Nie jesteś zalogowany na forum.
Jak zrobić samodzielnie piwo w najprostszy sposób? Pytanie zupełnego laika do ekspertów..
Od czego zacząć, co trzeba posiadać.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Też chętnie się dowiem jak zrobić samemu piwo domowe. Najlepiej by było gdyby to był jakiś prosty sposób niewymagający dużo sprzętu i nie ponosząc dużych wydatków zaczynaj przygodę z robieniem piwa domowego.
Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!
Offline
Najprostszy sposób to brewkity. Chociaż niektórzy mogą mówić, że to nie jest piwo, bo jest z gotowca. To taka trochę zupka chińska.
Przygodę z piwami często zaczyna się od brewkitów, ale z winami nie zaczyna się od winekitów. Ergo zrobienie wina jest prostsze od zrobienia wina.
Fermentor, gar, kapslownica, butelki, kapsle, coś do mieszania, cukromierz. Sprzęt podstawowy.
Potrzebne są jeszcze składniki na piwo. Tu już nie pomogę.
Też ostatnio myślałem nad własnym piwem. Bo kapslownica stołowa stoi i się kurzy. Może przekonałbym się do piwa.
Offline
Przygodę z piwami często zaczyna się od brewkitów, ale z winami nie zaczyna się od winekitów.
West-man'i właśnie często zaczynają od wine-kit'ów.
Są tam łatwo dostępne i szeroko rozpowszechnione.
Ergo zrobienie wina jest prostsze od zrobienia wina.
Wot, paradoks.
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
Offline
Jak zrobić piwo, powoduje konieczność zadani następnych dwóch pytań:
--Jak zrobić piwo łatwo szybko i przyjemnie i drugie,
--Jak zrobić piwo
Ad1 - pierwsze pytanie - jak zrobić piwo łatwo szybko i przyjemnie - jest szczególnie ważne dla ludzi którzy lubią piwo ale nie mają pojęcia czy własne piwo będzie im smakować, dla tych jest rada aby spróbowali najpierw piwa z brewkitów i ekstraktów.
Do takiej produkcji będzie nam potrzebne trochę sprzętu, lecz raczej niewiele szczególnie jeżeli robiliście wina.
Potrzebny jest balon 30 litrowy lub fermentor w raz z rurką fermentacyjną, garnek przynajmniej 10 litrów (w każdej kuchni się taki znajdzie) lub większy, rurka do ściągania wina średnicy 10 mm + rurkę z zaworkiem (w każdym sklepie gdzie jest brewkit i ekstrakty słodowe powinna być) do rozlewania, butelko no i kapslownica na początek ręczna + kapsle do piwa.
Surowce brewkit i ekstrakt słodowy nie chmielony dostać można w każdym sklepie piwowarskim, ja korzystam tylko z internetowych, najwygodniejsze dla mnie.
Dla początkujących proponował bym zakup kompletnego zestawu do uwarzenia 20l piwa, w takim zestawie jest brewkit odpowiedni do stylu piwa+ekstrakt niechmielony+drożdże.
Każdy sklep posiada takie zestawy wraz z opisem stylu piwa, co umożliwia dobór piwa pod własny gust.
Sama produkcja jest banalnie prosta: brewkit i ekstrakt słodowy rozpuszcza się w ciepłej wodzie (ekstrakt i brewkit dobrze jest podgrzać na łaźni wodnej aby go upłynnić bo ma konsystencję miodu) wlewa rozpuszczony do balona/fermentora uzupełnia do 20 litrów, po ostudzeniu do 20-25*C dodaje się drożdże wcześniej uwodnione, zamyka się balon/fermentor korkiem/deklem z rurką fermentacyjną no i sobie fermentuje zgodnie z instrukcją. Po zakończeniu fermentacji, piwo rozlewa się do umytych i wysterylizowanych butelek (tutaj najlepsza jest rurka zakończona zaworkiem odcinającym- daje to możliwość napełnienie butelek jednakowo), do butelek dodaje się miarkę cukru do refermentacji (nagazowania piwa).
