Nie jesteś zalogowany na forum.
U mnie na szczęście w tym roku ich nie ma.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
U mnie szerszenie wypierają osy. Szerszeni sporo, os niewiele. Śliwki też w tym i zeszłym roku oberwałem przez szerszenie. Zresztą w tym roku sliwek było bardzo mało.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
A ja mam dostatek wszystkiego... i szerszenie, i osy ziemne, i osy na strychu... brać, wybierać, nie kaprysić...
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
U mnie jest pełno os, które niedaleko domu, na piachu, mają swoje gniazda w ziemi. Szerszenie sporadycznie się zdarzają. W tym roku jest wysyp pająków. Szczególnie pełno jest tygrzyków, a i kolczaki opanowały w tym roku ogród w niespotykanej dotąd ilości.
Jeden z moich Rieslingów prowadzonych w formę gobelet. Gdybym miał dosadzać, zastosowałbym starą formę łukową (archet, ganzbogen), ktorą widać jeszcze na rycinach winnic gorzowskich i zielonogórskich z XVII i XVIII w.
Dorodne owoce. Na winorośli też masz kolczaki? Jeśli tak, to je pousuwaj.
Tego roku, też i u mnie osy ziemne zamieszkały.
Przykra sprawa, bo gniazdo pobudowały akurat wokół palika podpierającego winorośl.
Najlżejsze potrącenie rośliny - i pewny atak wściekłych furii...
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
Zibi, kolczaki już sobie polikwidowały gniazda na liściach winorośli. Gdzieś teraz chodzą w murawie.
Smoku, tak mam z Chasslas. Osy mają gniazda przy domku ogrodniczym i zaczynają interesować się gronami, traktując mnie jak intruza.
Osy, te zwykłe, takie są, szerszenie są bardziej ugodowe ale jedzą więcej.
Ugodowe, powiadasz...
Wczoraj widziałem, jak szerszeń w pajęczej sieci zeżarł pająka, po czym - spokojnie poleciał w swoją stronę.
Ja widziałem dziurę w pajęczynie krzyżaka, na środku, tam gdzie zwykle siedzi. Może to też szerszeń go wytargał z domu.
Na strychy i w starych drzwiach mieszkają u mnie osy klecanki, maja małe domki i nie sa agresywne. To dobrze, bo poziom bólu po ich ugryzieniu jest wyższy niż po ugryzieniu szerszenia.
Cytat: Klecanka rdzaworożna swoim wyglądem przypomina osę i pszczołę. Jest uważana za owada, którego ukąszenie jest najbardziej bolesne wśród tych występujących w Europie. Ból jest długotrwały i towarzyszy mu odrętwienie. Owad powszechnie występuje w Polsce.
Dzisiejsze pomiary.
Riesling - 12 Brix
Silvaner -15 Brix
Veltliner -15-16 Brix
Elbling - 17 Brix
Chasselas i lokalne klony - 15,5-16 Brix
Pinot Blanc - 15-18 Brix
Alzatczyk z Brzegu (domniemany Oberlin Noir) - 20 Brix
Saint Laurent - 16 Brix
Wiadomość dodana po 11 h 33 min 58 s:
Zdaje się, że mały nastaw z Pinot Blanc uda się jednak zrobić. Pinot Blanc zbiera już cukry między 15 a 18 Brix. Jeżeli aura pozwoli, będzie do zbioru za ca. 14 dni, czyli jak w ubiegłym roku, chociaż normalny termin dojrzewania tej odmiany to pierwsza dekada października. Wspaniale czuje się u nas ta stara burgundzka odmiana. Ubiegłoroczne wino już wypite niestety. W tym roku udało się uratować niewielki plon po opisywanej w czerwcu fatalnej pomyłce oraz po związanym z tym wzmożonym ataku patogenów. Cieszę się, że i tak uda się zebrać co nieco. Wczoraj zacząłem ostatnie hakowanie przed ostatnim etapem dojrzewania.
Widok radujący oko. Gratuluje.
Masz tam też swoją piwniczkę?
Jeszcze nie, niestety, ale myślę nad nią.
Masz już plan? Jeden dobry rok i będzie Ci potrzebna.
http://regiodom.pl/portal/ogrod/aranzac … jej-budowe
Dziękuję za ciekawe linki, Zibi. O podobnej rzeczy myślę, jednak nie tak dużej, jak ta pierwsza, a raczej o małej piwniczce, jak ta z drugiego linku. Chciałbym kiedyś mieć piwniczkę w stylu starych zielonogórskich, gdyż one są reprezentatywne dla całego Śląska, ale tu widzę, że te z podanych przez Ciebie artykułów są prawie identyczne, jak te stare, zielonogórskie właśnie.
Te stare były pewnie murowane z cegły albo kamienia? jakie wymiary ma mieć Twoja piwniczka? Może pomyśl o większej, zbiory będziesz miał coraz większe, zapas win też.
