Nie jesteś zalogowany na forum.
Jakie leśne skarby mogą nam pomóc w naszej winiarskiej praktyce...?
Zapraszamy!
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
Offline
Znając eksperymenty na naszym ulubionym forum
To pewnie by i z grzybów zrobili.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Tarnina dawania oprócz smaku i koloru, przyspiesza klarowanie wina. Podobnie działa aronia.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Jeżyny, jagody, maliny, żurawina
Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!
Offline
Dereń, czeremcha, czarny bez, pędy sosny.
Offline
Dereń, czeremcha, czarny bez, pędy sosny.
Dodajesz pędy sosny do wina? Ciekawe.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Borówki:czernica czyli czarna jagoda, czerwone brusznice, bagienne czyli łochynie, żurawiny, jeżyny, maliny leśne o wyjątkowym aromacie...
Offline
Nie, nie, pędy na nalewkę.
Offline
Pędy sosny to używam na syrop na na gardło.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
vanKlomp to proponuję ci takie pędny jak już zlejesz syrop zalać wódką i potrzymać z miesiąc. Następnie zlej jak syrop i skosztuj.
Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!
Offline
vanKlomp to proponuję ci takie pędny jak już zlejesz syrop zalać wódką i potrzymać z miesiąc. Następnie zlej jak syrop i skosztuj.
Skosztować pędy czy syrop?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Zbyszku oczywiście, że nalewkę (syrop wysokoprocentowy). Chociaż nie próbowałem pędów może nadają się na przegryzkę
Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!
Offline
Pędy świerka też tak można? Nie wie ktoś?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Zbyszku jeść czy robić z nich syrop? Bo jeśli chodzi Ci o syrop to oczywiście robi się również syrop z młodych pędów świerka. A jeśli chodzi ci o jedzenie pędów to też nie próbowałem czy są jadalne
Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!
Offline
Chodziło mi o syrop..Dzięki..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
No mam syropek, świetny i robię co roku, tak samo z mniszka i kwiatów CzB, wszystkie są dobre dla zdrowotności zimową porą .
Offline
Zrobiłam rozpoznanie w miejscach tarninowych, prawdę powiedziawszy bez większego przekonania, bo w ostatnich latach tarnina prawie nie owocowała.
A tu miłe zaskoczenie - są owoce i to całkiem sporo
Offline
Ano, to trza bydzie się udać z jakim wiaderkiem...
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
Offline
Smoku, ale chyba kapkę za wcześnie, toć jeszcze nie dojrzała, ale mnie zainspirowaliście muszę się przejechać do mojego źródełka tarniny.
Offline
Chciałem się dopytać czy to jest czeremcha i jeśli tak to kiedy się zbiera:
Offline
Moim zdaniem to czeremcha amerykańska, dojrzała jest czarna. Ja jej nie zbieram.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
To na pewno czeremcha, zbiera się czarną i smaczną
Offline