Nie jesteś zalogowany na forum.
Krzysztofie, bardzo się cieszę. Jeżeli chciałbyś dodatkowo załączyć w opisie zdjęcia dojrzewających, wybarwionych gron, to mam takie z poprzednich lat. Może warto dodać również termin wybarwiania i dojrzewania ? Oberlin1 pod koniec sierpnia 2016 r. dał 1,2 kg owoców. Poziom cukru osiągnął prawie 20 Brix.
Poniżej linki, francuski i z belgijskiej Brabancji oraz Regionu Flamandzkiego, mówiące o uprawie Oberlin Noir. Może się przyda ?
http://www.vin-vigne.com/cepage/oberlin-noir.html
https://www.brabantsewijnbouwers.nl/ind … tudent=112
Ostatnio edytowany przez Dolnoślonzok (2018-06-09 08:33:56)
Offline
Prześlij te zdjęcia to dodam.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Wspaniały sezon ! Kolejen od 2015 r. owocowanie Cabernet Sauvignon i Merlot :
Pinot Noir ma piękne grona ( tak owocuje krzew z 2013 r.,a szkoda, że najstarszy z 2011 r., który przesadzany był w grudniu, jak i jednoroczny nie mają owoców).
Offline
Wegetacja u Ciebie jest jednak sporo do przodu. U mnie groszek wielkości niewiele większej jak łebek od szpilki za nielicznymi wyjątkami.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Krzysztofie, w tym sezonie winorośle, ale nie tylko one są w fazie rozwoju przynajmniej trzy tygodnie wcześniej niż zazwyczaj. To samo dotyczy krzewów owocowych. Podobnie rzecz się ma z pomidorami, które mają już dość spore grona i są trzycentymetrowe ogórki odmiany "Zielony paryski".
Ostatnio edytowany przez Dolnoślonzok (2018-06-16 04:11:34)
Offline
To będziesz miał problem z winifikacją jak przyjdzie Ci zbierać pod koniec sierpnia. Chyba, że masz zimną piwnicę.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Niestety, nie mam, Krzysztofie. Ten rok będzie bardzo ciekawy w okresie dojrzewania.
W tym roku cieszą mnie Elblingi. Mam je z lat 2011-1013 i dopiero w tym roku właściwe, duże grona:
No, ale i na Silvanerach 2013 będzie nieco ładnych gron:
Ostatnio edytowany przez Dolnoślonzok (2018-06-17 05:55:33)
Offline
U mnie Nero też już ma owoce długości lekko centymetr.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Po wczorajszym, kolejnym upalnym dniu ( nieco ponad +30 st. C) przyszedł pod wieczór front burzowy idący na linii Praga-Legnica. Deszcz padał ponad kwadrans, ale pod krzewami sucho. Powiało, trochę pogrzmiało, ale wszystko odbyło się spokojnie. W ciągu godziny jednak ochłodziło się do ca. +20 st. C. Od dzisiaj znowu słonecznie, ale i chłodniej. Dziś lub jutro będę ogławiać krzewy (zazwyczaj praca ta odbywała się w połowie lipca). Niektóre, jak Rieslingi 2013, Veltlinery 2014, czy Pinot Noir 2011, Tauberschwarz 2014 osiągają ponad 3 m wysokości. Paliki, nawet te najdłuższe nie są już w stanie dać im należytej podpory.
Offline
http://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WI … #pid379966
Kurcze, jaka szkoda że tak piękne krzewy niestety Ci padły .
Offline
Niestety. W przypadku Pinot Blanc 2011 to nie miał zbyt wielu okazji, by się solidnie ukorzenić. W 2011 r. latem, po posadzeniu w ogrodzie babci w Brzegu kuzyn złamał go u nasady, gdy grał w piłkę. W 2013 r.wiosną przesadziłem go do Kościerzyc, no i w ubiegłym roku, w grudniu, do Oldrzyszowic. Nie miał zbyt silnych przyrostów, ale owocował każdego roku. Szkoda. Pinot Meunier i Silvaner też niebywale żałuję. Na szczęście mam ich dzieci z roku 2013 i kolejnych lat.
Offline
Wczoraj ogławiałem krzewy. Nieśmiało zaczął wybarwiać się domniemany Oberlin Noir. W ciepłe lata zdarzało się, że zaczynał ten proces pod koniec lipca( zazwyczaj są to pierwsze dni sierpnia). Po tych deszczowych dniach nastąpi atak patogenów. Ech...Ale nic, patrzymy z optymizmem w przyszłość.
Offline
Oberlin1 jest już w ponad połowie wybarwiony. Od poniedziałku wybarwia sie St. Laurent, a wczoraj delikatny rumieniec złapały pierwsze jagody Tauberschwarz. Mimo deszczu, o blisko miesiąc wcześniej.
Offline
Pinot Blanc mięknie. Wczoraj próbowałem dwóch jagód. Są jak w drugiej połowie sierpnia. W winnicy "Hople" w Paczkowie wybarwiają się krzewy Cabenet Cortis, jak widziałem wczoraj na ich stronie. W sobote wieczorem wykonałem oprysk węglanem potasu (0,5 %0).
Przed chwilą wróciłem z ogrodu i zauważyłem ciemne jagody na Pinot Noir. Z ciemnych Oberlin1 kończy wybarwianie, a w trakcie wybarwiania są zatem : Tauberschwarz, St. Laurent, no i Pinot Noir.