Zibi, mam na oku firmę robiącą z elementów. Jeszcze dokładnie nie mierzyłem, a właśnie muszę wziąć pod uwagę, że kiedyś będzie więcej butelek niż parę. Dla ścisłości historycznej, te piwnice obsypane ziemią przywędrowały z Moraw i znad Renu. Śląscy winiarze, w tym przypadku mamy dokładne opisy dla zielonogórskich winzerów, do XVIII w.mieli piwnice pod swoimi domami lub budynkami gospodarczymi. Nie będę jednak skuwał niemieckiej posadzki w piwnicy .
Wybarwianie praktycznie zakończone u Tauberschwarz, Pinot Gris, Pinot Meunier, Pinot Noir, Gewurztraminer i Saint Laurent oraz Cabernet Sauvignon. Dzisiaj czas pomiarów. Wczoraj było +30 st. C, a na ostatni tydzień wakacji Radio Wrocław zapowiada do +33 st.C, nocami +20, zatem trzeba chyba decydować o zbiorze Chasselas. Wkrótce zapadnie decyzja, kiedy zbiorę Pinot Blanc. Riesling natomiast nabiera kolorów.
Czy ta firma robi takie piwniczki wg. wymiarów podanych przez klienta? Czy na winnicy masz domek, budynek do mieszkania i na narzędzia itp?
Ciekawe jaki byłby koszt wymurowania takiej piwniczki z cegieł na wylanej betonowej płycie? Na wzór starych piwniczek. Zrobić półkolisty szalunek, potem cegły a potem zbrojenie i beton..Tańcza byłaby prostokątna, murowana. Na górze wylewka..
Zibi winnicę mam na swoim terenie , 30 m od domu. Na więcej Twoich pytań odpowiem Ci jutro.
Wyniki wczorajszych pomiarów:
Pinot Gris - 15 Brix
Pinot Noir - 16 Brix
Pinot Meunier - 15,5 Brix
Tauberschwarz - 16 Brix
Dzisiejsze pomiary:
Saint Laurent - 17,5 - 18 Brix
Riesling - 15-17,5 Brix
Elbling (zacienione grono) - 15,5 Brix
Silvaner - 18,5 Brix
Veltliner - 20 Brix
Chardonnay - 15 Brix
Chasselas (lokalny klon) - 16 Brix
Chasselas - 16 Brix na piachu, a 15 Brix na glinie
Pinot Blanc wyrównuje cukier w zacienionych gronach - 17 - 18,5 Brix
Dziwna sprawa z Rossą (słowacko-austriacką). Podjadamy już jej owoce, jednak gęsty, czerwony sok z jagód uniemożliwia wykonanie pomiarów cukru.
Po kolejnym, słonecznym i upalnym dniu z temperaturą +34, +35 st.C wieczorem przyszły od wschodu ulewy z wichrem i solidne burze. Idą szerokim frontem od Moraw po Odrę, a właśnie mijają nas i są już częściowo nad Brzegiem, zdążając w stronę Wrocławia, co widać na czeskim radarze : http://radar.bourky.cz/?fbclid=IwAR2F1n ... WFAzEDlkEA . Pioruny strzelały blisko domu. Muszę zatem poczekać do końca tygodnia i zbadać również kwasy. Na przyszły weekend planuję zbiór na wino. Mrówki i osy objadają się jagodami wszystkich odmian. Nie pomaga zrzucanie z drzew przejrzałych węgierek. Będzie solidna selekcja gron, ale już zacieram ręce.
Super, 30 metrów od domu. Poziom cukru super, ale ile masz np. Veltinera? Starczy Ci owoców na nastawy odmianowe?
Koledze w pracy kosy nauczyły się wchodzic pod siatki i zjadły 40 % zbioru..Gdyby miał ze dwa, trzy koty..
Zibi, firmy robią wszystko z gotowych modułów. Możesz tylko kupić więcej lub mniej, zależnie od tego, jak dużą chcesz mieć piwniczkę. W murowanie i samodzielne jej wykonanie można się zaangażować, ale nie mam na to czasu w tym roku. A Veltliner zbiera cukry do 24-25 Brix, ale pod koniec września. W tym roku będę go mieszał z Elblingiem, Silvanerem i Rieslingiem.
Gorące i słoneczne dni odchodzą do lamusa, bo od poniedziałku i chłodniej, i deszczowo, zatem dzisiejsze badania parametrów i plany zmuszają mnie do jutrzejszego zbioru. Poparzone krzewy, a w efekcie poturbowane patogenami i tak dały z siebie wszystko, a ja jestem zadowolony, bo zbioru mogło nie być wcale.
Pinot Blanc -19 Brix, 8,5-9 g/l (Najgorszy wynik od ponad czterech lat, ponieważ 11 września 2015 r. miał 22 Brix. W tym sezonie nie ma jednak czasu na czekanie.)
Riesling - 18 Brix (podobnie, jak Pinot Blanc, zanotował najgorszy wynik od ponad czterech lat).
Resztę odmian sprawdzę o poranku, ale te są podstawowe do cuvee w stylu austriackiego Gemischter Satz.
Powrót dobrej pogody.
[ Wygenerowano w 0.051 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 1.28 MB (Maksimum: 1.55 MB) ]