www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2017-11-30 10:37:54

Mrzon
Moderator
Skąd: Tarnów
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 67
WWW
Windows XPChrome 49.0.2623.112

Warka 61 Foreign Extra Stout

WARKA # 61 28.11.2017
FOREIGN EXTRA STOUT (Receptura własna)


SKŁAD:


Słody:
- Pilzneński                          3,5 kg           3,2 EBC
- Monachijski                        0,5 kg         12,0 EBC
- Płatki jęcz. błyskawiczne     0,4 kg           3,8 EBC
- Caraaroma                        0,35 kg      400,0 EBC     
- Czekoladowy ciemny 1200  0,2 kg      1100,0 EBC
- Carafa III                          0,1 kg      1400,0 EBC
- Pszenica Prażona                0,05 kg    1000,0 EBC


Chmiel:

- Iunga ( +- ) 11%  25 gr
- EKG ( +- ) 5,6%   40 gr


Drożdże:

- Safale S-04 suche


ZACIERANIE:


13,3L wody o temp. 73°C dodane słody wszystkie
75min w temp. 66°C - 64°C
10min w temp. 76°C


FILTRACJA:


Wysładzanie ciągłe 16,9L wodą o temp. około 76°C


CHMIELENIE: czas gotowania 60 min


25 gr Iunga - Boil 50,0 min
40 gr EKG   - Boil 10,0 min


Wyszło 16 Brix 19,8L
Fermentacja burzliwa w temp otoczenia od 16°C podnoszona o 0,5 stopnia na dobe do 18°C
08.12.17 przelane na cichą przy czym mamy 10,6Brix tj po korekcie 5,7 BLg za 2 tygodnie butelki lub keg
27.12.17 przelane do kega


Kilka fotek:

Ukryta wiadomość

24131351_1550648431691223_8492782881851086871_n.jpg?oh=b95fc389a17dfd677fffafffa6375956&oe=5AD2B73A,24174460_1550648535024546_3389703761095317769_n.jpg?oh=8b6f09aa29bb2e88fbb2726283d7cebf&oe=5A9C0BE6,24129846_1550648638357869_1084427195033179408_n.jpg?oh=451402f0e4784d9bcb0e22abd219d456&oe=5AD2B0EC,24176925_1552177731538293_1663920479197162419_n.jpg?oh=4b5f9c0fd50b5ef68ebf0fda29bc6e96&oe=5A9C8498,
24296333_1552178178204915_6808108361719865891_n.jpg?oh=4ff19882abb0dda5871371635f08f80c&oe=5A9B6468

Offline

#2 2017-11-30 11:26:28

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 57.0

Odp: Warka 61 Foreign Extra Stout

Aptekarska robota..


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#3 2017-11-30 11:48:49

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Warka 61 Foreign Extra Stout

19,5 l to już w fementorze ?

Offline

#4 2017-11-30 11:50:26

Mrzon
Moderator
Skąd: Tarnów
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 67
WWW
Windows XPChrome 49.0.2623.112

Odp: Warka 61 Foreign Extra Stout

Tak Kuba to jest ilość która już jest w fermentorze po chłodzeniu

Offline

#5 2017-11-30 11:55:45

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Warka 61 Foreign Extra Stout

OK, bo ja zapisuję se dwie liczby po gotowaniu i później jak trafia do fermentora [dblpt])

Offline

#6 2017-11-30 12:10:40

Mrzon
Moderator
Skąd: Tarnów
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 67
WWW
Windows XPChrome 49.0.2623.112

Odp: Warka 61 Foreign Extra Stout

zdjecia dodane

Offline

#7 2017-11-30 13:01:25

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Warka 61 Foreign Extra Stout

Łał, ale sprzęcicho, no mnie do takiego jeszcze dużo brakuje ja tak to rękodzielnik, Gar 30l, fermentor z filtrem, fermentor końcowy, łycha do mieszania, no i wężyki i takie tam duperele, Jedynie wspólne to lodówka [dblpt]D.
A końcowy cukier czym mierzysz bo chyba nie refraktometrem.

Offline

#8 2017-11-30 13:05:35

ToMa
User
Skąd: Orawa
Dołączył: 2017-11-10
Liczba postów: 336
Windows 7Firefox 57.0

Odp: Warka 61 Foreign Extra Stout

A gdzie te zdjęcia, że tak skromnie zapytam?


Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!

Offline

#9 2017-11-30 13:30:22

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Warka 61 Foreign Extra Stout

Sum, strzałkę trza kliknąć [dblpt])

Offline

#10 2017-11-30 13:42:54

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 57.0

Odp: Warka 61 Foreign Extra Stout

Tam gdzie pisze ukryta wiadomość. Fajne fotki..


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#11 2017-11-30 13:55:25

ToMa
User
Skąd: Orawa
Dołączył: 2017-11-10
Liczba postów: 336
Windows 7Firefox 57.0

Odp: Warka 61 Foreign Extra Stout

Zbyszku ja nie mam nic takiego jak ukryta wiadomość  [dblpt]cry[dblpt]


Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!

