Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Mój cydr podczas butelkowania
Wiadomość dodana po 14 min 28 s:
Cydr gotowy do butelkowania
Offline
Jak równo nalane, a przepisu na cydr nam nie podałeś..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Do rozlewu używam rurki plastikowej https://www.alepiwo.pl/?produkty/sprzet … rkiem.html zawsze naleje się równo do takich samych butelek, co do przepisu jest prosty sok z jabłek u mnie własne jabłka stare odmiany szara reneta itp. oraz drożdże
Offline
Bez dodatku cukru?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Taki wynalazek to przy rozlewaniu piwa też się sprawdza.
Offline
Tak zibi ja nie dodaje ani grama cukru jedynie do butelki do refermentacji żeby był nagazowany, kuba ja to do piwa kupiłem ale stosuje zamiennie gdzie potrzeba
Offline
To cydr ma ze 4-5%
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Tak i prawdziwy cydr własnie nie ma dodatku cukru a refermentacja przez dodanie soku zamiast cukru. Trunek jest świetny na lato schłodzony odświeżający rześki przy czym nie zawierający dużej ilości alkoholu w sam raz jak to się mówi do kosiarki. Aromat jabłek kolor jasnyzłoty nagazowanie wysokie musujące aż chce się pić. Robiłem wariacje cydu chmielonego to chmielem amerykańskich i nowozelandzkim i muszę przyznać że efekty są rewelacyjne. Polecam porobić próby z różnymi rodzajami np. Citra, Kohatu, Chinook itp
Offline
Z tym chmielem w cydrze to pierwszy raz słyszę..Świetny pomysł..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Strony: 1