www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2017-12-02 07:44:57

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 8.1Chrome 62.0.3202.94

Konfitury itp..

Konfitura z pigwy lub pigwowca

https://www.youtube.com/watch?v=ntziVCUzeJU

Może i smaczna ale długotrwałe gotowanie skutecznie zabija witaminy.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#2 2017-12-02 11:02:36

Roch
Pszczelarz-Miodosytnik
Dołączył: 2017-10-26
Liczba postów: 806
Windows 7Opera 49.0.2725.47

Odp: Konfitury itp..

Nie wiem po co tyle wody dodał, chyba tylko żeby ta breja mu powstała. Ja w ogóle nie daje wody, a jeśli to tylko minimum żeby do gara nie przywarło. Max pasteryzacji to u mnie 20 minut, ale to też niezwykłe rzadko. Ogólnie 10 min.
Konfitura z pigwy to skarb narodowy Portugalczyków, prosty przepis i zero pasteryzacji.

Offline

#3 2017-12-02 14:23:03

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 8.1Chrome 62.0.3202.94

Odp: Konfitury itp..

Tak, dał dużo wady a potem i tak ją musi odparować i przez to mocno wydłuża proces gotowania.

Może jakby owoce zblendować i zapasteryzować też byłyby niezłe a witamin coś by zostało? Tak myśl mi zaświtała, ale na robieniu konfitur się zupełnie nie znam.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
krakers - chiny - bettingpolonia - malpyreaktywacja - therivals