Nie jesteś zalogowany na forum.
kuba, wyjaśniło się .
Smoku, tak, to jeden z naszych psów wypytuje, kiedy będą grona. A poważnie to psy lubią winogrona iw ubiegłym sezonie Riesling posmakował jednemu z naszych psów, który rwał całe grona .
U mnie winorośl w fazie BBCH 14, ponieważ niektóre mają już rozwinięte do 3-4 liści. Teraz można już zacząć zatem oprysk siarka w stężeniu 0,7 % ?
Lokalna Chasselas otwiera pąki na całej długości pnia o wysokości ca. 1,9 m. Teraz będę czekał i po 15 maja wyłamię wszystkie poza dwoma górnymi, które tworzyć będą ramiona kordonu.
Wczoraj, podczas porannego obchodu, okazało się, że jeden z krzaków winorośli jest wyrwany razem z podpierającą go tyczką, najprawdopodobniej przez psa - sądząc ze śladów zębów na pozostałościach.
Ładnie i sympatycznie było mieć ogród otwarty na okoliczny teren - ale ostatnio okolica robi się nazbyt uczęszczana, tak więc chyba - chciał, nie chciał.... - będziemy się jednak grodzić.
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
Mam pytanie ? jak zaczynasz formować pierwszo roczniaki do prowadzenia winorośli w formie rogów?
Smoku, u mnie musi być ogrodzone, bo biega sfora psów, a wchodzą na teren sarny., czasem jakiś psiak przybiegnie ze wsi. Płot, który został do postawienia to odcinek na granicy z sąsiadem, gdzie była stara siatka w chaszczach. Wzdłuż potoku ( linia brzegowa ca. 200 m) dam siatkę leśną zapewne.
Młody Winiarzu, w przypadku tej formy jest, jak w formowaniu krzewów na inne sposoby. Pozwól rosnąć w tym roku winorośli. Po Zimnej Zośce wyłam pędy, zostawiając jeden, wedle zasady mówiącej, że pierwszy rok to rozwój korzeni, a drugi formowanie pnia. Jesienią przytniesz, a najlepiej na przedwiośniu, ale o tym będziemy rozmawiać, kiedy nadejdzie pora. Napisz proszę swoją lokalizację.
Wiadomość dodana po 33 min 16 s:
Jeden z trzech moich Pinot Noir.
Oglądałem zdjęcia z winnicy "Adoria" pod Ślężą, a raczej miedzy tą naszą świętą górą a Wrocławiem. Muszę w tym roku tam pojechać. Ledwie nieco ponad godzina drogi, a miejsce niesamowite.
Ostatnio edytowany przez Dolnoślonzok (2018-04-21 03:54:05)
Moja lokalizacja to dokładnie Szczecinowo. Czyli Suwalszczyzna za ciepło tu nie jest ale narazie daje rade.
Na forum winogronowym są winiarze z Twojego regionu. Spróbuj z nimi nawiązać kontakt, aby pomogli Ci w prowadzeniu uprawy w Waszych trudnych warunkach.
Wiosna szalona .
Juliamsrebe
Triumphrebe
Riesling
Pinot Blanc
Tauberschwarz
Veltliner
Elbling
Chasselas
Veltliner, Chardonnay, Elbling, Pinot Blanc i Chasselas mają kwiatostany.
Michał nie stresuj mnie U mnie na niektórych dopiero pękają łuski.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Krzysztofie, ja sam się stresuję .
Wszystko fajnie rośnie - oko się raduje..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Pięknie wygląda ta Twoja winnica .
Dziękuję Wam.
W tym roku obserwuję na niektórych krzewach to, co w ubiegłym. Z pąka i ubiegłorocznej łozy wyrasta latorośl, która jest połowę grubsza niż wspomniana łoza. Zdarzyło się tak w poprzednim sezonie, że w pewnym momencie taka latorośl wyłamywała się sama pod własnym ciężarem. Czym to jest spowodowane ?
