Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: Poprzednia 1 2 3 Następna
Oby zdążyła dojrzeć zanim jej się coś przytrafi.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witam.
Zibii-- mam pytanie? Wiśnie dzikie mam ich dużo, czy na wino trzeba oddzielać pestki czy nie.I drugie pytanie czy z pestkami ładujesz do korflaszy czy nie...
Czy można pomieszać wiśnie z czarną porzeczką czy nie.. Na wino oczywiście.
3 pytanie" chcesz czarnej porzeczki ode mnie -- to pisz nie masz daleko za darmo ci dam...?
Pozdrawiam.. Gynek
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Ja daje z pestkami na 4 tygodnie. Lubie takie pestkowe aromaty. Wiśni z cz.p jeszcze nie robiłem,miałem taki zamiar ale zona mi i odradziła. Czarnej porzeczki u mnie zerwałem pół litra, jest w lodówce. W tym roku wino z cz.p i agrestu odpuszczam. Kilka innych kwiatowych też.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witam
Pytanie Zibi> To jaka proporcja wiśni -wody i, cukru bo nie wiem ja. Ja ty już robiłeś to mi podaj o ile to możliwe. Mam pusty baniak 24 litrowy, mniejsze też mam.
Właśnie piłem takie wino na pestkach smakowało mi (od znajomego) robił z samych wiśni.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
W baniaku 18,9 litra mam ponad 10 litrów wiśni. Liczyłem na około 10 litrów ale pojemnik do którego rwałem wiśnie (pojemnik po mące) nie ma litra tylko 1,3 - mierzyłem naczyniem z miarką. Dlatego wiśni w baniakach jest więcej niż myślałem (11 i 13 ).
Z tego powodu rozważam fermentację z pestkami skrócić do 3 tygodni. Też robię takie z pestkami, zresztą nie mam czym drylować.
W ub. roku robiłem coś a la portwein. Pomieszałem wino z wiśni 40%, jeżyny 40% i DR 20%, dodałem alkoholu..Rewelka..Tamte wina były z roku 2016.
Tobie wystarczy 12-14 litrów wiśni w baniaku 24 litry.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witam
Serdeczne dzięki - za podanie Twojego przepisu. Właśnie zrobię tak jak ty to piszesz.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Będziesz drylować?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
witam - Zibi.
Dzisiaj dałem całe wiśnie do balonu do 18,5litrowej tak mi to pasowało, około 8 litrów wiśni- 2 kg cukru pożywkę i, drożdże. Czy fermentacja przechodzi burzliwie- czy nie, bo nie wiem w jakim miejscu trzymać?
A jutro jak urwie z drzewa, będzie może z 16 litrów wiśni to dam do większego baniaka na 24 litry i, byda trzymał tak jak ty piszesz 3 tygodnie. Cukier na raty dajesz. To ile tego cukru trzeba? -- 5 kg mam w zamrażalce wiśni na zimowe roboty.
Można dać do wiśni czarnej porzeczki i, ile?..
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
U mnie było 2-3 cm piany, więc nie ma strachu. Wczoraj wypałem ostatni trzeci kilogram cukru do tego pierwszego nastawu wiśniowqego.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witam
wczoraj z robiłem drugi baniak z wiśniami. Dałem 6 litrów wiśni, 0,5 kg czarnej porzeczki 1,5 kg cukru, pożywkę, kwasek cytrynowy, woda i drożdże. To 11 litrowy gąsior.
Dzisiaj urwałem 18 kg czarnej porzeczki, 15 kg sprzedałem po 10/zł/ kg.Ręczne rwanie to w kość włazi. Zrobiłem 1 sokownik soku - wiśnia i 1 kg dodałem czarnej porzeczki. Sok na zimowe wieczory. Jutro dalsze rwanie porzeczki na nalewkę, i na wino na 24 litry gąsior ma.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Gienek ale masz kondycję.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Witam
wczoraj z robiłem drugi baniak z wiśniami. Dałem 6 litrów wiśni, 0,5 kg czarnej porzeczki 1,5 kg cukru, pożywkę, kwasek cytrynowy, woda i drożdże. To 11 litrowy gąsior.
Dzisiaj urwałem 18 kg czarnej porzeczki, 15 kg sprzedałem po 10/zł/ kg.Ręczne rwanie to w kość włazi. Zrobiłem 1 sokownik soku - wiśnia i 1 kg dodałem czarnej porzeczki. Sok na zimowe wieczory. Jutro dalsze rwanie porzeczki na nalewkę, i na wino na 24 litry gąsior ma.
Dobry wynik. Wczoraj urwałem 4 litry wiśni, zona je od razu ręcznie wydrylowała na kolejne wino.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witam
Wanklop, jest lato jak owoce są trzeba zbierać. Chęci same przychodzą.
Dzisiaj urwałem 10 kg czarnej porzeczki. Pięć kg na sok a, 5 kg o zamrażalki na wino Urwałem też 10 kg ogórków sagan zakiszony i reszta konserwowe 8 szt.. trzeba było je pasteryzować, bo takie ja lubię.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Nie tracisz czasu. Ja jutro ruszę na dzikie wiśnie, troszkę brakuje do trzeciego nastawu. Żona będzie je drylować ręcznie.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witam
Wino fajnie fermentuje, piana się zrobiła lekka. Tak zrobię jak ty mówiłeś. Też mam wiśnie dzikie jeszcze w cieniu są - puszcze ja na sok z czarną porzeczką.Cały dzień pracowałem przy rwaniu porzeczek, jutro myślę zakończyć z rwaniem, - 13 kg urwałem porzeczki i 3 kg agrestu czerwonego do nalewek, oraz sokownik soku zrobiłem. Roboty dzisiaj odwaliłem.
Wiadomość dodana po 06 min 03 s:
Witam
Zamówiłem siatkę na ptaki(osłona) , Winogron okryć przed przede wszystkim kosami 2x2 oczka centymetry 10 x5 metrów około 48 zł.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
U mnie czereśnie obdziobuje sójka, szpaki boja się kotów, ona mniej.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Została 1 sztuka..
Wiśnia sokówka dla ptaków bo małe urosły i w dodatku w cieniu jest. W późniejszym terminie będzie z cięta.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Witam
Zibii. Pytanie takie?
Po wyrzuceniu pestek raczej wiśni z wina zlałem do jednego balonu , dałem syrop cukrowy - i bardzo lekko fermentacja jest. Tak jest z winem wiśniowym.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Moje wiśniowe zlane do mniejszych balonów, pierwszy nastaw już nie pracuje. Żeby odzyskać balon musiałbym je rozlać choćby do butli 2,5 litrowych.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Jeżyny bardzo dużo jest u mnie. Ciulata pogoda słabo bydom dojrzewać. Dzisiaj 1 kg zerwałem czarnych dojrzałych.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
W polu nie zrywasz?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
To jeżyny tylko ogrodowe, mam ich 2 gatunki wczesne późniejsze.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
W ogrodzie mam dojrzałe pierwsze jeżyny, w polu zerwałem 67 litrów, za wiele ich nie zostało. To jezyny faliste, zaraz się zaczną jeżyny popielice, już częściowo dojrzałe. Bardzo dobre na wino, kwaśniejsze od tamtych.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Jeszcze śniegu kupa leży. Gdzie tam do owoców . HO, Ho.
Offline
Na wino jest gdzieniegdzie dzika róża. Można urwać liście krwawnika, dodać cytryny albo pomarańczy. Wyjdzie na pewno pijalne.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Strony: Poprzednia 1 2 3 Następna
[ Wygenerowano w 0.032 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 1.22 MB (Maksimum: 1.44 MB) ]