Nie jesteś zalogowany na forum.
Krzysztofie, Krzysztofie, już wspominałem, że mam trzy krzewy. Jeden, najstarszy został wiosną przesadzony z Kościerzyc. dwa pozostałe to tegoroczne sadzonki. Owocuje tylko ten przesadzony krzew. Ma łącznie sześć gron. Pięć zostało skonsumowanych w podróży, szóste zostało, by podbijać parametry . Sparwdzimy wkrótce, ile podciągnęło cukru w gronie i zmierzymy kwasy.
Offline
Ok czekam na informacje. Jakie wrażenia po konsumpcji?
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Krzysztofie, myślę, że wiecej jak obecne 23,5 - 24 Brix to chyba nie osiągnie, ale sprawdzę. Oberlin1 to odmiana dająca podłużne grona o małych jagodach. Dojrzały jest bardzo słodki, pestki aromatyczne, a sok jest mocno barwiący. Ogólnie uważam, że jest to alternatywa na wino w każdym roku.
Od wczoraj podjadamy ulubioną odmianę mojej żony, czyli Gewurztraminer. Jego aromatycznych owoców nic nie zastąpi.
Offline
Ja Gewurztraminera nie mam ale moja żona podjada Siegerrebe. Aromat podobny.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Siegerebe ma zdaje się jako rodzica Gewurza, zatem jest jego krewniakiem.
Offline
Wczoraj zdecydowałem, że po Pinot Blanc drugi nastaw będzie z Rieslinga. Cukier ma już na poziomie nieco ponad 17 Brix. Z kolei Merlot i Cabernet Sauvignon mają równe 17 Brix.
Offline
Niemieckie prognozy zapowiadają upały nawet do połowy października.
Michał nie byłbym tego taki pewny. U nas od soboty prognozują jesień. Temperatury max 20-22 stopnie z chłodnymi nocami.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Tak, Krzysztofie. Ten chłód będzie również w NIemczech, przynajmniej w sąsiedniej Saksonii. U nas Sobota i niedziela mają być z z ok. 20 st. C i deszczowe, jednak te niemieckie prognozy zapowiadają na dalszy czas te upały.
Offline
Dzisiaj wieczorem wykonam kolejne pomiary i najpóźniej jutro rozłożę siatkę na Rieslingach, bo szpaki bacznie im się przypatrują. Armady szpaków obsadzają okolicznie linie wysokiego napięcia i co dzień przelatują nad moim ogrodem.
Offline
Ja wystawiłem plastikowe kruki. Przeszły już pozytywny test na borówkach.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
No, a umnie, sprawdzają się w tym roku koty. Dorosłe chodzą po okolicznych polach i zaroślach, a roczne młodziaki buszuja wśród winorosli, co widać skutecznie odstrasza szpaki.
Wczorajsze pomiary.
Odmiany ciemne:
Portugieser Bleu - 18 Brix,
Saint Laurent - 19 Brix,
Pinot Noir - 19,8 Brix,
Pinot Meunier - 20,8 Brix,
Pinot Gris - 22 Brix.
Tauberschwarz - 21 Brix,
Merlot- 19 Brix,
Cabernet Sauvignon - 20 Brix.
Odmiany jasne :
Traminer - 20 Brix,
Gewurztraminer - 22 Brix,
Chardonnay - 21,5 Brix,
Chasselas ( lokalny klon ) - 19 Brix,
Silvaner - 25 Brix,
Veltliner - 23 Brix,
Elbling - 21 Brix,
Riesling 2014 - 19,5 Brix
Pinot Blanc - 23 Brix.
W Pinot Blanc zmierzyłem dodatkowo kwasy, ponieważ planuję jego zboior w okolciach weekendu. Pomiar dal wynik w ierwszej próbie 9g/l, a w drugiej 9,5 g/l. Nie zatem ma na co dłużej czekać. Zbieramy i tłoczymy.
Offline
Silvaner 25!!!
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Rekord ! Wiem. W pierwszym pomiarze było 22 Brix.
Offline
U mnie koło domu też koty robią porządek ale na winnicy kotów nie ma stąd te kruki.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
W piątek, przed załamaniem pogody, zebrałem ok. 18 kg Pinot Blanc. Po odszypułkowaniu i odrzuceniu wadliwych owoców zostało mi ca. 12 kg jagód. Wytłoczyłem z tego ok. 8 l moszczu. Moszcz zasiarkowany i zaprawiony drożdżami "Bayanus" jest już w 10 l balonie.
Pomiary moszczu dały wynik 19 Brix oraz 7,5 g/l kwasów ( pH nie mierzyłem). Cieszy mnie i to.
Offline
8l To niezły wynik.
Michał dlaczego nie robiłeś sedymentacji? I dlaczego dałeś bayanusy? To nie są drożdże do win wytrawnych. Bayanusy daje się do mózgotrzepów albo do miodów. Trudno je ubić. Mogą ci wznawiać nawet w butelkach. 19 brix daje ok 10,8%, kwasowość dobra.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Zapewne nastaw dosłodzi.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Zbyszek Michał robi wino gronowe, wytrawne nie winogronowe.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Skoro tak, to mógł dać inne drożdże ale na bayanusach tez takie będzie.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
No właśnie. Ale aromaty już nie te będą i każde ocieplenie będzie ryzykiem, że ruszą.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Co do aromatów bayanusy są moim zdaniem ok. Wina z winogron na nich nie robiłem.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
No moim zdaniem jednak bayanusy nie powinno się dawać do lekkich gronowych nawet jak robimy wytrawne na maxa, jest tyle drożdży aktywnych dedykowanych, a LUBERA ma na swej stronie nawet poradnik odnośnie drożdży. Moim zdaniem warto poczytać.
Offline
Panowie, dziękuję za tę dyskusję, ponieważ jest ona dla mnie niezwykle ważna. Czytałem fora i poradniki, jednak skusiłem się na drożdże "Bayanusy" z tego względu, że są dla win białych i ruszają w trudnych warunkach fermentacji, co mnie przekonało. Nie jest to jednak tragedia, ponieważ we wrześniu będę zbierał Rieslinga i wtedy nastaw z tej odmiany poprawię o wskazówki, które czytam. Nastaw zaczyna się pienić i to dla mnie początek, nowej winiarskiej przygody.
Offline
Tu jest ten poradnik dotyczący drożdży:
http://www.janlubera.pl/strona,15.html
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Panowie, dziękuję za tę dyskusję, ponieważ jest ona dla mnie niezwykle ważna. Czytałem fora i poradniki, jednak skusiłem się na drożdże "Bayanusy" z tego względu, że są dla win białych i ruszają w trudnych warunkach fermentacji, co mnie przekonało. Nie jest to jednak tragedia, ponieważ we wrześniu będę zbierał Rieslinga i wtedy nastaw z tej odmiany poprawię o wskazówki, które czytam. Nastaw zaczyna się pienić i to dla mnie początek, nowej winiarskiej przygody.
Ciekawi mnie Twoja opinia jak już zrobisz oba nastawy. San jestem zwolennikiem bayanusów.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
[ Wygenerowano w 0.042 sekund, wykonano 9 zapytań - Pamięć użyta: 1.23 MB (Maksimum: 1.46 MB) ]