
Nie jesteś zalogowany na forum.



Jakie leśne skarby mogą nam pomóc w naszej winiarskiej praktyce...?
Zapraszamy! ![[dblpt])](http://www.domowawinnica.4ra.pl/upload/4ra_pl/domowawinnica/smilies/[dblpt]).png)
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
Offline



Znając eksperymenty na naszym ulubionym forum ![[dblpt]D](http://www.domowawinnica.4ra.pl/upload/4ra_pl/domowawinnica/smilies/[dblpt]D.png) 
 
To pewnie by i z grzybów zrobili. ![[dblpt]P](http://www.domowawinnica.4ra.pl/upload/4ra_pl/domowawinnica/smilies/[dblpt]P.gif)
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline



Tarnina dawania oprócz smaku i koloru, przyspiesza klarowanie wina. Podobnie działa aronia.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Jeżyny, jagody, maliny, żurawina
Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!
Offline


Dereń, czeremcha, czarny bez, pędy sosny.
Offline



Dereń, czeremcha, czarny bez, pędy sosny.
Dodajesz pędy sosny do wina? Ciekawe.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Borówki:czernica czyli czarna jagoda, czerwone brusznice, bagienne czyli łochynie, żurawiny, jeżyny, maliny leśne o wyjątkowym aromacie...
Offline


Nie, nie, pędy na nalewkę.
Offline



Pędy sosny to używam na syrop na na gardło.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline


vanKlomp to proponuję ci takie pędny jak już zlejesz syrop zalać wódką i potrzymać z miesiąc. Następnie zlej jak syrop i skosztuj.
Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!
Offline



vanKlomp to proponuję ci takie pędny jak już zlejesz syrop zalać wódką i potrzymać z miesiąc. Następnie zlej jak syrop i skosztuj.
Skosztować pędy czy syrop?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Zbyszku oczywiście, że nalewkę (syrop wysokoprocentowy). Chociaż nie próbowałem pędów może nadają się na przegryzkę  ![[sred])](http://www.domowawinnica.4ra.pl/upload/4ra_pl/domowawinnica/smilies/[sred]).png)
Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!
Offline



Pędy świerka też tak można? Nie wie ktoś?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Zbyszku jeść czy robić z nich syrop? Bo jeśli chodzi Ci o syrop to oczywiście robi się również syrop z młodych pędów świerka. A jeśli chodzi ci o jedzenie pędów to też nie próbowałem czy są jadalne  ![[dblpt]D](http://www.domowawinnica.4ra.pl/upload/4ra_pl/domowawinnica/smilies/[dblpt]D.png)
Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!
Offline



Chodziło mi o syrop..Dzięki..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline



No mam syropek, świetny i robię co roku, tak samo z mniszka i kwiatów CzB, wszystkie są dobre dla zdrowotności zimową porą ![[dblpt])](http://www.domowawinnica.4ra.pl/upload/4ra_pl/domowawinnica/smilies/[dblpt]).png) .
.
Offline


Zrobiłam rozpoznanie w miejscach tarninowych, prawdę powiedziawszy bez większego przekonania, bo w ostatnich latach tarnina prawie nie owocowała.
A tu miłe zaskoczenie - są owoce i to całkiem sporo ![[dblpt])](http://www.domowawinnica.4ra.pl/upload/4ra_pl/domowawinnica/smilies/[dblpt]).png)
Offline



Ano, to trza bydzie się udać z jakim wiaderkiem...   ![[dblpt])](http://www.domowawinnica.4ra.pl/upload/4ra_pl/domowawinnica/smilies/[dblpt]).png)
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
Offline



Smoku, ale chyba kapkę za wcześnie, toć jeszcze nie dojrzała, ale mnie zainspirowaliście muszę się przejechać do mojego źródełka tarniny.
Offline


Chciałem się dopytać czy to jest czeremcha i jeśli tak to kiedy się zbiera:
Offline



Moim zdaniem to czeremcha amerykańska, dojrzała jest czarna. Ja jej nie zbieram.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


To na pewno czeremcha, zbiera się czarną i smaczną
Offline