Offline
Dolnoślonzok - czytałem że chcesz skompletować sprzęt do produkcji wina, wydaje mi się że naprawdę bardzo dużo informacji możesz uzyskać od Krzysztofa, toć on robi wina gronowe i tylko gronowe, więc będzie wiedział najlepiej jaki sprzęt będzie Ci potrzebny przy rozmiarach Twojej winnicy.
Offline
kuba, koresponduję już z Krzysztofem. Dzięki.
Z racji tego, że owoce w gronach miękną wykonałem wczoraj wieczorem pierwsze pomiary cukru. I tak: Veltliner 15 Brix, Elbling 11 Brix, Pinot Blanc 14 Brix. Tauberschwarz, Pinot Noir oraz Saint Laurent wybarwiają mocno grona. Oberlin Noir już prawie wybarwiony.
Offline
Od soboty grona wybarwiają Pinot Meunier, Pinot Gris, Gewurtzraminer i Merlot. Tauberschwarz i Pinot Noir kończą wybarwianie. Elbling, Silvaner, Veltliner oraz Pinot Blanc już całkiem miękkie. Zaczyna mięknąć Riesling i Chardonnay.
Wiadomość dodana po 15 h 24 min 10 s:
Kolejny upalny dzień z temperaturą ca.+34 st. C, a może i nieco więcej. Po tygodniowej przerwie wykonałem po południu drugi w tym sezonie pomiar cukrów.
Odmiany ciemne:
Pinot Noir - 13,5 Brix
St. Laurent - 14 Brix
Tauberschwarz - 16,5 Brix
Oberlin Noir - (domniemany, lokalny) - 19 Brix
Odmiany jasne:
Veltliner - 15 Brix, czyli dopełniacukrem owoce w gronach, ponieważ wskazania, jak przed tygodniem.
Elbling - 15 Brix
Silvaner - 16 Brix
Pinot Blanc - 17,5 Brix.
Wskazania właściwe dla pierwszych dni września.
Offline
Dzisiaj wykonałem pierwszy pomiar cukrów w Rieslingach. Najlepszy wynik to 12 Brix. Pestki owoców, które dały taki wynik zaczynają się wybarwiać.
Offline
Od niedzieli wybarwia się jako ostatnia z odmian Cabernet Sauvignon. Wczoraj miał już granatowe jagody.
Offline
W środę, jak co tydzień, wykonałem kolejne pomiary.
Veltliner - 16,5 Brix,
Silvaner - 19 Brix,
Elbling - 19 Brix,
Riesling 2010 - 13 Brix,
Riesling 2014 - 13 Brix,
lokalny klon Chasselas - 13,5 Brix
Chardonnay - 20 Brix,
Pinot Blanc - 19 Brix.
Pinot Gris -15 Brix,
Oberlin1 (lokalny, domniemany Oberlin Noir) - 23,5 Brix,
Pinot Noir - 16 Brix,
Tauberschwarz - 18 Brix,
St. Laurent - 18,5 Brix.
Offline
23,5 - niesamowite. Dużo go masz? Na nastaw wystarczy?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Michał wrzuć fotki tego Oberlina.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Zibi, mam trzy krzewy. Jeden, najstarszy został wiosną przesadzony z Kościerzyc. dwa pozostałe to tegoroczne sadzonki. Owocuje tylko ten przesadzony krzew. Ma łącznie sześć gron. Zazwyczaj wybarwia sie z początkiem sierpnia i dojrzały jest w pierwszych dniach, połowie września. Ma mocno barwiący sok. Jest bardzo plenny, można uzyskać 2 kg gron z krzewu, zatem prowadzę go w kierunku wirtemberskiej głowy na trzy ramiona, by go nieco okiełznać. Dwa pozostałe krzewy będa również tak formowane.
Krzysztofie, wyjeżdżam za godzinę na parę dni do zachodniej Wielkopolski, skąd mam rodzinę (tereny od Tarnowa Podgórnego w stronę Leszna i po Gorzów Wielkopolski), a zdjęcia wybarwionych gron robiłem z tydzień temu. Grona już ścięte i przygotowane w podróż na deser . Po powrocie spróbuję przedstawić zdjęcia.
Offline
Zmierzam w kierunku winobrania i pierwszego nastawu z Pinot Blanc, stąd wczoraj wykonałem sprawdzające pomiary. Miały zostać przeprowadzone w środę, jak zwykle, jednak Radio Wrocław zapowiadało wczoraj pogorszenie pogody od dzisiaj. No i od rana mówią, że we Wro już jest przelotny deszcz, a nad nami ciemne chmury i zaraz też zapewne zacznie padać.
Parametry z 13 sierpnia (Badaniu poddałem tym razem jedynie parę odmian, nie sprawdzając poziomu cukru w części odmian, które podałem otatnio):
Pinot Noir - 17,5 Brix
Portugieser Bleu - 17 Brix
Pinot Gris - 16,5 Brix
Pinot Meunier - 15 Brix
Veltliner - 19 Brix
Riesling 2014 - 16 Brix
Pinot Blanc - 19,5 Brix.
Offline
Michał a co z Oberlinem? robisz coś z niego?
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
[ Wygenerowano w 0.038 sekund, wykonano 13 zapytań - Pamięć użyta: 1.26 MB (Maksimum: 1.5 MB) ]