Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Bohemia Amber Ale 12 (Warka 71)
Opis:
Treściwe i delikatnie chmielone piwo o bogatym aromacie - kwiatowym, cytrusowym, lekko pikantnym i ziołowym, a tym razem z dodatkiem nut wędzonych, własny eksperyment.
Zasyp:
Słód pale ale 3,2 kg
Słód bursztynowy 0,5 kg
Słód karmelowy czerwony 0,3 kg
Słód wędzony 0,6 kg
chmiel
Bohemia - 100 g
Drożdże
Danstar BRY-97 American West Coast Ale Yeast
Zacieranie
15 litrów wody ->72*C->zasyp->stabilizacja temp. 68-69*C->75 min do NPJ->76*C->10 min.
Filtracja i wysładzanie
Ułożenie młuta ->10 minut, wysładzanie dwuetapowe 2x7 litrów->76*C
Chmielenie
Gotowanie 60 minut
Bohemia - 15g - 60 min
Bohemia - 15g - 30 min
Bohemia - 20g - 10 min
Bohemia - 50g - na cichą - 3 dni przed butelkowaniem
Fermentacja
burzliwa 5 dni - może być dłużej bo w temp. 16-17*C
cicha 10 dni - trzy dni przed butelkowaniem ostatnia partia chmielu.
Uzyskano 21 litrów o 13,5 blg
29.12.2017
Dzisiaj piwo rozlano do butelek, końcowe blg=3* piwo więc ma ~5,4%, jeszcze troszkę podskoczy od cukru dodanego na refermentację (nagazowanie).
Offline
kuba pisz w notatkach jaki producent slodu wedzonego bo one akurat maja taki rozrzut ze glowa mala a po jakim czasie ciezko przypomniec sobie ktory to byl jeden daje super inny praktycznie wcale
Offline
OK
Pale Ale Zero 5,0-7,5 EBC Viking Malt
Karmelowy 50 EBC (czerwony) Viking Malt
Cookie (Bursztynowy) 30-70 EBC Viking Malt
Wędzony 5,3 EBC Steinbach
Na przyszłość oczywiście, będę te informacje podawał .
A Ty jak oceniasz Steinbacha. Bo moim zdaniem te piwa które na nim robiłem były niezłe.
Offline
Steinb.. jest swietny
Offline
Toś mnie pocieszył bo już miałem obawy że miałeś złe doświadczenie z nim .
Offline
Strony: 1