamilwojtun - cod-mobile - lismc - autobusowo - thelandofdreams

[ Wygenerowano w 0.016 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 692.85 kB (Maksimum: 818.4 kB) ]