Nie jesteś zalogowany na forum.
Ja oczywiście używam bayanusy, ale jednak staram się dobierać drożdże do zakładanego procentu, bo z kolei staram się nie używać piro do zatrzymywania fermentacji, a nie wszystkie wina smakują jako wytrawne.
Oczywiście do miodów używam bayanusy i stwarzam im jak najlepsze warunki pracy .
Offline
San jestem zwolennikiem bayanusów.
A próbowałeś inne?
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Zibi napisał/a:San jestem zwolennikiem bayanusów.
A próbowałeś inne?
Oczywiście, wiele lat robiłem wina na Zamoyskich, coś na Browinie..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Krzyztofie, dziękuję, już czytam.
Zibi, sam jestem ciekaw porównania obydwóch nastawów. Relację zdam z pewnością.
Offline
Ja raczej jestem pewny że będzie bardzo dobrze.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Zbyszek gronowe żądzą się własnymi prawami. Nigdy nie można powiedzieć na pewno.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Dlatego napisałem raczej. Każdy nastaw jest inny.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Dzisiaj środa, zatem czas na kolejne pomiary. Tym razem badałem cukier tylko w Rieslingach 2014. W najsłodszych jagodach z wybarwionych gron cukier wzrósł już do 21 - 21,5 Brix. Pestki w poddanych pomiarowi owocach są prawie całkowicie wybarwione i chrupkie. Jagody wewnątrz gron potrzebują jeszcze czasu, zatem poczekamy ze zbiorem.
Offline
Riesling 2014 - 22,5 Brix, 8,5 g/l - 9 g/l
Przetrzymam jeszcze grona na krzewach.
Wiadomość dodana po 13 h 16 s:
Czas na podanie kolejnych pomiarów ( z racji tego, że nie zdołam wykonać ich w środę, przeprowadziłem je wczoraj ).
Saint Laurent - 19 Brix ( słodki, a pestki już prawie w całości wybarwione i chupkie )
Portugieser Bleu - 19,2 Brix ( słodki, wybarwione w całosci i chrupkie )
Merlot - 20,2 Brix ( słodki, pestki wybarwione i chrupkie )
Cabernet Sauvignon - 20,8 Brix ( słodki z lekkim kwasem, pestki kończą wybarwianie )
Pinot Noir - 21,2 - 23 Brix ( słodki, pestki kończą wybarwianie i są chrupkie z lekką goryczką )
Pinot Meunier - 21,2 - 22,8 Brix ( ( słodki, pestki kończą wybarwianie i są chrupkie z lekką goryczką )
Tauberschwarz - 20,2 - 24 Brix ( bardzo słodki, pestki wybarwione lub kończą wybarwianie, chrupkie )
Pinot Gris - 22,5 - 23,5 Brix ( bardzo słodki, pestki kończą wybarwianie sie, chrupkie )
Traminer - 20 Brix ( dopełnia dojrzewanie gron )
Gewurztraminer - 22,8 brix - 24,2 Brix ( słodki, pestki wybarwione i chrupkie )
Silvaner - 23,2 Brix ( dopełnia dojrzewanie w gronach, bardzo słodki, pestki chrupkie i wybarwione )
Veltliner - 23,5 Brix ( bardzo słodki, pestki chrupkie i wybarwione )
Riesling 2010 - 18, 4 Brix ( przesadzany w grudniu zawiazał słabe, pojedyncze grona )
Rielsing 2012 - 20,5 Brix
Riesling 2014 - 22,5 Brix 8,5-9 g/l
Elbling - 22,5 - 23,5 Brix ( słodki, pestki chrupkie i całkowicie wybarwione )
Chardonnay - 23,5- 25,5 Brix ( słodki, pestki chrupkie i wybarwione )
Pinot Blanc 2013 - 24 Brix ( bardzo słodki, pestki wybarwione i chrupkie )
Offline
Które odmiany masz w takiej ilości żeby zrobić jakiś nastaw?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Michał parametry do zbioru. Nie przetrzymuj za długo żeby kwasy nadmiernie nie spadły.
Dla białych minimum 7,5-8 dla czerwonych 6,5.-7,5
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Zibi, no to tylko Pinot Blanc i Riesling. Resztę krzewów prowadzę jako uprawa fistoryczna po trzy sztuki. Mam 15 szt. Chasselas, zatem za rok, dwa będę mógł zrobić z nich nastaw. Kusi mnie, aby kiedyś dosadzić Elblinga i Silvanera.
Krzysztofie, zbiorę koło wekendu. Będę miał czas na spokojnie. Nie wykluczam, ze w przypadku zmiany prognozy pogody zbiorę w czwartek wieczorem, a przerobię w piątek rano. W sobotę wybieram się z żoną na Winobranie do Środy Śląskiej. Parę lat tam nie byłem.
Offline
Kilka dzisiejszych pomiarów:
Tauberschwarz - 20-24 Brix, czyli bez zmian.
Pinot Noir - 23 Brix tzn. rownież bez zmian, tzn. dopełnia cukier w gronach.
Pinot Meunier - 23-24 Brix ( ładny wzrost cukru )
Portugieser Bleu - 23,5 Brix ( podobnie cieszacy wzrost ). Portugieser Bleu zostanie dosadzony w przyszłym roku jako deserówka przy drewnianym płocie. Jest niebywale słodki, grona są prawie bez pestek, a miąższ zbity. Zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie ta odmiana.
Grona powyższych odmian zostały dziś ścięte. W nastepnych dniach czas na kolejne odmiany. Pogoda słoneczna z temperaturą ca. +30 st. C.
