www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2017-11-30 08:44:18

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

WARKA#70 AMERICAN STOUT 16*

AMERICAN STOUT 16* (WARKA NR 70)
Opis
Czarne wręcz nieprzejrzyste piwo o solidnej goryczce i połączeniu aromatów chmielowych: kwiatowych, owoców tropikalnych, owoców cytrusowych i sosny z aromatami ciemnych słodów.
Komercyjne przykłady to m. in.: Rogue Shakespeare Stout, Deschutes Obsidian Stout, Sierra Nevada Stout.
W zestawie komplet produktów do sporządzenia 20 litrów pysznego piwa.
Zasyp:
Słód pale ale - 3,4kg
Słód krystal (zamiast monachijskiego)  - 1kg
Słód bursztynowy (dodatkowo) - 0,5kg
Słód czekoladowy - 0,2kg
Pszenica prażona - 0,2kg
Chmiele
Columbus 16,8% aa, granulat - 35g
Caskade 6,8% aa, granular - 50g
Mosaic11,8% aa, granulat - 50g
Drożdże - US West Coast M44 Mangrove Jack's Craft Series.
Zacieranie:
18l wody podgrzewamy do 70*C i wsypujemy słody bez barwiących, temp.stabilizujemy na 68*C i trzymamy w tej temperaturze aż do NPJ (negatywna próba jodowa), około 90 min, dodajemy słody barwiące (czekoladowy i pszenicę prażoną) i przetrzymujemy 15 min, podgrzewamy do 76*C,
Filtracja i wysładzanie
Zacier z gara przelewamy do fermentora z filtrem z oplotu, po 10 minutach (czas na ułożenie się młuta) rozpoczynamy filtrację, pierwszy filtrat zawracam (ja zwykle zawracam 1,5l), filtrację prowadzę do momentu aż zacznie pokazywać się młuto, wtedy dodaję wodę do wysładzania podgrzaną do temp. 78*C, przy tym piwie wody do wysładzania dolałem 14l, proces wysładzania prowadzi się do momentu aż blg będzie wynosiło ~14*.
Chmielenie
Uzyskaną brzeczkę piwną podgrzewamy aż do w wżenia, gotowanie 60 min, w pierwszej minucie gotowania dodaje się 35g chmielu columbus, po 50 minutach gotowania dodałem 50g chmielu cascade na ostatnie 10 minut gotowania.
Chmiel mosaic dodaje się na trzy dni przed rozlewaniem do butelek.
Gorąca brzeczka zostaje schłodzona do temperatury pokojowej, ja to wykonuję w wannie (wodą ze studni mam o temperaturze 10-11*, przez cały rok).
Po gotowaniu brzeczki było 23l o 17*blg
Fermentacja
Po uwodnieniu, drożdże dodałem do brzeczki
Fermentacja cicha trwa 10 dni
Fermentacja bużliwa 20 dni
Po fermentacji blg powinno być na poziomie4-5*
Brzeczki po oddzieleniu od chmielin pozostało 20 litrów.
To na razie tyle, po fermentacji napiszę jak to wygląda.

Ostatnio edytowany przez kuba (2017-11-30 08:45:28)

Offline

#2 2018-04-02 10:27:01

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: WARKA#70 AMERICAN STOUT 16*

Dzisiaj powtarzam tę warkę - warka nr 82

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
bcpl - pandora - archiwa - kylife - polo6n6n2