Nie jesteś zalogowany na forum.
Michał nie za wcześnie?
Będziesz je musiał trzymać w doniczkach aż do ogrodników.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Od wczoraj wyrzuca moje wpisy jako spam . O, ale juž mogę pisać. Krzysztofie, wcześnie, ale nie chciałem dołować materiału pobranego w piątek. Potrzymam w doniczkach do Zimnej Zośki, a do tego czasu będę hartować sadzonki na słońcu.
Wiadomość dodana po 20 h 46 min 03 s:
Nadchodzi fala mrozu. W pasie opolsko-wrocławskiego obszaru ciepła pięciodniowe meteogramy na portalach pogodowych prognozują w niedzielę i poniedziałek rano temperatury rzędu -12 st. C. Z kolei meteogramy sześciodniowe i ośmiodniowe nie schodzą poniżej -9 st. C, podobnie wg modelu ECMWF. Hm... Jedno jest pewne na szczęście. Moim viniferom te nawet -12st. C nie zaszkodzi.
Ostatnio edytowany przez Dolnoślonzok (2018-02-21 06:59:40)
A co mają powiedzieć w Suwałkach i na Podkarpaciu tam ma być poniżej -20.
Tak, Krzysztofie, niewesoło mają.
Wiadomość dodana po 19 min 37 s:
Jak na razie, jedynie województwo opolskie i nizinna część województwa dolnośląskiego bez alertów pogodowych. Oby nic się już nie zmieniło.
http://pogodynka.pl/ostrzezenia/wojewodztwo-opolskie
http://pogodynka.pl/przewidywanie/wojew … lnoslaskie
Wiadomość dodana po 5 h 17 min 45 s:
Norweska prognoza pogody podaje dla Opola i Wrocławia minimalną temperaturę, jaką zanotujemy o poranku 1 i 2 marca, czyli -13, -14 st. C. Później, czyli od 3 marca, temperatura idzie mocno w górę:
https://www.yr.no/place/Poland/Opole/Opole/long.html
https://www.yr.no/place/Poland/Lower_Si … /long.html
U mnie dziś jak na przedwiośniu. Raz kurzawa, a za chwilę słonecznie, co przedstawiają zdjęcia. Temperatura między 0 a -1 st.C.
Mróz dopiero nadchodzi.
Wiadomość dodana po 14 min 08 s:
Ale w przyszłą sobotę widać już nadzieję :
za: https://www.weatheronline.pl/
Wiadomość dodana po 14 min 47 s:
Jestem niemal w samym środku tej zielonej plamki .
Wiadomość dodana po 18 min 03 s:
To nawet nie sobota, a piątek.
P.S.
Przepraszam, jakoś pogoda tak na mnie działa.
Wiadomość dodana po 19 min 55 s:
A jestem tak niemal dokładnie w środku tej zielonej plamki, tuż pod linią naszej Odry.
No to Michale farciarz jesteś.
Noc minęła u mnie z temperaturą ok. -10,-11 st. C, zatem była to najbardziej mroźna noc tej zimy. A tym czasem...Norweskie prognozy oszalały ? Za tydzień w niedzielę prognozują u nas : Brzeg +14, Lewin Brzeski +13, Wrocław +13 i Opole +12 st. C. Jak na razie czekamy na zapowiadane na dniach minimalne temperatury.
Trudno uwierzyć..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
No i doczekałem się dziś minimalnej temperatury tej zimy. O ironio, to początek meteorologicznej wiosny . Nad ranem miałem -15 st. C w ogrodzie. W ubiegłym roku zanotowałem identyczną minimalną temperaturę w nocy 6 stycznia. No, ale to był styczeń, nie marzec. Mrozi w całej Środkowej Europie.
Wiadomość dodana po 4 h 06 min 10 s:
I tak się zastanawiam. Czeski "ventusky" podał dla mojej lokalizacji na poprzednią noc -14 st. C na wysokości 2 m, a mój termometr ogrodowy (zawieszony na wysokości ca. 1,40 m) zanotował -15 st. C. Zatem na 2 m mogło być nieco cieplej, a to oznacza, że jest to chyba jeden z najbardziej dokładnych portali. Myślę, że najbliższa noc zweryfikuje jego wiarygodność. W Radiu Wrocław ostrzegają przed nadchodzącą nocą jako najzimniejszą, jak dotychczas dla płd.-zach. "Ventusky" z kolei prognozuje dla mojej lokalizacji minimalną temperaturę -13,-14 s. C. Norweski portal pogodowy prognozuje z kolei do godz. 6 rano -9 st. C, a po tej godzinie i później po wschodzie Słońca -12 st. C. Hm...
Wiadomość dodana po 20 h 14 min 08 s:
Wychodzi na to, że wczorajsza temperatura nocna -15 st. C to była minimalna temperatura tej zimy w mojej lokalizacji. Dzisiejsza noc minęła z temperaturą -14 st. C.
Wiadomość dodana po 20 h 14 min 40 s:
Byle tylko od drugiej połowy kwietnia nie było kilkustopniowych mrozów.
Podobno już ma nie być. Ale patrząc z perspektywy gwarancje są na maksimum tydzień do przodu.
Ostatnia tak mroźna noc za nami (znowu ca. -14, -15 st. C, poprzednia, z piątku na sobotę to ok. -13,-14 st. C).
