www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#176 2018-08-14 11:17:02

Dolnoślonzok
Moderator
Skąd: Oldrzyszowice, pow. Brzeg
Dołączył: 2017-12-02
Liczba postów: 462
Windows 8Chrome 68.0.3440.106

Odp: Winnica Viadrus.

Krzysztofie, Krzysztofie, już wspominałem, że mam trzy krzewy. [dblpt]) Jeden, najstarszy został wiosną przesadzony z Kościerzyc. dwa pozostałe to tegoroczne sadzonki. Owocuje tylko ten przesadzony krzew. Ma łącznie sześć gron. Pięć zostało skonsumowanych w podróży, szóste zostało, by podbijać parametry [sred]). Sparwdzimy wkrótce, ile podciągnęło cukru w gronie i zmierzymy kwasy.

Offline

#177 2018-08-14 11:53:32

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 61.0

Odp: Winnica Viadrus.

Ok czekam na informacje. Jakie wrażenia po konsumpcji?


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#178 2018-08-15 04:27:44

Dolnoślonzok
Moderator
Skąd: Oldrzyszowice, pow. Brzeg
Dołączył: 2017-12-02
Liczba postów: 462
Windows 8Chrome 68.0.3440.106

Odp: Winnica Viadrus.

Krzysztofie, myślę, że wiecej jak obecne 23,5 - 24 Brix to chyba nie osiągnie, ale sprawdzę. Oberlin1 to odmiana dająca podłużne grona o małych jagodach. Dojrzały jest bardzo słodki, pestki aromatyczne, a sok jest mocno barwiący. Ogólnie uważam, że jest to alternatywa na wino w każdym roku.
Od wczoraj podjadamy ulubioną odmianę mojej żony, czyli Gewurztraminer. Jego aromatycznych owoców nic nie zastąpi.

Offline

#179 2018-08-15 07:45:37

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 61.0

Odp: Winnica Viadrus.

Ja  Gewurztraminera nie mam ale moja żona podjada Siegerrebe. Aromat podobny.


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#180 2018-08-16 04:59:31

Dolnoślonzok
Moderator
Skąd: Oldrzyszowice, pow. Brzeg
Dołączył: 2017-12-02
Liczba postów: 462
Windows 8Chrome 68.0.3440.106

Odp: Winnica Viadrus.

Siegerebe ma zdaje się jako rodzica Gewurza, zatem jest jego krewniakiem.

Offline

#181 2018-08-20 06:03:24

Dolnoślonzok
Moderator
Skąd: Oldrzyszowice, pow. Brzeg
Dołączył: 2017-12-02
Liczba postów: 462
Windows 8Chrome 68.0.3440.106

Odp: Winnica Viadrus.

Wczoraj zdecydowałem, że po Pinot Blanc drugi nastaw będzie z Rieslinga. Cukier ma już na poziomie nieco ponad 17 Brix. Z kolei Merlot i Cabernet Sauvignon mają równe 17 Brix.

Offline

#182 2018-08-20 08:40:29

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 61.0

Odp: Winnica Viadrus.

Dolnoślonzok napisał/a:

Niemieckie prognozy zapowiadają upały nawet do połowy października.

Michał nie byłbym tego taki pewny. U nas od soboty prognozują jesień. Temperatury max 20-22 stopnie z chłodnymi nocami.


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#183 2018-08-21 05:19:00

Dolnoślonzok
Moderator
Skąd: Oldrzyszowice, pow. Brzeg
Dołączył: 2017-12-02
Liczba postów: 462
Windows 8Chrome 68.0.3440.106

Odp: Winnica Viadrus.

Tak, Krzysztofie. Ten chłód będzie również w NIemczech, przynajmniej w sąsiedniej Saksonii. U nas Sobota i niedziela mają być z z ok. 20 st. C i deszczowe, jednak te niemieckie prognozy zapowiadają na dalszy czas te upały.

