Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Martini Bianco - czwórniak
Miód zrobiony na przepisie pozyskanym od Kolegi Bogi'ego z zaprzyjaźnionego forum .
Miód założono 10.05.2017
Surowce
Miód rzepakowy - 2,1 litra
Woda - 6,3 litra
Przyprawy:
-- skórka słodkiej pomarańczy średnio wysuszona - 25g
-- oregano kreteńskie(oreganum dictamus) - 11,5g
-- korzeń dzięgla - 5,75g
-- cynamon kruszony - 5,75g
-- bylica skalna (ruperstia) - 5,42g
-- tatarak - 5,75g
-- kolendra - 1,5g
-- cytawar (curcucma zedoaria) - 11,5g
-- kwiakt muszkatułu - 11,5g
Kwasek ccytrynowy - 6g
Pożywki: kombi -4g + DAP 3g
Drożdże Lalvin EC 1118 - 10g
Opis postępowania:
Miód 1:1 z wodą zagotowano i gotowano przez 19 minut, po tym czasie dodano przyprawy w woreczku muślinowym i gotowano przez 30 min.
Przyprawy wyjęto i wypłukano w gorącej wodzie, a następnie tę wodę użyto do rozcieńczeni aby uzyskać skład czwórniaka.
Następnie schłodzono i napowietrzano przez dwie godziny, przy temp. 27*C dodano uwodnione drożdże.
Miód startowa od blg = 27,5*
Po 17 dniach zszedł do 0*blg
Po 7 miesiącach miód wydaje się ułożony, moim zdaniem jest dobry (trzeba pamiętać że to miód wytrawny), schłodzony z oliwką,
.
Po uzyskaniu opinii znawców, opinię przekażę . ę
Ostatnio edytowany przez kuba (2017-12-05 13:06:22)
Lechu, wszystkie te przyprawy są powszechnie dostępne w sklepach zielarskich?
Są dostępne poz bylicą, tę pozyskałem drogą osobistą od Bogi'ego ale ją można zastąpić inną, wtedy różnicę pozna tylko Bogi
Kurcze pozostaje mi teraz szukać składników
Jeśli będziesz zainteresowany próbką daj znać na PW i podaj kontakt i adres to Ci prześlę do spróbowaniiia .
oczywiscie jak bede mial przerwe w styczniu to sie przypomne
Koniecznie, mam nadzieję że cuś się uchowa .
A oto opinia naszego kolegi ze znajomego forum - Bogi napisał:
.
"Pokosztowałem już martini wg Lecha wg mnie, ale nie mogę znaleźć wątku, gdzie są recenzje trunków Lecha. Toteż wrzucam tutaj:
W zapachu bardzo solidnie ziołowo, wybija się oregano, ale też cytwar i tatarak, bardzo lekki sznyt owocowy, ale to jeszcze nie pomarańcze, nuta dolna bylica i oregano. Zapach bardzo znajomy czyli się udało. Mnie cieszy, że przepis wykorzystywany (i to z sukcesem) za życia autora. W smaku odrobinę za pomarańczowe, za dużo oregano się pcha, bylica bardzo wycofana, co ciekawe skądś nuta słodyczy, ale nie przeszkadza. Brakuje głębi, za to wzrasta pijalność, bo np. oficjalnego Martini by nie wysuszył tyle,ile tego, czyli kierunek dawnej marki
4,5/5 ze względu na słodycz i wycofanie bylicy"
Kolejny sukces, gratuluję. Kiedy ten miód nastawiałeś? Maj 2017?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Tak, tak jest w opisie w pierwszym poście, niestety zostało jedynie butelka 0.75 l , ale jest naprawę dobry, a z oliwka lekko schłodzony wręcz super.
czy miód rzepakowy to obowiązek czy można na innym ?
Ja tylko naśladowałem podstawowy przepis, a chodzi o to aby użyć miodu jak najbardziej obojętnego smakowo, sądzę że wielokwiatowy też może być.
Strony: 1