Nie jesteś zalogowany na forum.
Najlepszym i najwygodniejszym "sprzętem" do amatorskiej produkcji wina jest.... plastikowe wiadro za free lub od co bardziej skąpych właścicieli przetwórni, piekarni i np cukierni...
Poniżej można je wykorzystać do obierania i segregacji różnego rodzaju owoców, w tym wypadku dr:
Ostatnio edytowany przez TomSki (2017-12-03 17:15:11)
Offline
Jakie duże te wiadra? 10 litrowe, półprzezroczyste mam z warzywniaka..Za 4 PLN sztuka.
W piekarni jeszcze nie pytałem.
Szklane butle poj. 2,5 litra z uchwytem, z ciemnego szkła mam za darmo..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Wiadra są 22 l. Dziesiątki do fermentacji są za małe.
Offline
Dziesiątka się przyda na mniejsze nastawy, poza tym na zbiory..W jeden dzień trudno narwać więcej DR niż 10 litrów.
22 litry za 3 PLN to darmo..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Dobrze jest też popytać kolegów pszczelarzy, którzy zakarmiają pszczoły gotowym syropem. Syrop taki kupuje się w wiaderkach plastikowych, które nadają się do kontaktu z żywnością.
Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!
Offline
22 litry za 3 PLN to darmo..
Zbyszek, jak kiedyś odwiedzisz nasze strony to wypakujemy bagażnik do pełna Co tydzień wystawiają je na zewnątrz i tylko czekają na nowy dom...
Offline
Ja nie mam samochodu, bagażnika też..Chyba że przy rowerze..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Jak będziesz chciał to zrobię pakę i po sprawie
Offline
Zobaczymy, może coś będą mieli u nas w piekarni. Jak będę miał urlop to się przejdę..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
U mnie w cukierni największe to 10l i takie mam. Większych nie maja.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
W zasadzie 10 tka wystarczy, jakby co można zamiast jednego nastawu 22 litrowego, zrobić 2 x 10 litrów.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Niby tak. Ale czym większy nastaw to wino osiąga lepsze parametry.
Chyba, że surowca jest mało.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
No i jeden pojemnik zajmuje mniej miejsca niż dwa..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Ostatnio pani w piekarni mówiła mi że przechodzą tylko i wyłącznie na 10 l wiadra, jedyna szansa na duże to przetwórnie, u mnie mieli kiedyś 32 ale zdobyłem tylko 3 w tym jedno przerobiłem na ukorzeniarkę.
Offline
No niestety ja poza 10l, pozostałe pozyskałem drogą kupna, piwa nie da się robić w mniejszych niż 30l, no chyba że to jakiś eksperyment piwny .
Offline
Łapnij dla mnie tych dwudziestek, ile się da, TomSki.
Dam ci szkła w rewanżu fajnego.
Ja chytam wiaderka z pobliskiej piekarni.
Dają, ile sie chce.
Ale tam - tylko 10-ki i sporadycznie, bardzo sporadycznie, jakaś 15-ka się trafi.
Mają wśród siebie winiarzy, niestety...
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
Offline
Mimo wszystko macie farta. U mnie tylko małe i to kasę wołają.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Smoku, jest ich pod dostatkiem, ostatnio przejeżdżałem i wystawili przynajmniej setkę wraz z pokrywkami. Wszystko w idealnym stanie.
Ostatnio edytowany przez TomSki (2017-12-04 11:49:53)
Offline
To weź dla mnie trochę -
albo daj jakieś namiary, to sam podjadę po nie.
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
Offline
Proszę bardzo:
https://www.google.pl/maps/@50.2231341, … 312!8i6656
Smoku, jak mi się l-4 skończy ro Ci podwiozę ile będziesz chciał.
Offline
To po rybach? To ciężko pozbyć się tego zapaszku.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Dokładny namiar:
Poskwitów 136A, 32-095 Poskwitów
krak-marfish.pl
12 388 42 89
Teraz otwarte: 07:00–20:00
ps. vanKlomp, nie ma żadnego przykrego zapachu, w wiadrach przywożą ketchup który jest w workach i dopiero włożony do wiader, jakieś suszone pomidory, wszystko pakowane w worki foliowe a potem w wiadra. Panie przed zakupem karcherami myją wiadra.... z pianą
Offline
Chyba, że tak.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
No to zacnie.
Podjadę sobie, nie musisz mi wozić.
A ja mogę Ci dać ze dwa kartony krachli, to sobie jakiego piwa zrobisz...
Dla tych, co muszą sobie sprawdzić, co to takiego ta krachla:
http://www.zasmakujwmalopolsce.pl/index … 47-krachla
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
Offline
Jeszcze nie umiem robić piwa, ale kto wie...
Offline