Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Kuchnia śródziemnomorska - tradycje kulinarne obszaru Morza Śródziemnego. Pomimo regionalnych i narodowych różnic kuchnia tego terenu wykazuje szereg cech wspólnych związanych z warunkami geograficznymi, klimatem, wzajemnymi wpływami historycznymi i wymianą handlową. Do typowych składników należą ryby i owoce morza, różne rodzaje warzyw i owoców, oliwa z oliwek wykorzystywana zarówno do smażenia i jako dressing(ang.). Mięso gra rolę drugoplanową, zazwyczaj jest grillowane. Podstawowym napojem towarzyszącym posiłkom jest wino.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_% … emnomorska
Śródziemnomorski sznycel z kurczaka
Składniki:
pierś z kurczak 2 szt.
bakłażan 1 szt.
Fix Spaghetti 4
sery z brokułami Knorr 1 opak.
mleko 250 ml
starty parmezan 0,5 szklanki
pomidorki cherry 150 g
cytryna 2 szt.
jajko 1 szt.
mąka 40 g
bułka tarta 40 g
olej do smażenia
listki bazylii do dekoracji
Przygotowanie
Krok 1
Mięso pokrój w cienkie plastry. Następnie dopraw solą, pieprzem i panieruj kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Krok 2
Opanierowane kotleciki usmaż po kilka minut z każdej strony.
Krok 3
Bakłażana pokrój na plastry i grilluj z każdej strony, aż będzie rumiany. Pomidorki przekrój na pół
Krok 4
Fix Knorr wymieszaj z mlekiem i zagotuj, aż powstanie gęsty sos.
Krok 5
Usmażone kotlety ułóż w szerokim naczyniu do pieczenia. Mięso nie powinno się stykać. Na każdym połóż dwa, trzy plastry bakłażana oraz kilka pomidorków.
Krok 6
Polej każdą porcję sosem serowym, posyp parmezanem, skrop sokiem z cytryny i zapiekaj w rozgrzanym do 220 °C piekarniku przez ok. 10 minut. Podawaj udekorowane listkami bazylii.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Strony: 1
[ Wygenerowano w 0.016 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 692.85 kB (Maksimum: 818.4 kB) ]