Dobrze jest zmierzyć blg początkowe i końcowe, celem określenia czy fermentacja się zakończyła, znajomość blg umożliwia obliczenie mocy piwa.
No i teraz następuje najtrudniejsze - czekanie aby piwo się nagazowało i nabrało smaku i aromatu .
Ad2 - drugie pytanie - jak zrobić piwo - jest dużo trudniejsze i zostanie opisane jak mnie najdzie wena .
No i nadszedł czas uzupełnienia, w pierwszej chwili chciałem ten proces opisać, ale doszedłem do wniosku że mądrzejsi i bardziej doświadczeni zrobili to zdecydowanie lepiej .
Wiec należy dokładnie przestudiować tę stronę: https://www.wiki.piwo.org/Warka_z_proce … s%C5%82odu moim zdaniem opis bardzo dobry i treściwy, podający wszystkie niuanse produkcji piwa ze słodów.
Piwo uzyskane w procesie zacierania jest bardziej pracochłonne i wymagające sprzętowo, jednak warte uwagi każdego kto lubi piwo i ceni sobie dobry smak.
A dla zainteresowanych wiedzą w temacie produkcji piwa, oraz potrzebnego sprzętu i rodzajów piwa które można pozyskać, proponuję zapoznać się z stroną: https://www.wiki.piwo.org/Strona_g%C5%82%C3%B3wna , wiedza dla domowych piwowarów bezcenna.
Offline
Robert z Domu pachnącego żywicą pokazuje w przystępny sposób jak zrobić piwo. Znawców proszę o opinie.
Offline
Moim zdaniem, a niestety oglądałem obie części, gość kombinuje jak koń pod górę, masa sprzeczności, nie chcę mi się ich wymieniać, tylko jena uwaga, raz mówi że będzie warzył w 72 na słodkość, co jest bzdurą, a później warzy w 64 co już jest prawdą, na temat kega z filtrem z oplotu i łączenie gara zaciernego z pojemnikiem do filtracji (u mnie są oddzielnie) nie będę się wypowiadał tu Mrzon powinien coś wiedzieć więcej jako że ma bardziej profesjonalną aparaturę, a te wszystkie dodatki, hmmm, mnie tylko ta skórka z albedo zdziwiła (oczywiście skórkę się dodaje), no i gotowanie słodu żytniego, jakoś dla mnie dziwne, ale znowu może Mrzon ma tutaj ma większe doświadczenie.
Wiadomość dodana po 2 h 29 min 36 s:
No i się zawziąłem i uzupełniłem temat jak zrobić piwo, nie powiem poszedłem po najmniejszej linii oporu , uważam jednak że dublowanie dobrych artykułów było by bezsensowne.
Offline
raz mówi że będzie warzył w 72 na słodkość, co jest bzdurą, a później warzy w 64 co już jest prawdą
Nie znam się zupełnie ale czytam linki które podałeś Lechu i tam jest mowa o 72 stopniach
https://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna
Bardzo to wszystko skomplikowane.
Offline
Jeszcze jedno, Wasza terminologia dla laika może być niezrozumiała. Może warto wyjaśnić co jest co, np. brewkit, brzęczka itp..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Brewkit- gotowy zestaw do zrobienia piwa. Taka zupka chińska.
Brzeczka- to, co jest w garze podczas gotowania, nastaw.
Offline
Dzięki..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
kuba napisał/a:raz mówi że będzie warzył w 72 na słodkość, co jest bzdurą, a później warzy w 64 co już jest prawdą
Nie znam się zupełnie ale czytam linki które podałeś Lechu i tam jest mowa o 72 stopniach
https://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna
Bardzo to wszystko skomplikowane.
No trochę, to jest skomplikowane i dla tego dobrze na początek stosować zestawy z przepisami a dopiero później wybijać się na niepodległość.
Offline