www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2017-12-03 13:29:37

Smok
Moderator
Skąd: Kraków
Dołączył: 2017-11-26
Liczba postów: 1,303
Windows 7Firefox 57.0

Wprowadzenie

Jakie leśne skarby mogą nam pomóc w naszej winiarskiej praktyce...?

Zapraszamy! [dblpt])


Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.

Offline

#2 2017-12-03 13:36:10

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 57.0

Odp: Wprowadzenie

Znając eksperymenty na naszym ulubionym forum [dblpt]D
To pewnie by i z grzybów zrobili. [dblpt]P


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#3 2017-12-03 13:50:30

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
Windows 8.1Chrome 62.0.3202.94

Odp: Wprowadzenie

Tarnina dawania oprócz smaku i koloru, przyspiesza klarowanie wina. Podobnie działa aronia.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#4 2017-12-04 21:45:10

ToMa
User
Skąd: Orawa
Dołączył: 2017-11-10
Liczba postów: 336
AndroidChrome 56.0.2924.87

Odp: Wprowadzenie

Jeżyny, jagody, maliny, żurawina


Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!

Offline

#5 2017-12-04 22:10:42

Tlaloc
Świeżak
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 11
Windows 7Firefox 57.0

Odp: Wprowadzenie

Dereń, czeremcha, czarny bez, pędy sosny.

Offline

#6 2017-12-05 03:38:57

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
Windows 8.1Chrome 62.0.3202.94

Odp: Wprowadzenie

Tlaloc napisał/a:

Dereń, czeremcha, czarny bez, pędy sosny.


Dodajesz pędy sosny do wina? Ciekawe.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#7 2017-12-05 09:56:04

ewa zielona
Moderator
Dołączył: 2017-12-02
Liczba postów: 252
Windows 7Chrome 62.0.3202.94

Odp: Wprowadzenie

Borówki:czernica czyli czarna jagoda, czerwone brusznice, bagienne czyli łochynie, żurawiny, jeżyny, maliny leśne o wyjątkowym aromacie...

Offline

#8 2017-12-05 12:51:52

Tlaloc
Świeżak
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 11
Windows 7Firefox 57.0

Odp: Wprowadzenie

Nie, nie, pędy na nalewkę.

Offline

#9 2017-12-05 14:14:32

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 57.0

Odp: Wprowadzenie

Pędy sosny to używam na syrop na na gardło.


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#10 2017-12-05 15:25:57

ToMa
User
Skąd: Orawa
Dołączył: 2017-11-10
Liczba postów: 336
Windows 7Firefox 57.0

Odp: Wprowadzenie

vanKlomp to proponuję ci takie pędny jak już zlejesz syrop zalać wódką i potrzymać z miesiąc. Następnie zlej jak syrop i skosztuj.


Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!

Offline

#11 2017-12-05 16:28:48

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
Windows 8.1Chrome 62.0.3202.94

Odp: Wprowadzenie

ToMa1980 napisał/a:

vanKlomp to proponuję ci takie pędny jak już zlejesz syrop zalać wódką i potrzymać z miesiąc. Następnie zlej jak syrop i skosztuj.

Skosztować pędy czy syrop?


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#12 2017-12-05 16:49:57

ToMa
User
Skąd: Orawa
Dołączył: 2017-11-10
Liczba postów: 336
Windows 7Firefox 57.0

Odp: Wprowadzenie

Zbyszku oczywiście, że nalewkę (syrop wysokoprocentowy). Chociaż nie próbowałem pędów może nadają się na przegryzkę  [sred])


Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!

Offline

#13 2017-12-05 17:32:47

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
Windows 8.1Chrome 62.0.3202.94

Odp: Wprowadzenie

Pędy świerka też tak można? Nie wie ktoś?


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#14 2017-12-05 17:36:36

ToMa
User
Skąd: Orawa
Dołączył: 2017-11-10
Liczba postów: 336
Windows 7Firefox 57.0

Odp: Wprowadzenie

Zbyszku jeść czy robić z nich syrop? Bo jeśli chodzi Ci o syrop to oczywiście robi się również syrop z młodych pędów świerka. A jeśli chodzi ci o jedzenie pędów to też nie próbowałem czy są jadalne  [dblpt]D


Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!

Offline

#15 2017-12-05 17:45:09

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
Windows 8.1Chrome 62.0.3202.94

Odp: Wprowadzenie

Chodziło mi o syrop..Dzięki..


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#16 2017-12-05 18:06:13

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Wprowadzenie

No mam syropek, świetny i robię co roku, tak samo z mniszka i kwiatów CzB, wszystkie są dobre dla zdrowotności zimową porą [dblpt]).

Offline

#17 2018-06-20 05:12:01

ewa zielona
Moderator
Dołączył: 2017-12-02
Liczba postów: 252
Windows 7Chrome 67.0.3396.87

Odp: Wprowadzenie

Zrobiłam rozpoznanie w miejscach tarninowych, prawdę powiedziawszy bez większego przekonania, bo w ostatnich latach tarnina prawie nie owocowała.
A tu miłe zaskoczenie - są owoce i to całkiem sporo [dblpt])

Offline

#18 2018-06-20 11:44:16

Smok
Moderator
Skąd: Kraków
Dołączył: 2017-11-26
Liczba postów: 1,303
Windows 7Firefox 60.0

Odp: Wprowadzenie

Ano, to trza bydzie się udać z jakim wiaderkiem...   [dblpt])


Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.

Offline

#19 2018-06-20 20:18:00

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Wprowadzenie

Smoku, ale chyba kapkę za wcześnie, toć jeszcze nie dojrzała, ale mnie zainspirowaliście muszę się przejechać do mojego źródełka tarniny.

Offline

#20 2018-07-15 08:32:40

Roch
Pszczelarz-Miodosytnik
Dołączył: 2017-10-26
Liczba postów: 806
Windows 7Firefox 61.0

Odp: Wprowadzenie

Chciałem się dopytać czy to jest czeremcha i jeśli tak to kiedy się zbiera:
9as92ltn.jpg

Offline

#21 2018-07-15 08:44:41

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
WindowsChrome 67.0.3396.99

Odp: Wprowadzenie

Moim zdaniem to czeremcha amerykańska, dojrzała jest czarna. Ja jej nie zbieram.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#22 2018-07-15 18:33:24

ewa zielona
Moderator
Dołączył: 2017-12-02
Liczba postów: 252
Windows 7Chrome 67.0.3396.99

Odp: Wprowadzenie

To na pewno czeremcha, zbiera się czarną i smaczną

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] claudebot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
wirtualnapolityka - shitware - speedwayligasad - switezianka - dynamo-rpg