Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Nalewka z pigwy
Jak zrobić nalewkę z pigwy? Umyj 2 kg dojrzałych owoców pigwy. Nie obieraj, tylko razem ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie włóż do słoja, zasyp 1 kg cukru i przykryj papierem pergaminowym. Po tygodniu do słoja wlej wolno 0,5 l spirytusu. Potem zamknij słój i przez miesiąc maceruj owoce. Następnie odcedź nalew przez grubo złożoną gazę i odciśnij owocową masę. Nalew wymieszaj z 0,5 litra wódki 40 proc. i odstaw na co najmniej dwa miesiące.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Składniki na nalewkę z pigwy:
1 kg mocno dojrzałych owoców pigwy
1 szklanka cukru
3 łyżki miodu
100 ml rumu
0,5 l wódki
sok i skórka z połówki pomarańczy
Nalewka z pigwy - przygotowanie:
Pigwę umyj, osusz, wydrąż gniazda nasienne. Następnie owoce pokrój w kawałki, wrzuć do słoja i posyp cukrem. Odstaw w ciepłym miejscu na kilka dni. Gdy pigwa puści sok dodaj miód, rum, wódkę, sok z połówki pomarańczy i obraną skórkę (staraj się, by nie miała białego meszku). Odstaw znów w ciepłe miejsce na około 6 tygodni - w tym czasie raz kiedyś potrząśnij słojem. Po 6 tygodniach przecedź nalewkę (możesz to zrobić np. przez gęste sitko czy gazę). Po odcedzeniu przelej do butelek. Szczelnie zakręć i odłóż w chłodne, zacienione miejsce. Tak przygotowanej nalewce pozwól leżakować (najlepiej kilka miesięcy, nawet pół roku).
U mnie już się klaruje i pięknie pachnie:)
W niebie mnie nie chcą,a w piekle boją się że nim zawładnę
dlatego jestem na tym forum
…i choćbym szedł ciemna doliną, zła się nie ulęknę, bo jestem najwredniejszym sku*******m w całej dolinie…
Offline
Nalewka z pigwy
19.10.2017
Nalewkę tą można zrobić dwoma metodami (zresztą inne też ), najpierw owoce zasypujemy cukrem i po usyskaniu syropu dajemy %, lub odwrotnie, najpierw % a po maceracji dodajemy cukier, miód lub np.syrop klonowy.
Ja tym razem zrobiłem - owoce + cukier , a po uzyskaniu syropu dopiero Alkohol.
Skład
- Pigwa - 1,4 kg
- Cukier - 1,3 kg
- Wódka 40% - 0,85 l
- Spirytus 95% - 0,4 l
Sposób postępowania
Owoce zostały pozbawione gniazd nasiennych i pestek, a następnie pocięte w cienkie plasterki (waga podana to już owoce w plasterkach).
Do słoja 5l wsypano warstwami owoce i cukier i przez 5 dni codziennie wstrząsano. owoce puściły sok, po zlaniu uzyskano 1l syropu, wstawiono do lodówki.
Owoce zalano alkoholem.
Macerowano przez okres 28 dni, codziennie mieszając (owoce zbrązowiały), następnie nalew zlano i połączono z połową syropu (sądzę żę gdyby dano więcej to było by za słodkie). Owoce połączono z Pigwowcem (opis w innym wątku).
14.01.2018
Przeprowadzono filtrację, w smaku bardzo fajna, mniej ostra od pigwowcówki, ale jeszcze musi postać.
Offline
Strony: 1