Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: Poprzednia 1 2 3
Macie zrobione plany na ten rok. Co będziecie robić, jakie wina , nalewki. Może Kaseiek coś zrobi.
Eugeniusz pozdrawiam
Wiadomość dodana po 20 h 57 min 19 s:
Mamy 2022 rok. Myślę,ze wino zrobię chociaż z czarnej porzeczki , a dorzucę agrestu z jeden balon.
Drugi balon , chyba malina .
Trzeci balon - wiśnia dzika.
A jest w ogóle sens robić cokolwiek? Przede wszystkim trzeba mieć duzo czasu i dostęp do tanich owoców. O ile mając dużo czasu, można zastanowić się nad owocami dziko rosnącymi, to jego nie mając jesteś skazany na zakupy. Druga sprawa, dzisiaj w sklepie widziałem napis kup dwa, trzecie za 1 gr. Skalkulowałem najtańszą półwytrawną Kadarke i wyszło 7 zł za butelkę.
Chcesz to czas znajdziesz. Druga sprawa to to że wino zrobisz z wielu rzeczy. Z ziół, kwiatów też. Za chwilę zakwitnie podbial. Zrywam kwiatki z ogonkami, do tego sok i skórki z pomarańczy albo cytryny i masz wino lepsze i zdrowsze od Kadarki. Przypomina wino z białych winogron- wersja z cytryną.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Ja na początku przygody z winiarstwem trochę źle podszedłem do tematu. Zanabyłem do wytwarzania wina pojemniki 30 litrowe w dużej ilości i chcąc nie chcąc jestem skazany na że tak powiem na dużą jednorazową produkcję. Mam koncepcje nabyć zwykłe pojemniki fermentacyjne 10 góra 15 litrowe i powinno być łatwiej.
Mieszkasz blisko polany i wszystkie zioła masz , i nie tylko ale i jabka , wiśnie i cholera wie co tam jeszcze rośnie. To polana piaskowa jest. No to masz jeszcze i poziomki.
U nas w terenie masz podbiał jak igłę w sianie znajdziesz.!!
Tak, wygodniej mieć mniejsze baniaczki, 5,10, 15-tki..
Takich mam tylko po jednej sztuce. Ale mam też , mniejsze 3 sztuki na dolewanie do większej butli po 3,5 litra .
Pozdrawiam
3,5 litrowe też dobre. Ja mam kilka 2,5 litrowych.
Skórki cytrynowe i pomarańczowe. To lepiej kupić , jak je obierać. One mają bardzo dużo chemii na sobie. Ja to wyczytałem na Googlach. Nie wymyjesz tak dobrze tego owocu , w żadnym wypadku.
MAMY ROK 2022 Ciekawe jakie zbiory będą w tym roku..
Zauważyłem, że dobre powinny być 5 litrówki po wodzie destylowanej. Może nie tyle do przetrzymywania ale do wytwarzania na pewno się nadadzą. Mam na razie 3 pojemniki, ale do wiosny jeszcze trochę ich przybędzie. Na jakieś niszowe produkcje będzie jak znalazł.
Raz, miałem dużo wina , i tak myślałem . Włałem do baniek piątek plastik . Normalnie wino fermentowało. W korku otwór zrobiłem , rórkę założyłem ,i uszczelniłem .Normalnie się fermentowało wino. Z miesiąc tak trzymałem chyba.
Pozdrawiam
Eug.
No jasne, małe nastawy też fermentuje w 2,5 lub 5 litrowych baniaczkach. Mam trochę butli ze szkła tej wielkości.
A się pochwalę. Przybyło mi 6 baniaków 5 litrowych. Jeszcze do kompletu przydała by się z jedną 20 i pewnie ze dwie dziesiątki.
Całkiem nieźle. Jakie wino planujesz na początek robić?
Kupiłem 8 kg rodzynek, miałem robić na rodzynkowe ale za dużo mam tego nieudanego gronowego, którego mi szkoda wywalać, więc pewnie pójdzie na restarty. W dalszej kolejności wiśnia, czeremcha i dzika róża. Myślałem o malinie ale mi nie podchodzi. Poza tym kręci mnie jakiś ciepły kraj, Bułgarię rozważam albo w najgorszym razie Eger. Jak wypali to przywiozę spory zapas wina gronowego (zawsze tak robię)
Ostatnio edytowany przez Misiek (2022-04-09 21:02:26)
Super wyjazd. Tanie, świetne wina.
Tak super, szkoda, że taka duża odległość . Ale poza tym masz całkowitą rację
Do Eger to nie bardzo daleko, jak nad nasze morze, Bułgaria to co innego.
Ode mnie 2 razy bliżej niż nad Bałtyk, do innych ośrodków zresztą też. W Egerze robią wino Egri Bikaver znaczy byczą krew. Bardzo dobre wino, oryginalne jest tylko wytrawne. Zresztą w tamtym regionie wszystkie robione wina są bardzo dobre.
Oni tam mają setki lat tradycji i bardzo fajne szczepy winorośli, a jest jeszcze region Tokaj...
Strony: Poprzednia 1 2 3
[ Wygenerowano w 0.030 sekund, wykonano 10 zapytań - Pamięć użyta: 1.08 MB (Maksimum: 1.27 MB) ]