Offline

#12 2017-11-30 14:38:38

Mrzon
Moderator
Skąd: Tarnów
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 67
WWW
Windows XPChrome 49.0.2623.112

Odp: Warka 61 Foreign Extra Stout

końcowy wynik mierze refraktometrem nie ma nic lepszego [dblpt])

Offline

#13 2017-11-30 15:20:48

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Warka 61 Foreign Extra Stout

Wszyscy piszą że dobry do płynów bez %, a z % podobno wyniki zakłamuje, ja nie wiem bo go nie mam, ale tak piszą [sred]).

ToMa pod wpisem w pierwszym poście malutkimi literkami i taka malutka strzałeczka, a właściwie trójkącik [dblpt]D./

Offline

#14 2017-11-30 15:41:50

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 8.1Chrome 62.0.3202.94

Odp: Warka 61 Foreign Extra Stout

ToMa1980 napisał/a:

Zbyszku ja nie mam nic takiego jak ukryta wiadomość  [dblpt]cry[dblpt]

Na dole pierwszego postu..


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#15 2017-11-30 16:09:44

ToMa
User
Skąd: Orawa
Dołączył: 2017-11-10
Liczba postów: 336
Windows 7Firefox 57.0

Odp: Warka 61 Foreign Extra Stout

Kurde trzeba było tak od razu. Ja szukam pod wpisem dodałem zdjęcia na dole u góry po bokach no nie ma a tu się okazuje na samej górze pod pierwszym postem. No to ja poproszę następnym razem o film  [dblpt]D


Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!

Offline

#16 2017-11-30 16:11:33

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 8.1Chrome 62.0.3202.94

Odp: Warka 61 Foreign Extra Stout

Ważne że znalazłeś.. [dblpt]mrgreen[dblpt]


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#17 2017-11-30 16:57:13

Mrzon
Moderator
Skąd: Tarnów
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 67
WWW
Windows XPChrome 49.0.2623.112

Odp: Warka 61 Foreign Extra Stout

kuba co do refraktometru to racja ze wynik bedzie lekko zaklamany bo alkohol niecukry bialka itp. ale przekłamanie jest tak niskie że  nie zwraca sie na to uwagi jest ono pomijalne nikt nie liczy z dokladnoscia do miejsc po przecinku, a jezeli chodzi o wygode szybkosc pomiaru temperature to jest inny swiat w porownaniu do splawikow sam mialem kilka mam do teraz ale juz nie uzywam. Kilka kropel wynik jest od razu. Polecam

Offline

#18 2017-11-30 17:46:24

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Warka 61 Foreign Extra Stout

Pewnie masz racje, lecz te utrudnienie mi nie przeszkadzają, ale kto wie może się zbiorę w sobie i kupię, czy masz jakiś który byś polecił, bo na tym sprzęcie kompletnie się nie znak.

Offline

#19 2017-11-30 18:37:01

TomSki
User
Skąd: Kraków
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 333
Windows XPFirefox 52.0

Odp: Warka 61 Foreign Extra Stout

Offline

#20 2017-12-01 11:44:08

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Warka 61 Foreign Extra Stout

TomSki - a wiesz ile te "fajne zabawki" u nich kosztują, bo ja już wiem taki fajny ręczny ze skalą brix tak około półtora tysiąca, więc na razie nie skorzystam [dblpt]D, jednak raczej kupię na allegro w ramach 100-160 złotych.

Offline

#21 2017-12-01 12:03:17

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 57.0

Odp: Warka 61 Foreign Extra Stout


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#22 2017-12-01 12:13:05

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Warka 61 Foreign Extra Stout

No cena atrakcyjna, tylko czy une w złotych przyjmują bo nie mam konta w EU, i czy nie czeka się pół roku ?.

Offline

#23 2017-12-01 12:18:44

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 57.0

Odp: Warka 61 Foreign Extra Stout

Lechu płacisz kartą lub przez payu. Normalnie z konta. Czeka się ok. 3-4 tyg.
Oni sobie przeliczają złotówki.


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#24 2017-12-01 14:37:35

Mrzon
Moderator
Skąd: Tarnów
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 67
WWW
Windows XPChrome 49.0.2623.112

Odp: Warka 61 Foreign Extra Stout

Dokladnie tak jak napisał vanKlomp aliexpres badz wish dostawa 3 do 6 tygodni i masz  domu. Sam sie zastanawiam zeby dokupic jeszcze jeden w skali od 35 do 60 Brix lub cos kolo tego

Offline

#25 2017-12-01 14:39:00

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Warka 61 Foreign Extra Stout

A na cóż Ci takie.
Toć chyba do wódki, une się nadają.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
serwerynkocur - lossantosfiredepartment - armiakrajowa - hogwart-magiczny-czas - craftmsbf