Offline
Michał w poniedziałek i wtorek ma padać. Trzeba zerwać przed deszczem.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Krzysztofie, zapewne do soboty zerwę wszystko, bo osy i szerszenie niszczą to, co jeszcze wisi. No, a ponadto IMGW zapowiada na poniedziałek dla Opola i Wrocławia jedynie 13 st. C i cały dzień z deszczem. Dla krzewów jest to już prawie połowa października, zaczęły sie choroby. Jutro rano zrobię oprysk węglanem.
Offline
U mnie osy i inne owady najbardziej jedzą Izę, a ona dojrzewa bardzo nierówno.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Michał węglanem opryskaj dopiero po zbiorze bo pogorszysz smak wina.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Krzysztofie, na wino już wszystko zebrane. Pare litrów Rieslinga bulgocze od piątku.
Dzisiaj zerwałem ostanich osiem gron Elblinga. Waga gron od 180 do 300 g. Jagody piękne, duże. Cukier oszałamiający na poziomie 21,5 -22,5 Brix. Najsłodsze miały nawet 24,5 Brix. W przyszłym sezonie z racji sentymentu do Saksonii ( jak i rodzinnych, gdyż część mojej rodziny z zachodniej Wielkopolski mieszka od dziesiątek lat w Saksonii ) tworzę małą uprawę w sile 15 Elblingów, co da łączną ilość 18 sztuk.
Druga z badanych dziś odmian to Chardonnay. Zerwałem 6 gron, które zostawiłem do sprawdzenia parametrów. I tu niemała niespodzianka. Cukry średnio na pzoiomie 22-24,5-25 Brix. W paru gronach jagody miały anwet 27,4 Brix. A do tego pierwszy raz wyczuwam wspaniały smak Chardonnay. No i tu powiększam uprawę o 15 krzewów, co da ilość 18 sztuk, ponieważ od roku mam zamysł utworzenia uprawy na wzór szampański.
Jutro pomiar cukru w Pinot Gris, Gewurztraminerze, Traminerze oraz w Silvanerach i Veltlinerach.
Offline
Zdecydowałem nieco inaczej. Wyniki z dzisiejszego poranka.
Cabernet Sauvignon - średnio od 21,5- 22 - 23 Brix. W najsłodszych jagodach 24 Brix. Owoce słodkie, bardzo miłe w smaku. Pestki wybarwione i chrupkie, skórka bez śladu cierpkości.
Merlot - 21,5 Brix. W najbardziej słodkich jagodach 23,5 Brix. Owoce słodkie, przyjemne w smaku. Pestki wybarwione, chrupkie i bez goryczki, a skórka miękka i bez cierpkiego posmaku.
Krzewy pobiły zatem rekord z poprzednich lat:
18 września 2015 r. : 19 Brix
15 września 2016 r. : 22 Brix
Offline
Co zdecydowałeś nieco inaczej?
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Wykonał pomiary innych winogron niż planował .
Offline
Krzysztofie, kuba już wyjaśnił. . Zmieniłem postanowienie co do odmian poddanych wczoraj badaniom. Dzisiaj zrywam resztę, bo i straty po osach, i choroby są jednak w gronach, to ścanam co zdrowe. W nocy nieco popadało i była wichura, a w Radiu Wrocław zapowiadają na popołudnie kolejne pomiary, co determinuje mnie w postanowieniu zebrania większosci odmian. Większości, bo Merlot i Cabernet Sauvignon zostawię jeszcze. Grona są zdrowe, zatem chcę sprawdzić je w tym sezonie na odporność wobec chorób i parametry.
Wiadomość dodana po 11 h 52 min 40 s:
Po wczorajszym wieczorno-nocnym porywistym wietrze przyszedł nad ranem zapowiadany deszcz. Jako że dzień był już słoneczny, choć chmur nie brakowało, a prognozy mówią o kolejnych opadach, zerwałem dzisiaj wszystkie grona odmian, których parametry podaję niżej:
Pinot Gris - 23,5 - 25 Brix
Traminer - 22 Brix
Gewurztraminer - 23 - 25,6 Brix
Silvaner - 23 - 25 Brix
Veltliner - 23,5 -24,5 Brix
Na krzewach zostały jeszcze grona Merlot 2010 i 2013, Cabernet Sauvignon 2013 oraz Riesling 2010.
Offline
Pomiary z wczoraj, 1 października.
Chasselas Napoleon - 18,5 Brix,
Riesling 2013 - 22-22,8 Brix ( grona zacienione, krzewy nie są przeciążone - ca. 0,8 kg ).
Merlot 2013 - 22,2 Brix ( jagody z zacienionych gron, krzewy nie są obciążone ),
Cabernet Sauvignon 2013 - 22-24 Brix ( w jagodach z zacienionych gron ), 25-26 Brix w owocach z gron nasłonecznionych. Krzewy nie są przeciążone.
Riesling w butli ładnie pracuje, czuć owocowy aromat. Pinot Blanc wkrótce będzie drugi raz zlewany znad osadu.
Offline
Michał teraz w Twoich rękach abyś miał niezasmiecony wątek autorski na wino.org.
Wpis zrobiłem aby były tam Twoje informacje i do nich komentarze, a nie informacje z Twoją winnica nie mające nic wspólnego, o jakiś zlotach itd itp, jeśli się niepotrzebnie wtrąciłem to przepraszam, więcej tego nie zrobię.
Offline
W porządku. Koledzy zapraszają mnie na mały zlot.
Offline
[ Wygenerowano w 0.060 sekund, wykonano 11 zapytań - Pamięć użyta: 1.25 MB (Maksimum: 1.49 MB) ]