Offline

#184 2018-08-22 05:49:37

Dolnoślonzok
Moderator
Skąd: Oldrzyszowice, pow. Brzeg
Dołączył: 2017-12-02
Liczba postów: 462
Windows 8Chrome 68.0.3440.106

Odp: Winnica Viadrus.

Dzisiaj wieczorem wykonam kolejne pomiary i najpóźniej jutro rozłożę siatkę na Rieslingach, bo szpaki bacznie im się przypatrują. Armady szpaków obsadzają okolicznie linie wysokiego napięcia i co dzień przelatują nad moim ogrodem.

Offline

#185 2018-08-22 06:43:39

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 61.0

Odp: Winnica Viadrus.

Ja wystawiłem plastikowe kruki. Przeszły już pozytywny test na borówkach.


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#186 2018-08-23 05:30:02

Dolnoślonzok
Moderator
Skąd: Oldrzyszowice, pow. Brzeg
Dołączył: 2017-12-02
Liczba postów: 462
Windows 8Chrome 68.0.3440.106

Odp: Winnica Viadrus.

No, a umnie, sprawdzają się w tym roku koty. Dorosłe chodzą po okolicznych polach i zaroślach, a roczne młodziaki buszuja wśród winorosli, co widać skutecznie odstrasza szpaki.
Wczorajsze pomiary.

Odmiany ciemne:
Portugieser Bleu - 18 Brix,
Saint Laurent - 19 Brix,
Pinot Noir - 19,8 Brix,
Pinot Meunier - 20,8 Brix,
Pinot Gris - 22 Brix.
Tauberschwarz - 21 Brix,
Merlot-  19 Brix,
Cabernet Sauvignon - 20 Brix.

Odmiany jasne :
Traminer - 20 Brix,
Gewurztraminer - 22 Brix,
Chardonnay - 21,5 Brix,
Chasselas ( lokalny klon ) - 19 Brix,
Silvaner - 25 Brix,
Veltliner - 23 Brix,
Elbling - 21 Brix,
Riesling 2014 - 19,5 Brix
Pinot Blanc - 23 Brix.
W Pinot Blanc zmierzyłem dodatkowo kwasy, ponieważ planuję jego zboior w okolciach weekendu. Pomiar dal wynik w ierwszej próbie 9g/l, a w drugiej 9,5 g/l. Nie zatem ma na co dłużej czekać. Zbieramy i tłoczymy.

Offline

#187 2018-08-23 05:33:01

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 61.0

Odp: Winnica Viadrus.

Silvaner 25!!!


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#188 2018-08-23 06:44:02

Dolnoślonzok
Moderator
Skąd: Oldrzyszowice, pow. Brzeg
Dołączył: 2017-12-02
Liczba postów: 462
Windows 8Chrome 68.0.3440.106

Odp: Winnica Viadrus.

Rekord ! Wiem. W pierwszym pomiarze było 22 Brix.

Offline

#189 2018-08-23 07:20:31

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 61.0

Odp: Winnica Viadrus.

U mnie koło domu też koty robią porządek ale na winnicy kotów nie ma stąd te kruki.


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#190 2018-08-26 06:48:17

Dolnoślonzok
Moderator
Skąd: Oldrzyszowice, pow. Brzeg
Dołączył: 2017-12-02
Liczba postów: 462
Windows 8Chrome 68.0.3440.106

Odp: Winnica Viadrus.

W piątek, przed załamaniem pogody, zebrałem ok. 18 kg Pinot Blanc. Po odszypułkowaniu i odrzuceniu wadliwych owoców zostało mi ca. 12 kg jagód. Wytłoczyłem z tego ok. 8 l moszczu. Moszcz zasiarkowany i zaprawiony drożdżami "Bayanus" jest już w 10 l balonie.
Pomiary moszczu dały wynik 19 Brix oraz 7,5 g/l kwasów ( pH nie mierzyłem). Cieszy mnie i to. [dblpt])

Offline

#191 2018-08-26 07:02:32

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 61.0

Odp: Winnica Viadrus.