Podsumowując już ten okres zimowy, w szerokim pasie wzdłuż Odry, na linii Wrocław-Opole, minimum tej zimy to nocne spadki z ostatniego tygodnia w granicach -14,-15 st. C. ( We Wrocławiu dwie ostatnie noce to temp. rzędu -15 st. C, o czym donosił mi wczoraj znajomy ogrodnik. Identycznie było w Opolu.)
A tymczasem, na Nysie Kłodzkiej żerują stada kormoranów. Mają tu swoje zimowiska. Obserwowane są od Milicza przez Namysłów do Niemodlina, czyli w pasie stawów rybnych, których historia sięga średniowiecza i zakonu cystersów.
Od dziś temperatury dodatnie (w Radiu Wrocław zapowiadają ok. +2 ,+3 st. C), zatem jutro będę przycinał Rieslingi, a w tygodniu także docelowo pozostałe krzewy. No i wszystko zgodnie z kalendarzem księżycowym. Księżyca ubywa.
Ostatnio edytowany przez Dolnoślonzok (2018-03-04 06:03:09)
Zobaczymy czy zrobi się cieplej, inaczej wiosna się opóźni.
Podobno we wtorek ma padać.
Krzysztofie, widzę , że IMGW ostrzega woj dolnośląskie, opolskie, śląskie i małopolskie przed nocnymi marznącymi opadami deszczu. Ostrzeżenie obowiązuje na dwie noce z 5/6 i 6/7 marca.
A dzisiaj jest słoneczna i piękna pogoda. Temperatura wynosi ca. +3,+4 st. C (To pierwszy dzień z dodatnią temperaturą od piątku,tzn. od 23 lutego.). Wiatr zmienił cyrkulację na południową, czyli wieje znad Czech przez Bramę Morawską i dalej Doliną Odry. Kolejne dni będą jeszcze cieplejsze, gdy nastąpi cyrkulacja południowo-zachodnia.
Od jutra praca w ogrodzie.
Wiadomość dodana po 16 h 38 min 03 s:
Najlepszy czas na prace przy naszych winoroślach przed nami, co wiąże się z kalendarzem księżycowym. Do 15 marca tniemy, przycinamy, przesadzamy. U mnie dzisiaj w nocy było już tylko -5,-6 st. C., a kolejne mają być coraz cieplejsze, zatem bez ryzyka można już wykonywać cięcie formujące winorośli.
Ostatnio edytowany przez Dolnoślonzok (2018-03-04 13:42:38)
Wczoraj rozpocząłem cięcie docelowe winorośli. Na pierwszy ogień poszło 10 krzewów Rieslingów i 15 Pinot Blanc. Formowanie w celu uzyskania formy rogów. Przycięte sztobry włożyłem do butelki PET z wodą. Łozy zdaje się dobrze przezimowały, co widać po zielonych środkach. W losowo wybranych sztobrach ponacinałem paki, które okazały się również zielone w profilu.
P.S.
Od nocy pada deszcz, co cieszy. Dziś dalszy ciąg ciecia formującego w uprawie historycznej tym razem.
Ostatnio edytowany przez Dolnoślonzok (2018-03-06 06:21:19)
Wczoraj przyszła kolej na cięcie formujące najstarszych krzewów, czyli roczników 2010-2013. Poniżej przedstawiam zdjęcia niektórych krzewów.
P.S.
W przyszłym tygodniu przytnę na 2-3 pąki jednoroczne krzewy, które jako jedyne kopczykowałem powyżej trzeciego pąka.
Merlot
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
St. Laurent
Feslauer(Portugieser Bleu)
Pinot Meunier
Riesling
Elbling
Silvaner
Ostatnio edytowany przez Dolnoślonzok (2018-03-07 06:51:32)
Wczoraj przyciąłem Chasselas Napoleon i lokalny kultywar, klon Chasselas. Ten trzyletni krzew prowadzę przy domku ogrodniczym w formę poziomego kordonu. W ubiegłym sezonie wyprowadziłem pień i ramię na wysokości ca. 1,8m. Wczoraj przyciąłem wedle zaleceń (https://www.fassadengruen.de/uw/weinreb … kordon.htm) i w tym sezonie wyprowadzę ramiona.
Tak krzew wygląda latem:
Zaczął się płacz na niektórych odmianach. Krzewy przycinałem docelowo 5 i 6 marca. Dzisiaj zauważyłem płacz łozy na winoroślach : Rieslingach, Silvanerach, Tauberschwarz i Veltlinerach oraz Chasselas. Późne, jak Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay i inne francuskie jeszcze śpią. Hm...Wg czeskich prognoz minimalna temperatura -9 st. C ma wystąpić 19 marca między godz. 4 a godz. 7. To chyba nie powinno zagrozić moim krzewom ?
-9 to już sporo. Jak płaczą to może być problem.
U mnie w sobotę (17.03)ma być -11°C mam nadzieję że nie zaszkodzi to przyciętym krzewom. A przycięłem LM MF i Seyval Blanc.
U mnie też Ventusky złagodził najzimniej ma być -7 z soboty na niedzielę.
A u mnie już zaostrzył na niedzielny poranek. O godz. 7 rano zapowiada -9 st. C.
[ Wygenerowano w 0.047 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 1.36 MB (Maksimum: 1.64 MB) ]