www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2017-12-05 17:18:51

Mrzon
Moderator
Skąd: Tarnów
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 67
WWW
Windows XPChrome 49.0.2623.112

Galeria

Mój cydr podczas butelkowania
64950888602039798535.jpg

Wiadomość dodana po 14 min 28 s:
Cydr gotowy do butelkowania

Ukryta wiadomość

35923585849896796169.jpg

Offline

#2 2017-12-05 17:34:46

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
Windows 8.1Chrome 62.0.3202.94

Odp: Galeria

Jak równo nalane, a przepisu na cydr nam nie podałeś.. [dblpt]cry[dblpt]


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#3 2017-12-06 19:51:17

Mrzon
Moderator
Skąd: Tarnów
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 67
WWW
Windows XPChrome 49.0.2623.112

Odp: Galeria

Do rozlewu używam rurki plastikowej https://www.alepiwo.pl/?produkty/sprzet … rkiem.html zawsze naleje się równo do takich samych butelek, co do przepisu jest prosty sok z jabłek u mnie własne jabłka stare odmiany szara reneta itp. oraz drożdże [dblpt])

Offline

#4 2017-12-06 19:56:36

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
Windows 8.1Chrome 62.0.3202.94

Odp: Galeria

Bez dodatku cukru?


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#5 2017-12-06 19:58:46

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Galeria

Taki wynalazek to przy rozlewaniu piwa też się sprawdza.

Offline

#6 2017-12-06 20:06:15

Mrzon
Moderator
Skąd: Tarnów
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 67
WWW
Windows XPChrome 49.0.2623.112

Odp: Galeria

Tak zibi ja nie dodaje ani grama cukru jedynie do butelki do refermentacji żeby był nagazowany, kuba ja to do piwa kupiłem ale stosuje zamiennie gdzie potrzeba

Offline

#7 2017-12-06 20:09:42

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
Windows 8.1Chrome 62.0.3202.94

Odp: Galeria

To cydr ma ze 4-5%


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#8 2017-12-06 20:22:08

Mrzon
Moderator
Skąd: Tarnów
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 67
WWW
Windows XPChrome 49.0.2623.112

Odp: Galeria

Tak i prawdziwy cydr własnie nie ma dodatku cukru a refermentacja przez dodanie soku zamiast cukru. Trunek jest świetny na lato schłodzony odświeżający rześki przy czym nie zawierający dużej ilości alkoholu w sam raz jak to się mówi do kosiarki. Aromat jabłek kolor jasnyzłoty nagazowanie wysokie musujące aż chce się pić. Robiłem wariacje cydu chmielonego to chmielem amerykańskich i nowozelandzkim i muszę przyznać że efekty są rewelacyjne. Polecam porobić próby z różnymi rodzajami np. Citra, Kohatu, Chinook itp

Offline

#9 2017-12-06 20:25:35

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
Windows 8.1Chrome 62.0.3202.94

Odp: Galeria

Z tym chmielem w cydrze to pierwszy raz słyszę..Świetny pomysł..


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] claudebot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
trueskill - nordiccitylife - naszaklasa6 - psycho-team - mcbr