8l To niezły wynik.
Michał dlaczego nie robiłeś sedymentacji? I dlaczego dałeś bayanusy? To nie są drożdże do  win wytrawnych. Bayanusy daje się do mózgotrzepów albo do miodów. Trudno je ubić. Mogą ci wznawiać nawet w butelkach. 19 brix daje ok 10,8%, kwasowość dobra.


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#192 2018-08-26 10:32:58

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 68.0.3440.106

Odp: Winnica Viadrus.

Zapewne nastaw dosłodzi.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#193 2018-08-26 10:43:02

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 61.0

Odp: Winnica Viadrus.

Zbyszek Michał robi wino gronowe, wytrawne nie winogronowe.


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#194 2018-08-26 11:08:52

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 68.0.3440.106

Odp: Winnica Viadrus.

Skoro tak, to mógł dać inne drożdże ale na bayanusach tez takie będzie.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#195 2018-08-26 13:20:20

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 61.0

Odp: Winnica Viadrus.

No właśnie. Ale aromaty już nie te będą i każde ocieplenie będzie ryzykiem, że ruszą.


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#196 2018-08-26 15:35:33

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 68.0.3440.106

Odp: Winnica Viadrus.

Co do aromatów bayanusy są moim zdaniem ok. Wina z winogron na nich nie robiłem.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#197 2018-08-26 20:12:12

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
AndroidChrome 57.0.2987.108

Odp: Winnica Viadrus.

No moim zdaniem jednak bayanusy nie powinno się dawać do lekkich gronowych nawet jak robimy wytrawne na maxa, jest tyle drożdży aktywnych dedykowanych, a LUBERA ma na swej stronie nawet poradnik odnośnie drożdży. Moim zdaniem warto poczytać.

Offline

#198 2018-08-27 05:30:14

Dolnoślonzok
Moderator
Skąd: Oldrzyszowice, pow. Brzeg
Dołączył: 2017-12-02
Liczba postów: 462
Windows 8Chrome 68.0.3440.106

Odp: Winnica Viadrus.

Panowie, dziękuję za tę dyskusję, ponieważ jest ona dla mnie niezwykle ważna. Czytałem fora i poradniki, jednak skusiłem się  na drożdże "Bayanusy" z tego względu, że są dla win białych i ruszają w trudnych warunkach fermentacji, co mnie przekonało. Nie jest to jednak tragedia, ponieważ we wrześniu będę zbierał Rieslinga i wtedy nastaw z tej odmiany poprawię o wskazówki, które czytam. Nastaw zaczyna się pienić i to dla mnie początek, nowej winiarskiej przygody. [dblpt])

Offline

#199 2018-08-27 07:28:00

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 61.0

Odp: Winnica Viadrus.

Tu jest ten poradnik dotyczący drożdży:
http://www.janlubera.pl/strona,15.html


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#200 2018-08-27 07:39:14

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 61.0

Odp: Winnica Viadrus.

Dolnoślonzok napisał/a:

Panowie, dziękuję za tę dyskusję, ponieważ jest ona dla mnie niezwykle ważna. Czytałem fora i poradniki, jednak skusiłem się  na drożdże "Bayanusy" z tego względu, że są dla win białych i ruszają w trudnych warunkach fermentacji, co mnie przekonało. Nie jest to jednak tragedia, ponieważ we wrześniu będę zbierał Rieslinga i wtedy nastaw z tej odmiany poprawię o wskazówki, które czytam. Nastaw zaczyna się pienić i to dla mnie początek, nowej winiarskiej przygody. [dblpt])

Ciekawi mnie Twoja opinia jak już zrobisz oba nastawy. San jestem zwolennikiem bayanusów.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
instictmta - informatykaahe2020 - cod-mobile - zapytajka - thelandofdreams

[ Wygenerowano w 0.042 sekund, wykonano 9 zapytań - Pamięć użyta: 1.23 MB (Maksimum: 1.46 MB) ]