Veltliner
Elbling
Michale to nie jest nic nienormalnego. Po prostu musisz latorośle przywiązywać.
Krzysztofie, podwiązuję, ale w pewnym momencie waga latorośli powoduje, że się wyłamuje. Tak miałem rok temu na jednym krzewie. Oby w tym to się nie zdarzyło. A co do podwiązywania, to na dniach czas na pierwsze tego typu prace w tym roku.
Takie duże przyrosty łatwo wyłamuje wiatr..
Michale a czym przywiązujesz?
Przywiązuję zawsze sznurkiem, ale latorośl, o której pisałem, w ubiegłym roku wyłamała się tuż u nasady.
Hm, jeden krzew Pinot Blanc jakby martwy. Późną jesienią już był dziwny. Podejrzewam krety. Zimą były kretowiska przy pniu. Chyba korzenie zostały zniszczone. Czekam jeszcze.
O 5.30, przed wschodem Słońca, miałem dziś +4 st. C., przy gruncie +2 +3 st. C. Ufff... W Czechach, na Morawach i w Niemczech były przymrozki.
Ostatnio edytowany przez Dolnoślonzok (2018-04-27 05:46:46)
U nas w najniższych punktach terenu też był lekki szron na trawie.
U mnie na szczęście tak źle nie było. Wszystko na plusie.
Gdybym miał przymrozek na tym etapie rozwoju winorośli, byłaby to katastrofa. Jest tyle kwiatostanów na pędach. Każda odmiana podaruje mi w tym roku dużo owoców, jak wszystko będzie dobrze. Na szczęście te wczorajsze +4 st. to tylko epizod. Dziś noc była już cieplejsza. W ciągu najbliższych dni zacznę podwiązywać pierwsze pędy. Wczoraj posadziłem obok krzewu matecznego dwie ukorzenione sadzonki Chasselas Napoleon. Zielone dopiero będzie wyrastać.
Wiadomość dodana po 2 h 55 s:
W ubiegłym sezonie opisywałem na innym forum zmagania jednego z moich krzewów Tauberschwarz z nekrozą. Teraz jest on po oprysku siarką ( 3%), oprysku wywarem z czosnku, no i zaraz kolejne roślinne opryski będą mu aplikowane. I powtórnie siarka, ale już tylko 0,3 %.
Rząd Tauberschwarz ( krzew, o który tak się troszczę to ten na pierwszym planie. Jesienią wyciąłem wszystkie przyrosty jak najbliżej miejsca krzewienia. Teraz widzę, że pąki w dużej ilości wybijają z "pięści". Prośby i rozmowy z nim dają rezultat ) :
To u mnie w takiej fazie to nawet pod ścianą nie są. Tak że u mnie fazy księżyca nie maja zastosowania.
Krzysztofie, takie przyrosty winorośli miałem zazwyczaj w połowie maja. Co się dzieje ? Niedzielną siarkę zmyły wczorajsze deszcze, które przechodziły późnym popołudniem i przed wieczorem wraz z burzami od południowego-zachodu. Co do winorośli, to kwitnienie będzie pod koniec maja lub w pierwszych dniach czerwca. Jedynie najstarsze krzewy z 2010 r. i 2011 r. (poza Chardonnay 2010), które trafiły do uprawy pod koniec grudnia mają niewielkie zielone, zatem one będą kwitły w swoim czasie. Wczoraj wieczorem wszystkie krzewy podlałem po deszczu gnojówką z pokrzyw.
U mnie też się już pokazały młode kwiatostany.
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
Smoku, będzie w tym roku ładne owocowanie. A, zdjęcia w moim wątku uciekły w przestrzeń kosmiczną. Hm...
[ Wygenerowano w 0.044 sekund, wykonano 10 zapytań - Pamięć użyta: 1.3 MB (Maksimum: 1.56 MB) ]